Heti off: karácsonyi készülödés II.

Nem tudom, ti hogy vagytok vele, de nekem a legkedvesebb részem a karácsonyban az ételek, sütitkék elkészítése, majd kétpofára zabálása. Istenem, tavaly de hiányzott a szaloncukor... Imádom az ilyenkor terjengő illatokat, minden fűszeres, édes és meleg. A főételek általában anyáék szokták elkészíteni otthon (a halászlé elmaradhatatlan, ez az egyetlen időszak az évben, amikor eszünk, illetve a Lolly család speckó salátája is mindig ott figyel az asztalon, a többi változó, de idén már leadtam a rendelést a konyhafőnöknek), de a sütikért én személyesen vagyok a felelős. Nem lesz ez másként most sem, azzal a különbséggel, hogy ebben az évben okosabb leszek/vagyok és nem fogok kismillió idióta receptet megcsinálni. Különleges, finom, de viszonylag egyszerűen elkészíthető desszerteket válogattam a mostani ünnepi szezonra, ezeket szeretném bemutatni nektek. Nyam-nyam :D.


A karácsonyi desszerteket most két csoportra osztottam, hogy még könnyebb legyen a nézelődés, válogatás. Az első a kekszek, sütik, apró dolgok, amik sokáig elállnak csoport, a másik pedig a szentestére szánt különlegességek. A kekszi/süti csoport oszlopos és biztos tagja a gyömbéremberke, ami nem összekeverendő a mézeskaláccsal. A gyömbéremberke ugyanis egy nagyon fűszeres, szinte már 'csípős', ropogós süti, míg a mézeskalács édesebb és puhább. Sokszor csináltam egyébként mézit is, de én mindig bele voltam esve a kis emberke figurákba, szóval áttértünk arra. A recept eredeti amerikai, tehát fordítottam, illetve magyarítottam, mert kénytelen voltam pár hozzávalót otthon is fellelhető dolgokra kicserélni, valamint a mennyiségek is bögrében vannak és nem grammban vagy ml-ben, de egy bögre = 240 ml, tehát egy 2,5 decis csésze tökéletes lesz, én is azt használok. Ó, és a legfontosabb: margarin felejtős, ezek a receptek mind vajjal készülnek!



Gyömbéremberke

  • 3 és 1/4 csésze liszt
  • 3/4 tk szódabikarbóna
  • 3/4 csésze sótlan vaj (szobahőmérséklet, puha)
  • 1/2 csésze barna cukor
  • fűszerek: 1 ek őrölt gyömbér, 1 ek őrölt fahéj, 1/2 tk őrölt szegfűszeg, 1/2 tk őrölt szerecsendió, 1/4 tk őrölt fekete bors, 1/2 tk só
  • 1 nagy tojás
  • 1/2 csésze méz 
  • ízlés szerinti díszítőelemek: mazsi, gumicuki, csoki darabok, bármi ami ehető,
1. Fogjunk egy nagy keverőedényt és keverjük össze benne a lisztet, a szódabikarbónát valamint a fűszereket. A keveréket tegyük félre.

2. Elektronyos mixelővel verjük fel a vajat, amíg krémes nem lesz. Adjuk hozzá a cukrot, majd keverjük, amíg be nem habosodik. Váltsunk lassú fokozatra, majd adjuk hozzá a tojást és a mézet.

3. Lassan kezdjük el hozzámixelni a lisztes keveréket. A végén már át kell menni dirty-be, kell a kis kezünk is, meg szerintem azzal az igazi keverni a tésztát. Ha szépen megnyomorgattuk, akkor osszuk három felé a tésztánkat, csomagoljuk be és kívánjunk neki jó éjszakát, mert megy alukálni a hűtőbe 10 órácskára. (Elméletileg elég lenne 1 óra is, de nem elég.)

4. Ha kipihentük magunkat, meg a tésztánk is pihent, akkor vegyük ki a hűtőből, várjunk 5-10 percet, majd essünk neki a nyújtófával és meg se álljunk fél centiig vagy 4 mm-ig. Ha szükséges lisztezzük.

5. A sütőnket melegítsük elő 180 fokra. Vágjuk ki egy sablon vagy forma segítségével az emberkéinket. (Sablon ITT!!) Ha szeretnénk, akkor most díszítsük fel őket a mazsival, gumicukival (csak a gombokat ne, azok gumicukorból vannak...). 

6. Pakoljuk át az emberkéket sütőpapírral kibélelt tepsibe, majd kb 8-10 percig, amíg szép barnák és ropogósak nem lesznek, süssük őket. Várjunk pár percet, csak utána kezdjük el kétpofára betömni :D.

7. Ha nagyon dekorálós kedvünkben vagyunk, akkor csinálhatunk cukormázat is az emberkékre. Ehhez kell egy tojásfehérje, 1 és 3/4 bögre porcukor és 1/2 tk citromlé. Verjük fel habbá a fehérjét, majd adjuk hozzá a porcukrot egészen addig, amíg a habunk kőkemény nem lesz. Ha ez sikerült, akkor pakoljuk át a habot zacsiba, vágjunk apró lyukat a sarkán és díszítsünk. Nekem ez soha nem sikerül... Majd idén.


Második sütikének egy igazi különlegességet választottam, amivel itt Amerikában ismerkedtem meg. Szerintem otthonra is kezd már beszivárogni a red velvet tészta és biztosan többen is hallottatok már róla. Aki viszont még nem annak íme a titok: a red velvet egy enyhén csokis, bordóra színezett piskótaszerűség. Kicsit vadásznom kellett a receptre, mert itt dobozban árulják a red velvet porokat én meg ugye saját készítésűt szerettem volna, de találtam egy nagyon jót!



Red velvet cupcake igazi krémsajt mázzal

  • 1 és 1/2 csésze cukor
  • 1/2 csésze vaj (szobahőmérséklet)
  • 2 tojás (szobahőmérséklet)
  • 2 és 1/3 csésze liszt (speckó sütihez való lisztet ír a recept, szerintem otthon is van már ilyesmi)
  • 2 ek holland kakaópor
  • 1 tk szódabikarbóna
  • 1 tk sütőpor
  • 1/2 tk só
  • 1 csésze író (1 csésze tej plusz 1 ek ecet, hagyjuk 10 percig állni)
  • 1 és 1/2 ek piros ételfesték
  • 1 tk ecet
  • 1 tk vanília kivonat/aroma
a mázhoz:
  • 1/2 csésze vaj (szobahőmérséklet)
  • 240 ml/g Phialdelphia original krémsajt
  • 2-3 csésze porcukor
  • 1 tk vanília kivonat/aroma

1. Melegítsük elő a sütőt 180 fokra. Mixeljük össze elektronyossal a vajat és a cukrot, amíg lágy és krémes nem lesz. Adjuk hozzá egyenként a tojásokat.

2. Egy nagy tálban keverjük össze a lisztet, a kakaóport, a szódabikarbónát, a sütőport és a sót. Egy másik tálban keverjük össze az írót, az ecetet, a vaníliát és a piros ételfestéket.

3. A vajas keverékhez kezdjük el hozzáadni a száraz keverék negyedét, majd a folyékony keverék harmadát. Ismételgessük addig, amíg el nem fogynak a keverékek :D.

4. A tésztát pakoljuk bele muffinpapírral kibélelt muffin tepsibe, de csak félig, max 3/4-ig. Süssük 18-22 percig, vagy amíg a fogpiszkálót tisztán ki nem tudjuk húzni belőlük. Kb 13 perc után forgassuk meg a tepsit, hogy egyenletesen süljön meg minden darab.

5. Hagyjuk őket teljesen kihűlni. Addig meg kutyulhatjuk a mázat. Mixeljük össze a vajat a krémsajjtal kb 3 percig. Adjuk hozzá a vaníliát.

6. Adagoljuk hozzá a keverékhez a porcukrot, amíg el nem érjük a kívánt édességet. Kenjük rá a már teljesen kihűlt sütikékre, de egy nyomózacskóból is rájuk nyomhatjuk, akkor még szép is lesz :D.


A sok tömény édes dolog mellett kell egy kis pihenő a gyomornak és az ízlelőbimbóknak. Mondjuk egy kis kísérletezés az ízekkel. Az alábbi receptben bátran lehet helyettesíteni a rozmaringot bármilyen más ide illő fűszerrel.



Rozmaringos kisfenyők

  • 2 és 1/2 csésze liszt
  • 2 ek friss rozmaring (felvágva)
  • 3/4 tk só
  • 1 csésze sótlan vaj (puha)
  • 2/3 csésze porcukor 
1. Egy nagy tálban keverjük össze a lisztet a sóval és a rozmaringgal. Egy másik tálban elektronyossal mixeljük össze a vajat a cukorral, amíg kicsit habos nem lesz.

2. A vajas keverékhez lassan mixeljük hozzá a lisztet. A kész tésztát szedjük ketté, csomagoljuk és hagyjuk pihenni a hűtőben fél órát. 

3. Melegítsük elő a sütőt 180 fokra. Nyújtsuk ki a tésztát kb 6 mm-esre, majd szaggassuk ki a fenyőcskéket. Tegyük őket sütőpapírral kibélelt tepsire és süssük őket 10-12 percig. Ne hagyjuk megbarnulni őket.


Hát én bizony ennyi sütikére megszomjaztam egy kissé... Mit szólnátok egy kis forró, fűszeres itókához??



Forró fűszeres apple cider

  • kb 2 liter 100%-os almalé, a legjobb a frissen facsart, de olyat sztem otthon nem lehet kapni
  • 1 db narancs
  • 15 db szegfűszeg
  • 4 db kb 6 centis fahéj
  • 1 tk őrölt szerecsendió
  • 7 db egész kardamom
  • 1/4 csésze cukor
1. Öntsük az almalevet egy lábosba, fedjük le és közepes hőfokon melegítsük. Amíg melegszik, addig egy darabon hámozzuk meg a narancsot, majd a csupasz részekbe szúrjunk bele 8 darab szegfűszeget. A narancsot, a narancshéjat és a maradék szegfűszeget és a többi fűszert tegyük bele a melegedő almalébe.

2. Fedő alatt hagyjuk felforrni a keveréket, majd alacsony fokon főzzük tovább 20 percen keresztül. Ezután szűrjük le és öntsük poharakba, csészékbe. Ízlés szerint adhatunk hozzá brandy-t vagy rumot. 


Szentestére a sok fincsi fogás mellé én valami könnyebb, habos esetleg hideg desszertet tudok elképzelni. Sokáig keresgéltem valami olyasmit, amit egyszerű elkészíteni és megfelel az elvárásoknak is. Na jó, könnyűnek, nem túl könnyű, mert tiszta tejszínhab az egész, de egye fene.



Narancsos habkrém

  • 12 db közepes édes narancs
  • 4 és 1/4 csésze habnak való tejszín
  • 1 csésze porcukor
  • 2 és 1/4 tk narancs kivonat/aroma
  • 1/3 csésze narancslé
1. Vágjuk le mindegyik narancs tetejét. Egy kanállal, vagy speciális vájó kanállal szedjük ki a narancshúst belőlük. A kivájt részből távolítsuk el a fehér cuccost, meg a hártyákat is.

2. Egy nagy tálban verjük fel elektronyossal a tejszínt, amíg el nem kezd keményedni. Adjuk hozzá a porcukort és a narancs kivonatot/aromát, majd mixeljük keményebbre végül adjuk hozzá a narancslevet is. Forgassuk bele a narancshúst és kanalazzuk át a megmaradt, egészben hagyott narancshéjakba. 

3. Hűtőben tároljuk tálalásig. Nagy adag, 12 darab lesz belőle nyilván ugye a narancsok száma alapján, szóval lehet osztogatni a mennyiségeket.

Ennyi lenne a desszert részleg, de én annyira belemelegedtem a dologba, meg az elején is megígértem, hogy megosztom veletek a családi saláta receptjét, hogy nem bírok leállni. Az alábbi ételek csak köretek, amik bármilyen főételhez illenek. Mi idén kacsát csinálunk melléjük :D.

Lolly saláta

Anya és apa találta ki ezt a salátát még nagyon-nagyon régen. Igazából semmi különleges az egész, krumplisaláta lehet az alap, de az én drága szüleim nagyon előrelátóak voltak, tudták hogy majd rühellni fogom a majonézt minden formában, szóval ez egy majdnem majonéz mentes variáció. Mennyiségeket nem tudok, soha nem nézzük, találomra keverünk, kavarunk mindent, de ezek kellenek hozzá:
  • krumpli
  • lila hagyma
  • alma
  • gépsonka
  • tejföl (jó zsíros hehe :D)
  • kevés majonéz
  • só, bors
1. Krumplit megpucoljuk, felkockázzuk pirinyó darabokra és megfőzzük. Vigyázzunk, hogy ne főzzük szét. Almát megpucoljuk, felkockázzuk, a sonkát szintén, a hagymát viszont nem kell apróra vágni, mehet kicsit nagyobb csíkokban, vagy ahogyan szeretjük.

2. Krumplit leszűrjük, tálba szedjük, kicsit lehűtjük. A tejfölhöz keverjünk hozzá egy kevés, kb 3 ek majonézt, sózzuk, borsozzuk. A kihűlt krumplihoz adjuk hozzá az almát, a sonkát és a hagymát, majd öntsük nyakon az öntettel és vigyázva forgassuk össze. Nyam-nyam, nagyon finom.


Az én másik nagy kedvenc köretem a krumplipüré, persze nyilván nem én lennék, ha nem lenne ebben is egy kis csavar. Otthon mindig langyos tejjel és margarinnal kevertük össze, de itt Amerikában rákaptam a vajra és azzal szoktam elkészíteni. Mennyiséget ide sem írok, minden ízlés szerint menjen.

Tökéletes krumplipüré

  • sárga krumpli
  • tejszín
  • vaj és tej
1. Hámozzuk meg és daraboljuk fel a krumplit. Tegyük fazékba, öntsük fel vízzel, adjunk hozzá sót és főzzük kb 30 percig. Nem baj, ha hagyjuk egy kicsit szétfőni.

2. A megfőtt krumplit szűrjük le, tegyük vissza a lábasba, fazékba vagy amibe szeretnénk. A vajat tegyük csészébe, öntsük nyakon a tejszínnel és dobjuk be a mikróba, addig amíg a vaj el nem olvad. Öntsük a keveréket a krumplira, majd krumplitörővel essünk neki. Ha már jól megtörtük a krumplit vegyünk elő egy nagy, erős kanalat és keverjük meg vele plusz egy kis langyos tejjel, így még krémesebb lesz a pürénk.

3. Feldobhatjuk egy kis pirított hagymával, pirított baconnel, fokhagymával vagy bármivel :D.

És utoljára legyen valami egészséges is, mondjuk zöldség. Persze nyilván, mivel ugye karácsonyról van szó, ez sem csak egy sima karikára vágott, főzött sárgarépa köret lesz.

Mézes narancsos sárgarépa

  • fél kiló sárgarépa
  • 2 tk sótlan vaj
  • 1/4 csésze méz (eredetileg juharszirup, de az otthon drága)
  • 1/3 csésze narancslé
  • 1/2 tk őrölt narancshéj
  • csipet fahéj
1. Hámozzuk meg majd vágjuk fel fél centi vastag karikákra a répát. Egy nagy serpenyőben olvasszuk meg a vajat, majd öntsük rá a répát. Alacsony hőfokon sütögessük 3-4 percig, majd öntsük rá a mézet. Egy percig sütögessük tovább, majd jöhet a narancslé. Fedjük le a serpenyőt és pároljuk 3 percig.

2. Vegyük le a fedőt, emeljük a hőfokot és kevergessük gyakran és főzzük tovább egészen addig, amíg el nem párolog a lé róla. Szórjuk meg a fahéjjal, majd keverjük össze a narancshéjjal. 


Remélem tetszettek nektek is a receptek és ki is próbáljátok őket. Én már alig várom, hogy elkezdhessek sütni, főzni az ünnepekre. Ha sikerül mindent szépen megcsinálnom, akkor készítek majd guszta képeket is az karácsonyi asztalról :D.

Ajándékvásárlásban hol tartotok?? Én nagyon szépen haladok, már a legtöbbet sikerült beszereznem, vagy kigondolnom. A blogos ajándékot is :D.

Lolly

Minden ami smink, szépség- és hajápolás egy kis csillámmal és unikornisokkal :)

28 megjegyzés:

  1. http://www.facebook.com/events/467483379970443/468298206555627/?notif_t=plan_mall_activity

    VálaszTörlés
  2. Imádom én is a karácsonyt, meg a készülődést az illatokkal! Nekem is van egy jó narancskrém receptem amit szoktunk csinálni, az is "abszolút diétás" tejszínes, csak kell bele Cointreau is, eszméletlen finom. A gyömbéremberkét és a mézes narancsos répát ki fogom próbálni, köszi a receptet! :))

    VálaszTörlés
  3. A piros muffin nagyon felkeltette az érdeklődésem, plusz pont ma mondtam anyának, hogy a mézeskali mellett, valami gyömbéres sütike is jól jönne karácsonyra, ez a telepátia, vagy mi :)

    VálaszTörlés
  4. Máris érzem a karácson ízét a számban!! ;)

    VálaszTörlés
  5. Egészen azóta mióta kitetted az első posztot karácsony lázban égek. Holnap látogatást teszek a Jézuskánál, az idén jó előre kigondolom és elvégzem a projektet, mert sok dolgom lesz a karácsony előtti héten a sulival és nem akarom, hogy emiatt valami történjen. :) A red velvet nagyon adja, de a gyömbéres emberke és a cider is menő. :)

    VálaszTörlés
  6. esetleg átugorhatnál hozzánk is sütni ezt-azt, ha már úgyis itthon leszel :-)
    nálunk mézeskalács a fán szokott lenni egyébként (meg is kell néznem, megvan-e még a tavalyi vagy kell sütni újat, de jó, hogy sütiztél) :-)

    VálaszTörlés
  7. Én is nagyon szeretem a Karácsonyt. Nagyon jóm receptek,már tudom mit csinálok ha haza megyek.Nekem itt sajnos csak két főző lapom van,amin sajnos süti sütés kizárva :(

    VálaszTörlés
  8. E73 biorcapolas.blogspot2012. november 14. 23:39

    Nagyon tetszik a sorozat! :)
    A red velvet sütiről még nem hallottam de tetszik a hozzávalók alapján, bejegyzés mentve a könyjelzőknél.
    Eddig is szimpi voltál, de mióta olvastam, hogy vaj párti vagy, kimondottam szeretlek :) Ég és föld a különbség ízben, a vajjal készült és a margarinnak becézett nemtudom mi felhasználásával készült ételeknek, süteményeknek. A palacsintám messze földön (bő családikörben) híres és csak annyi a titka, h vajat keverek a palacsinta tésztába.

    VálaszTörlés
  9. sokkal jobb a vaj!!! és az is egy nagy hülyeség hogy a margarin egészségesebb, ez tökre nem is igaz. Csak ugye a vaj drágább egy kicsivel... de megéri, mert minden finomabb :D

    VálaszTörlés
  10. :D nálunk nem jutnak el a fáig, már előtte megesszük

    VálaszTörlés
  11. szerintem érdemes a red velvettel megpróbálkozni, itt már kultusza van és nagyon finom :D örülök hogy sikerült hangulatba hozni másokat :D

    VálaszTörlés
  12. sajnos én is (vettem egy zacsi gyömbéremberkét XD)

    VálaszTörlés
  13. úgy látszik.... :D

    VálaszTörlés
  14. nagyon szívesen, jó sütögetést :D

    VálaszTörlés
  15. a piros muffint ki fogom próbálni! ez tök szuper. amerikai mézeskalács receptet is tudsz? meglepődtem mikor olvastam, hogy a mézeskalács emberke nem ugyanaz mint a sima mézeskalács :D

    VálaszTörlés
  16. Hát én ettől a cikktől most úgy bezsongtam!! :D
    Én is rajongok ezekért az illatokért, alma, fahéj, narancs, mézeskalács, gyömbér.. mmm.. Még a forraltbor illatát is imádom, pedig utálom a bort. :D Ezt az alma cidert meg fogom csinálni, hogy is nem jutott eddig eszembe ilyen??? Isteni lehet!


    Nálunk a menü mindig valami más, de amik fixen ott figyelnek az asztalon azok a sajtosrúd, speckó narancsos-rumos-kakaós kekszgolyó, tejfölös fokhagymás ubisali. Meg a köztes időszakokban mindig sütök fahéjas sültalmát picit megcukrozva, meg sütőtököt. :)


    A hangulatról a mézeskalácsos, karácsonyi keverék, narancs és/vagy fahéj illatú illóolajok gondoskodnak a párologtató mécsesben. :)


    Évek óta akarok már üdítős szeletet sütni, nem kimondottan az a karácsonyi süti, de mamáméknál ez mindig volt karácsonykor, szóval nekem az. :D Meg mézeskalács gyömbéremberkét is akarok, olyat ami végre sikerül is, mert az enyémekhez fegyvertartási engedély kell, olyan kemények mindig. :DD


    Ezeket a recepteket meg mind el fogom készíteni mert 100%-ban az ízlésemnek megfelelő mind. :D

    VálaszTörlés
  17. sztem nekik nem nagyon van sima mézeskalács de majd megnézem

    VálaszTörlés
  18. örülök, hogy tetszenek, a kekszgolyó meg tök jól hangzik :D

    VálaszTörlés
  19. nem vagyok egy extra karácsonyos, de kezdek én is hangolódni... :)
    a red velvet nagyon szimpi, biztosan elkészítem valamikor. én mézeskalácsot már egész dec-ben gyártok, 2-3 körben, általában még karácsonyra is marad belőle, de karácsonyi fő édesség a mákos és diós bejlim. idén zserbót is kért anyóspajtás, szóval az is terítékre kerül.
    én mostanában a fűszeres sütőtökös-mákos muffinra vagyok rácuppanva, pedig már vagy 2 éve nem sütöttem muffint, viszont ez most annyira ízlik, h a héten is valamikor össze kell dobni, nehéz nélküle. most mondjuk némi diót is teszek bele, eddig nem is tudom, hogy maradhatott ki. :)

    VálaszTörlés
  20. de jól hangzik ez a muffin :D lehet ki kéne próbálni...

    VálaszTörlés
  21. idekopizom, épp tegnap írtam meg valakinek, így benne vannak a saját változtatások is az eredeti recepthez képest ;)

    VálaszTörlés
  22. okés :D vagy küldd el a mail címemre :D

    VálaszTörlés
  23. Mákos-sütőtökös fűszeres muffin

    Hozzávalók: (A recepthez használt bögre kb. 2,5 dl-es!)

    - egy kisebb hosszú sütőtök fele, kimagozva, megsütve, 170-180 fokon kb. 50 perc alatt (én ezt sokszor előző nap sütöm meg, így nem tart órákig a folyamat és különbséget nem éreztem a friss sütés és az előző napos között)
    - 1,5 bögre liszt, vegyesen teljeskiörlésű búza és tönköly fehérliszt (én legközelebb csak teljeskiőrlésűből fogom csinálni, a tök miatt úgyis más a tésztája, akkor már legyen még egészségesebb)
    - fél bögre olíva olaj (én vagy ezzel, vagy vajjal sütök, ám az eredeti receptben napraforgó van, szóval ha épp az van otthon, az is jöhet)
    - 3/4 bögre nádcukor (ha nem túl édes a tök simán mehet majdnem egy egész)
    - 1 teáskanál sütőpor
    - 1/2 teáskanál szódabikarbóna
    - 1/2 teáskanál só
    - 2 db tojás
    - 1 teáskanál fahéj
    - 1 teáskanál őrölt szerecsendió
    - 4 db szegfűszeg, mozsárban összetörve (ezt én is így szoktam, igaz én húsklopfolóval verem szét inkább, az van kéznél:))
    - fél vaníliarúd kikapart magjai
    - 1 ezeréves szocreál mákdaráló adagnyi őrölt mák, ami mondjuk 4-5 evőkanál (jól színezze meg) az őrléshez teszek pici nádcukit is, mert állítólag így kevésbé tapasz a pengékre, szóval icipicit édes már a mák is)

    Melegítsük elő a sütőt 170 fokra. Tegyünk papír kapszlikat a muffin tepsibe. Egy nagy tálban keverjük össze a sütőtök megsült belsejét, az olajat, a tojásokat, a cukrot, a fűszereket, a vaníliát és a sót. Adjuk hozzá a lisztet, a szódabikarbónát, a sütőport, és keverjük jól el a sütőtökös masszában.

    Végül keverjük bele a mákot, majd a tésztát adagoljuk a muffin tepsibe. (Ha valamivel még akarjuk cifrázni, ekkor tehetjük rá a dió/csoki/akármi darabokat. 170-180 fokon süssük 25-30 percig. Ebből a mennyiségből 12-15 db lesz (nekem pl. van óriás szív alakú szilikonos formám, azzal max. 11 darab születik). Ha valaki nem kedveli a mákot, az elején ne keverjük bele az alaptésztába, így finom, fűszeres muffint kapunk, amibe adagolhatunk némi csokit (én legutóbb chilis-gránátalmás lindt darabokat tettem bele, imádták a mákellenesek:)).



    (először én is mailben akartam küldeni, de eszembe jutott, h így mások is látják és hátha kedvet kapnak, szerintem még tököt nem kedvelőknek is lehet belőle adni, abszolút nincs sült tök íze, persze a nevét ilyenkor ne áruljuk el!)

    VálaszTörlés
  24. nem ide tettem, hanem fölé, úgyhogy lehet, h nem értesít róla a diszkussz, de én szóltam. ;)

    VálaszTörlés
  25. Óóóóó, krumplipürééé...meg vagyok veszve érte.

    VálaszTörlés
  26. én már csináltam itthon red velvetet, de a recept ami sómennyiséget írt, kicsit túlzónak tartom így utólag.. legközelebb ha csinálok, lehet ki is hagyom, mert azt leszámítva meg tényleg egy nagyon finom dologról van szó :D

    VálaszTörlés
  27. köszi a tippet :D

    VálaszTörlés