Sminkleckék - kezdőknek (V. rész)

1:12 de.
Szerintem vágjunk is bele :D!

Arcpirosítás

Ugyan az első részben már tettem említést az arcpirosítók textúráiról, de most akkor egy kicsit bővebben is értekeznék róluk. 
  • púderes: a legközismertebb fajtája az arcpíroknak. Különböző finisek léteznek (matt, selyemfényű, áttetsző, gyöngyház stb), ezek arcbőrünknek megfelelően válasszuk ki. A matt és az enyhén selyemfényű jó a tágabb pórusú, zsírosodásra hajlamos bőrre, normál/kevert bőrre bármit. Érdemes nem túl erősen pigmentált, inkább egy kicsit áttetszőbb típusúakat választani (rétegezhetőek), így elkerülhető a túl sok pírt tettünk fel szindróma. Könnyű a kezelése, természetes a hatása. A felviteléhez mindig ecsetet használjunk, ez minél nagyobb fejű annál természetesebb a hatása a színnek. A púderes pírokat soha ne a 'meztelen' bőrön használjuk, így foltos lesz a végeredmény, mindig alapozás/púderezés után vigyük fel, így egyenletes lesz a hatás.
  • krémes (hab): magasabb a pigmenttartalma, mint a púderesnek, így intenzívebb hatást lehet vele elérni. Száraz és érett bőrre kiváló, a zsírosodásra hajlamos bőrre viszont nem ajánlott. Lehet alapozás előtt és után is használni, ha előtte használjuk, nagyon természetes és lágy hatású lesz, felette erőteljesebb. Lehetőleg fixáljuk le púderrel, bár a legújabb krémes pirosítóknál nem mindig van szükség erre a lépésre. Kézzel, szivaccsal vagy ecsettel (duo fibre a legjobb) vihetjük fel. 
  • gél, folyékony krém: valahol a krémes és a púderes arcpirosítók között van az intenzitásuk. Sajnos elég ritkán lehet kapni ilyen típusokat, pedig nagyon szép a finisük és könnyebben el lehet őket oszlatni, mint a krémes verziókat. Ujjal és ecsettel is felvihetjük, alapozás előtt és után is.
  • folyékony (tint): speciális, magas pigmenttartalmú, szupertartós formula, általában intenzív pirosas árnyalatú, amellyel ajkakat is szoktak színezni. A leghíresebb ilyen folyékony arcpír a Benefit márka BeneTint-je, néha más márkáknál is lehet limtáltan kapni, de sajnos nagyon ritka. Minden bőrtípusra jó! Ujjal a legkönnyebb eldolgozni, használható alapozó alá és fölé is. Ez a pirosítók legtartósabb formája.

A színek kiválasztásánál vegyük figyelembe a bőrtónusunkat. Világos bőrre áttetszőbb, világosabb színeket válasszunk (lágy rózsaszínek, világos korall, barack, világos mályva), sötétebb bőrre pedig inkább bronzosabb, sötétebb tónusokat (meleg bézs, bronz, tégla). A barackos árnyalatok a pirosítókon belül a jolly jokerek, ezekkel nem nagyon lehet mellényúlni, mert nagyon lágyak és természetes hatásúak.Érett bőrre a melegebb, világosabb árnyalatok a legjobbak.

Az arcpirosító felvitelének első lépése az arccsontunk megkeresése. Az arccsont fülhöz közelebb eső részétől indulva átlósan az almácskák felé majd vissza a fülhöz lágy simító mozdulatokkal vigyük fel a púderes pirosítónkat. Ezt ismételjük meg párszor, majd le-föl irányuló, simító mozdulatokkal finomítsuk tovább a színt. Ez a legegyszerűbb és leggyorsabb módja a pirosító felvitelének. Drámaibb hatást érhetünk el, ha bronzosítót használunk az arccsontra, majd az almácskáktól kiindulva a fül felé haladva egy áttetsző, fényesebb pirosítót viszünk fel.  Ha krémes, folyékony vagy hab pirosítóval dolgozunk, akkor az ujjunkkal vigyünk fel egy pöttyöt az orcára, majd dolgozzuk el a fül felé haladva. Ha túl élénk a szín egy kis porpúderrel tompíthatjuk. 







Az ajkak festése

A rúzs és a szájfény színének kiválasztásánál figyelembe kell venni az ajkaink méretét illetve a bőrünk tónusát. A telt ajkakon jól mutatnak a sötétebb, drámaibb árnyalatok is, míg a vékonyabb ajkakon inkább a világos, fényes színek állnak jól (hiszen így teltebbnek látszanak). A világos bőrhöz válasszunk áttetsző rózsaszínes, barackos, pasztell korall/narancs, bézs árnyalatokat, a drámaibb hatás kedvéért pedig hideg (kékes) tónusú pinket, pirosat vagy lilát. A barnás árnyalatokat viszont a lehető legmesszebb kerüljék el a porcelán bőrű lányok! Sötétebb bőrhöz meleg tónusokat, közép rózsaszínt, karmelles, élénkebb barackos és bézses színeket válasszunk. 
Fontos megjegyezni, hogy a sötét árnyalatok öregítenek, így inkább élénkebb, világosabb, melegebb színeket használjunk a kor előrehaladtával.

Textúrák:
  • fényes, csillogó: teltebbnek és fiatalabbnak látszódnak az ajkak. Ezek a típusok általában nem túl tartósak és nem túl erősen pigmentáltak. Könnyű felvinni, de szeret elfolydogálni.
  • matt: nagyon magas a pigmenttartalmuk, csak és kizárólag tökéletesen ápolt ajkakon lehet használni, mert minden apró egyenetlenséget és hibát felnagyít. Sajnos általában szárító hatásúak, úgyhogy legyen kéznél egy ajakbalzsam. Lehetőleg ecsettel vigyük fel.
  • krémes: ez a leggyakoribb és legkedveltebb, amolyan jolly joker. Könnyű felvinni.


A rúzsozás menete:

!! A legfontosabb lépés, hogy ápoljuk az ajkunkat rendszeresen és mellé heti egyszer radírozzuk is le (kiszuperált, puha sörtéjű fogkefe, speciális ajakradír, méz+cukor keveréke). A rúzsok csak a szépen ápolt ajkakon mutatnak jól!
  1. Vigyünk fel az ajkunkra balzsamot, majd itassuk le a felesleget.
  2. Kontúr használata (nem kötelező, de ha van időnk rá érdemes): tartósabbá teszi a rúzst, határozottabbá teszi a száj vonalát és új formát adhat, megakadályozza, hogy szétfolyjon a rúzs. Ne a száj vonalán belül vagy kívül rajzoljunk, hanem kövessük a természetes ívünket. Felvitel után satírozzuk el az ajkak közepe felé. Egy kis trükk: színezzük ki az egész ajkunkat és úgy kenjük fel a rúzst, így élénkebb és tartósabb lesz a szín.
  3. Jöhet a rúzs: ecsettel, ujjal vagy magával a rúzs rúdjával is felvihetjük. Ecsettel precízebb, ujjal áttetszőbb, természetesebb, ha pedig a rudat használjuk, akkor lesz a legintenzívebb a szín. Egy kis trükk: az első réteg felkenése után itassuk le a felesleget. Szedjünk szét egy zsepit és egy réteget borítsunk az ajkunkra, majd ezen keresztül púderezzük át. Jöhet még egy réteg rúzs. Szupertartós lesz így a szín!
  4. Szájfény: (nem kötelező) vagy a rúzzsal megegyező színű legyen, vagy azzal harmonizáló, vagy átlátszó.

18 megjegyzés:

  1. Jaj, de örülök ennek a posztnak!!!! Épp akartam is kérdezni, hogy ugye folytatod:)

    rúzsok: újabban rájuk kaptam, megszerettem őket, csak az a baj, hogy az evés-ivás azért legtöbbször letörli. Pedig olyan óvatosan falatozom:)) szívesen kipróbálnék már egy ajakfilcet, te szereted őket?

    VálaszTörlés
  2. szia!
    nagyon tetszett, köszi :)
    más: nem tudod esetleg a wet n wild baby buki (kabuki) ecsete mennyibe kerül? 350ft os boltban találtam ma és igencsak eredetinek tűnik..minőségből ítélve..köszi!

    VálaszTörlés
  3. Nagyon jók ezek a postok,tök jó,hogy összeszedetten leírtad a lényeget:)
    Amúgy az Alverdének volt folyékony pirosítója,de sztem csak limitált. 140 forintért szereztem leértékelve,majd teszek fel egy rövid tesztet róla,remélem lesz még a jövőben,bejön.

    VálaszTörlés
  4. Ez a bejegyzés nagyon hasznos volt számomra,mivel már egy ideje beruháztam a Manhattan Lips2last Gloss ajakrúzsára...csak eddig a felvitellel voltak problémáim:S("csíkozódás"...)no de majd ezután:D...
    A következő kiszemeltem a Maxfactor csókálló rúzsa(a pontos neve most nem ugrik be...de a "Hot"színt néztem ki:D)

    VálaszTörlés
  5. Ayesha: naná, hogy folytatom! Nem rossz ez az ajakfilc dolog, de hozzá kell szokni, olyan mintha semmi nem lenne rajtad, ezért folyamatosan balzsamozni kell :D

    SusieSonic: szívesen! nagyon-nagyon olcsó kint is a wet n wild, úgyhogy valószínűleg eredeti :D

    Kremy: nagyon szívesen, örülök, hogy tetszik a dolog! Azt én is láttam, de limitált volt sajnos, és hülye voltam, hogy nem vettem...

    Betti: :D örülök, hogy hasznos volt. A Max factorból inkább a tintet válaszd szerintem az jobb, mint a lipfinity!

    VálaszTörlés
  6. szia!
    értem köszi :) szerintem még tuti veszek belőle, mert lehet később nem lesz xd

    VálaszTörlés
  7. te hol találtál olyan boltot, ahol van wet n wild?? én még nem találkoztam ilyennel...

    VálaszTörlés
  8. Kaposvári vagyok, itt van ilyen eurós bolt ahol az összes cucc 350ft. legtöbb cucc importos , szóval gondolom ezért van :) énis meglepődtem rajta...
    de más wet n wild ot nem láttam ..

    VálaszTörlés
  9. Szia Lolly,

    bocs ha hülyeséget kérdezek, de szerinted lehet egy smink teljes(tehát nem olcsó és befejezetlen hatású), ha nem használok soha alapozót és pirosítót? csak szemem festem(épp ruhához passzoló, sokszor élénk szinüre)+szájfényezek, max télen használok szemem alá concealert.. böröm napbarnított, nem igazán problémás, néha van pattanásom, ill hegem, de az nem zavar h takargassam. igazából a vidám nyárias sminket szeretem, fénylő barna bőrrel. vagy szted az gáz?

    VálaszTörlés
  10. Névtelen: bevallom őszintén, hogy nekem sem lenne szükségem alapozóra és kerestem helyette inkább ezt az ásványi por alternatívát, azért mert kell szerintem az a védelem amit nyújt ez a réteg a bőrön, a fényvédő az UV sugárzás ellen, maga a púderréteg pedig megakadályozza, hogy közvetlenül a bőröddel érintkezzenek a levegőben lévő káros anyagok, szóval ilyen szempontból megfontolandó. A pirosítót meg ha úgy érzed, hogy nincsen rá szükséged akkor nem feltétlenül kell használni, bár sokkal szebb tőle az arc, élettelibbé válik, de ha elég napbarnított vagy akkor valószínűleg elhagyhatod.

    VálaszTörlés
  11. A zsepin keresztül kell púderezni a szájat? :O Ezt így még soha nem olvastam. Lehet, hogy ezzel oldódott meg a rejtély? Soha nem értettem, hogy lehet rápúderezni egy rúzsra, még ha fel is itatjuk előtte a nagy részét. Mindig féltem tőle, hogy az ecset a szájon kívülre is kivisz a rúzsból, ahogy elhúzom rajta. Vagy hogy túl vastag lesz és nem lehet szépen rádolgozni a második réteget.

    Viszont a zsepin keresztül hogyan? Képes átmászni rajta annyi púder, amennyi le tudja fixálni a rúzst?

    VálaszTörlés
  12. ahha mert úgy sokkal vékonyabban fel lehet tenni (csak ugye az a lényeg, hogy szét kell szedni rétegre a zsepit) és pont annyi átjut rajta amennyi kell. De ezt leginkább porított (loose) púderekkel lehet csinálni, kompakttal nem biztos hogy jó, mert más az őrlés és a finomítás.

    VálaszTörlés
  13. Hát ezt tutira kipróbálom. :)

    Viszont ha már itt tartunk, megint valamit nem értek. Ha rúzsra szájfényt teszek, nekem mindig belemászik a kis redőkbe az anyag és rövid idő alatt csíkos lesz az egész. Pedig néha olyan istentelen szép hatást lehetne elérni vele (pl. vörös rúzsra vörös szájfény). Csak én vagyok ezzel így?

    VálaszTörlés
  14. Próbáld ki, hogy felitatod a felesleges rúzst, hátha nem áll össze a szájfénnyel, vagy egy picit sűrűbb, ragacsosabb fénnyel próbálkozz

    VálaszTörlés
  15. Nagyon örülök ennek a bejegyzésnek, eddig nem használtam rúzst, csak szájfényt, de most már elgondolkodtató a dolog... :)
    Mikor lesz valami szem festéses lecke? Én még kezdő vagyok a sminkelésben, nemrég kezdtem el magamat jobban sminkelni és érdekelne pár tipp, szerintem nagyon hasznosak, mindig tanulok tőled valami újat! Köszönöm neked! :)

    VálaszTörlés
  16. Kittiie: örülök, hogy tetszik :D szemfestésről volt már szó, de még lesz majd a továbbiakban, mert szeretnék step by step szemfestési technikákat a későbbiekben

    VálaszTörlés
  17. Sziaa^^
    Én már egy jóideje sminkelek, de most szünet ideje alatt elolvasgattam az összes sminkleckés posztodat.. :D
    Már tapasztaltam meg néhány praktikát, olvasgattam más blogokat is, de a tied nagyon tetszett^^
    Sok kis apró jótanács és praktika, nagyon bejött!! Zöld szemű vagyok, mindig is a kék-zöld élénk színeket használtam, mondván hogy a lila (kedvenc színem) nem megy a szememhez, de kipróbáltam. Egyik délután elkészítettem egy lilás árnyalatú de nagyon természetes sminket (ismétlem magam, én inkább intenzív, vadabb sminkeket hordtam) és találkoztam barátommal és a haverokkal. Mindenki meglepődött rajta, de nagyon bejött nekik. Azóta csak a lágyabb, lilás-barnás árnyalatokat hordom. Azt mondják, hogy így jobban kiemelődik a nőiességem az arcomon.
    Szóval szeretném megköszönni a tanácsokat, nekem nagyon jót tettek. ;))
    Várom az újabb sminkleckéket :D
    by: Aniee

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Nagyon-nagyon szívesen, örülök, hogy hasznosak voltak a tippjeim :)

      Törlés

Üzemeltető: Blogger.