Sminklecke + Tesztek | Alapozás

Mit szólnátok hozzá, ha kicsit újítva, más formában, más megközelítésből, de újraindulna a sminkleckék sorozat? Én már elég régóta tervezem, hogy frissítem ezeket a posztokat vagy átírom őket vagy valami, mert ha sminkelésről van szó, akkor bevallom őszintén, hogy a tanácsadás és az oktatás a kedvenc részem. Nem mondom azt, hogy én vagyok a világon a legnagyobb expert, ha sminkelésről van szó, végeztem ugyan iskolát, beleástam magam azért eléggé a témába, van jó pár sminkes év mögöttem, de még én is tanulok tippeket és trükköket, új technikákat a mai napig. A nagyon profi oktatást persze meghagyom az igazi szakértőknek, de a hétköznapi, átlag sminkes kérdésekben úgy érzem, hogy eléggé otthonosan mozgok és adhatok bizonyos iránymutatásokat azoknak, akiknek szükségük van erre.



Nem ígérem azt, hogy mondjuk heti rendszerességgel és hogy tökéletes ’sorrendben’ jelentkezek majd ezekkel a posztokkal, de nagyon igyekszek, hogy egy klassz kis sorozat váljon belőle. Kommentben ti is jelezhetitek, hogy melyik témában, milyen részletesen, milyen kérdéseket, problémákat érintve olvasnátok a legszívesebben. Első körben úgy gondoltam, hogy az alapozókról és magáról az alapozásról írnék egy kicsit részletesebben, termékajánlóval kiegészítve.


Az alapok


A legelső és legfontosabb dolog a bőrtípusunknak és bőrszínünknek/tónusunknak legmegfelelőbb (tökéletes nem lesz, csak megfelelő) alapozó kiválasztása, azt is figyelembe véve, hogy milyen fedésre van szükségünk. Véleményem szerint jelenleg ott tart a beauty piac, hogy már a drogériákban is simán találunk olyan minőségű termékeket, mint egy high-end márkánál, az egyetlen különbséget én csak a tartósság esetében szoktam érzékelni, de már itt is egyre ritkábban, szóval van miből válogatni. Sajnos azonban van egy nagyon súlyos problémája az itthoni kínálatnak: a színek. Főleg a drogériás vonalon szegényes a választék, van olyan alapozó, amiből 3 árnyalat kapható, de sokszor még a parfümériákban is előfordul, hogy pl az egyébként 24 létező árnyalatból nálunk valamiért csak 8-10-et lehet kapni. Vagyis a különleges igényűek nehéz helyzetben vannak (köztük én is). De ettől függetlenül van azért miből válogatni szerencsére.


A csomagolásokon a legtöbbször már fel vannak tüntetve a legfontosabb információk, úgy, mint az alapozó finise, fedése, fényvédelem, stb., ezek alapján könnyebb a választás. Pl. a dewy (’fényes’ finish jelzésűek száraz/normál bőrre valóak, az oil-free (olajmentes) darabok zsíros, kevert bőrre, a full coverage (teljes fedés) pedig a glam smink kedvelőinek vagy azoknak való, akiknek sok a bőrhibájuk. Én úgy vélem, hogy mindenképpen érdemes átfutni az összetevők listáját mielőtt megveszünk valamit, hogy biztosan elkerüljük azt, hogy valami olyasmit tartalmazzon az alapozónk, amire érzékenyek/allergiásak vagyunk (illatanyag, olajok, szilikonok, stb). Tudom, hogy ezek alap dolgok és a legtöbben már ismeritek ezeket a kifejezéseket, de mindig vannak és lesznek kezdők, nekik egy kis segítség, hogy eligazodjanak:


  • Full Coverage – teljes fedésű
  • Medium Coverage – közepes fedésű, de általában építhető/rétegezhető
  • Natural Coverage – természetes, általában alacsony fedésű
  • Sheer Coverage – alacsony fedésű
  • Matte Finish – matt finis, általában teljesen leszáradó formula, amire van, hogy púderezni sem kell
  • Dewy Finish – fényesebb, amolyan természetes bőr fényű finis
  • Radiant, Glow(y) Finish - fényes finis
  • Satin Finish – félmatt, szatén finis, se nem fényes, se nem igazán matt, a természetes felé hajlik
  • Natural Finish – szerintem ez megegyezik általában a szatén finissel, természetes hatású finis
  • Oil-free – olajmentes
  • Nourishing – ápoló hatású
  • Hydrating – hidratáló hatású
  • Oil-control – mattító hatású, faggyú-szabályozó
  • Longwearing – hosszantartó


A felvitelhez (bármilyen textúrához/formulához) én elsősorban egy jobb minőségű szivacsot javaslok (Real Techniques, BeautyBlender), ezeket nedvesen kell használni, beütögető mozdulatokkal. Szerintem így lesz a legszebb, legegyenletesebb és legtermészetesebb minden alapozó, plusz ez a leggyorsabb módszer. A nagyon minimális fedésű termékekhez, színezett hidratálókhoz, BB és CC krémekhez akár az ujjainkat is lehet használni, ha sietünk, vagy ha csak egy nagyon gyors rutinra futja az időnkből. Teljes fedéshez, alkalmi sminkhez, glam sminkhez azonban érdemes beszerezni egy jó ecsetet (Real Techniques, Sigma, Pupa, Zoeva stb.) mert ezek hozzák ki a legtöbbet az alapozók fedéséből. Itt nem igazán tudok pontos ’modellt’ javasolni, mert formula függő, hogy melyik típusú ecset, melyik alapozóhoz a legjobb, de szerintem a Real Techniques Expert Face Brush-sal nem igazán lehet mellényúlni (meg úgy egyébként a RT termékekkel), ráadásul ez árban is elfogadható. 


Alapozók száraz, normál bőrre




Ugyan én sajnos nem tudom őket használni, de a birtokomban van három különböző fedésű hidratáló alapozó, így erről a típusról is tudok nektek rövid teszteket írni. A L.O.V. Cosmetics kompaktról már beszámoltam nektek részletesen EBBEN a posztban, őt egy darabig használtam, amíg nem volt ennyire zsíros a bőröm és nagyon szerettem. Isteni formula, könnyen kezelhető, szépen terül, magas a fedése, gyönyörű a finise, abszolút tökéletes érett normál és száraz bőrre is. Az egyetlen bibi a mennyiség/ár arány, elég kevés van benne és ahhoz képest kicsit drágább, de igazából nem kell belőle sok, mondjuk még így sem fog annyit bírni, mint egy standard 30 ml-es. (L.O.V. Extraordinary Perfecting Fluid Foundation, illatanyagmentes, 4 árnyalatban kapható, 12 ml, kb 5000 Ft) 



A MAC nem alapozó alapozójáról is írtam már nektek régebben (ITT), ő inkább egy hidratáló, kiegyenlítő bázis, vagy bekeverő, illetve tökéletes bőrre egy kis plusz. Finom a textúrája nagyon, szépen terül, de rendkívül alacsony a fedése. Én leginkább profik kezében tudom elképzelni, akiknek van elég tapasztalatuk és fantáziájuk a multifunkcionális használatához. (MAC Next To Nothing Face Colour ,illatanyagmentes, 9 árnyalatban kapható és 9200 Ft-ba kerül.)



Az Artistry nemrégiben küldte el nekem a legújabb Hydra-V termékét, ami egy értékes olajokkal és összetevőkkel dúsított, tápláló-hidratáló alapozó fényvédővel. Nem volt még ilyen cseppentős, szérum jellegű darabom, nagyon érdekes az állaga, egyértelműen érezni az olajokat benne, így kevert és zsíros bőrűek messzire kerüljék el ☺. A bőrön szépen terül, egyenletesen fed, egyből érezni, hogy ez itt bizony nem csak egy smink, hanem egy ápoló termék is. A fedése alacsony, kicsit építhető, így azoknak javasolnám kipróbálásra, akik inkább tónust szeretnének kiegyenlíteni/apróbb hibákat eltüntetni és nincs szükségük egy vastag alapozóra. (Artistry Hydra-V Sheer Weightless Foundation, 6 árnyalatban kapható, 15300 Ft)


MAC, Artistry, L.O.V.



Alapozók kevert, zsíros bőrre




A Trend It Up Matte Beauty Perfection új versenyző, nemrégiben érkezett hozzám tesztelésre és az üzletekben még nem is találkoztam vele (csak a régi verziójával, de elméletileg májustól kint kell, hogy legyne ez az új is, valamint a webshopban már kapható). Én első használatra megkedveltem, szerintem drogériás viszonylatban kiemelkedően jó alapozó, ráadásul nagyon kedvező az ára is. Közepes a fedése, de lehet építeni (csak ecsettel, szivaccsal nem fed, poén, de így van), a legvilágosabb árnyalat pont jó lett, tényleg matt a finise és viszonylag tartós is. Sajnos egy high-end termékkel nem veszi fel a harcot, de majdnem. Elsősorban az orcáimon, az orr melletti részen és az orromon kezd el kopni, amit egyrészt annak a számlájára írok, hogy a szemüvegem itt hozzáér a bőrömhöz, illetve, hogy ezeken a területeken a legtágabbak a pórusaim és hát, zsírosodok :D. Átfényesedni minimálisan szokott, kb 5-6 óra viselés után, de szépen lehet korrigálni. Szerintem normál és akár enyhén száraz bőrre is lehet használni, mert nem szárít a formula. (Trend It Up Matte Beauty Perfection Make-Up, illatanyagmentes, 4 árnyalatban kapható és 1799 Ft.)



A Maybelline Fit Me Matte+Poreless alapozót már régebb óta nyúzom, nagyon szeretem használni. Nevetségesen olcsó, van belőle normális világos szín, jó a formula, szép a fedés (természetes, közepes) és tényleg matt a finis. Ráadásul keverésre is nagyon jól használható, én pl. a Maybelline Super Stay-be szoktam belőle rakni, hogy normális legyen az árnyalata, de tettem már belőle hidratáló alapozóba is, hogy kicsit mattítsak rajta. Az egyetlen gyenge pontja a tartósság, sajnos a nap végére teljesen atomjaira hullik a zsírosabb területeken, de úgy vettem észre, hogy ez is csak akkor igazán zavaró, ha tényleg nagyon kifényesedésre hajlamos valakinek a bőre. (Maybelline Fit Me Matte + Poreless, illatanyagmentes, 8 árnyalatban kapható, 1990 Ft)


Maybelline, Trend It Up



„Alapozók” problémás bőrre




Nem véletlenül szerepel az alapozók szó idézőjelben, ugyanis ez a két termék inkább egyfajta bázisként, hidratálóként funkcionálhat azoknak, akiknek pattanásokra hajlamos, zsíros bőrük van. Az Avon Clear Skin Tinted Moisturizer (1149 Ft) és a Narüko Tea Tree Anti-Acne Sunscreen (4990 Ft) is nagyon minimális fedésű, inkább színezett hidratálók, én önmagukban soha nem használtam őket, de primerként/hidratálóként szuperül beváltak, ugyanis mind a kettő gyönyörű matt finist biztosít egész napra. Ha tudom, hogy sokáig leszek talpon és nem fogok tudni sminket igazítani napközben, akkor mindig bevetem valamelyiket. Az Avon Clear Skin előnye, hogy jó az ára, minimálisan fed, míg a Narukö teafaolajat tartalmaz a pattik ellen, illetve nagyon magas (SPF50) fényvédő is van benne. 

Avon, Narüko



Magas fedésű alapozók




Az abszolút favoritom ebben a kategóriában, meg úgy egyébként is a MAC Studio Fix Fluid, ami évek óta hűséges társam. Nem mondom azt, hogy tökéletes, valamit mókuskodott rajta a márka és már nem jó az NC15 árnyalat, plusz jobban is oxidálódik szerintem, de ettől függetlenül még mindig a legtartósabb, legjobban fedő, de mindemellett természetes hatású alapozó, amit valaha próbáltam. Tényleg mindent el lehet vele takarni, lehet rétegezni, de akár vékonyabban is felvinni egy szivacs segítségével. Igazán átfényesedni (púder mellett természetesen) nem igazán szokott, maximum nagyon durva kánikulában látom, hogy diszkógömb vagyok. A magas fedése miatt nem kell belőle túl sok szerencsére, így nálam egy 30 ml-es üveg nagyjából 4-6 hónapig bírja, ami évente kb. kétszeri 10ezer forintos beruházás, szerintem ez nem vészes annyira. Biztosan továbbra is ő lesz a kedvencem, nem fogok egyhamar elválni tőle. Őt tényleg csak zsírosabb/kevert bőrre ajánlom, mert hajlamos szárítani. (MAC Studio Fix Fluid SPF15, illatanyagmentes, 37 árnyalatban kapható, az ára 10100 Ft.)



A Maybelline Superstay-ből sajnos nincsen olyan szín, ami jó lenne nekem, a legvilágosabb, amit beszereztem úl barackos rózsaszín, így muszáj mindig valami mással kevernem (álatlában a Fit Me-vel szoktam), hogy jól nézzen ki. A fedése tényleg brutál, elég ritka az ilyen alapozó a drogériákban. Ecsettel abszolút maximálisan eltakar mindent, szivaccsal kicsit természetesebb a hatás, a textúra pedig könnyen kezelhető, egyenletesen terül. A finise természetes, nem full matt, de nem is fényes, szerinem normál/kevert/zsíros bőrre jól működik, sőt a száraz területeket sem emeli ki. A tartóssága is elég jó, nem véletlenül hívják Superstay-nek, bár én azt vettem észre, hogy a zsíros bőr azért ki tudja kezdeni, hajlamos átfényesedni és kopni az ilyen típuson. Nem rossz darab, de van mit javítani rajta szerintem. (Maybelline SuperStay 24H Full Coverage Foundation, 5 árnyalatban kapható, illatanyagmentes, 2799 Ft).


MAC, Maybelline



Tippek, trükkök


Az alapozó felvitele ne álljon meg az állvonalnál, húzzuk le szépen és vékonyan a nyakra is, sőt akár a fülre is tehetünk belőle.

Nem mindig az arc tónusához kell igazítani az alapozó színét! Van, hogy az arcunk színe más, mint a testünké (figyeljük meg a kézfejet és a dekoltázst, de pl. önbarnításnál fordul elő ilyen nagyon sokszor), ilyenkor inkább a testünkhöz igazítsuk az alapozót.

Ne higgyünk az eladóknak, sajnos azt tapasztaltam, hogy a legtöbbször csak egy kiemelt terméket akarnak rásózni az emberre, nem pedig az egyedi igényeket tartják szem előtt. Kutakodjunk inkább a neten, olvassunk véleményeket, nézzünk videókat, próbálgassunk sokat a boltokban, menjünk ki minden mintával a természetes fénybe. 

Ha nem szeretnénk többféle alapozót tartani otthon, de pl télre kicsit szárítaná a bőrünket egy matt alapozó, akkor érdemes egy csepp arcolajat keverni hozzá a felvitelkor. Téli/nyári szín változásához pedig beszerezhetünk világosító illetve sötétítő keverőket.

Nincsenek megjegyzések:

Üzemeltető: Blogger.