Mattító kúra

Kb egy évvel ezelőtt teljesen meghülyült a bőröm és azóta is próbálok rájönni, hogy vajon mi is az oka annak, hogy az eddig abszolút normális/éppen hogy kevert típusból, hogyan változtam át zsírban tocsogóvá. Vajon a kor? Levegőváltozás? Hormonok? Egyszerűen azóta sem tudom, csak szenvedek a durva kifényesedéstől és a tágabb pórusoktól, néhanapján pedig még egy gonosz kis pattanástündér is elhinti a varázsporát az arcom felett. Ilyenkor nyáron meg aztán duplán élvezetes a helyzet, egy óra helyett már fél órán belül sírhatnékom van és veszem elő a mattító lapocskáimat. Iszonyatosan nehéz ezzel a bőrtípussal megbirkózni, hiszen problémásnak nem mondanám, annyi pattanásom nincsen, ha nincs megfelelően hidratálva akkor meg húzódik, viszont egy közepes hidratáló meg már nagyon soknak hat néha. Mit tud csinálni az ember lánya... hát kísérletezik, több-kevesebb sikerrel. Szerencsére azért elég széles a termékválaszték és lehet találni 'orvosságot' erre a problémára is. Csak katt a képekre és máris meg tudtok mindent rendelni az iParfümériáról.



Az alábbi termékek közül a legtöbbet már kipróbáltam, így tudom mire lehet számítani velük kapcsolatban, párat pedig azért választottam mert szimpatikusnak tűnt. Hangsúlyoznám, hogy nem a pattanásos, problémás bőrre keresek megoldást, hanem a diszkógömb effektusra. Természetesen mint minden típusnál, itt is nagyon fontos a tisztítás, ugyanakkor ügyelni kell rá, hogy ne szárítson túlságosan a termék amit használunk. Én igyekszek kerülni az olyan tonikokat például, amiben alkohol van, mert ezek nem tesznek jót a bőr természetes védőrétegének. A lemosó tisztítók használatánál viszont én bevallom nem fedeztem fel túl nagy különbségeket, a lényeg az, hogy megszabadítson a szennyeződésektől (egy habzó tisztító soha nem fog mattítani, ez humbug...., persze kísérletezni mindig érdemes :D). Én nagyon szeretem a Bioderma Sensibio arctisztítót, ezzel akár a szemsminket is le lehet mosni és tökéletesen működik, de a Sébium verzió is nagyon jól teljesít, valamint a La Roche Posay Effaclar tisztító gélt is szerettem amíg olyanom volt. De a Garnier PureFruit Energy gél sem rossz, ha valaki olcsóbb kategóriában keresgélne. A tonikok közül én még mindig a Bioderma Sensibio H2O híve vagyok, de Sébium H2O is tökéletes választás, szerintem ezektől jobb nem nagyon van a piacon.

Bioderma Sensibio DS+ Purifying Soothing Cleansing Gel 200 ml - 3430 Ft

Bioderma Sébium Purifying Foamin Gel 200 ml - 2590 Ft

La Roche-Posay Effaclar Purifying Foaming Gel 200 ml - 260 Ft

Garnier Pure Active Fruit Energy Daily Energising Gel Wash 200 ml - 1290 Ft

Bioderma Sensibio H2O Micelle Solution - 1130 Ft-tól

Bioderma Sébium H2O Micelle Solution - 1190 Ft-tól


Nem feledkezhetünk meg a heti egyszeri radírozásról sem és tévhit az, hogy akinek zsíros a bőre, az radírozzon csak heti kétszer-háromszor, higgyétek el, ez nem így van, a saját bőrömön kellett megtapasztalnom, hogy durván le tudja gyalulni a bőrt, ha nekiesünk a kelleténél többször. Akkor inkább egy mikorpeelinges arctisztító, ami napi használatra lett kifejlesztve (pl Eucerin Dermo Purifyer). Szóval csínján a radírral. Én most sajnos egy Clinique pórusfinomító peelinget használok, amit már kivontak a forgalomból, de ha elfogy, akkor szerintem maradok ennél a márkánál, mert elég nehéz találni jó arcradírt (csak én vettem észre, vagy tényleg elég kevés van belőlük?). 

Eucerin Dermo Purifyer Washpeeling 100 ml - 2750 Ft

Clinique Exfoliating Scrub 100 ml - 6990 Ft
 
A tisztítás után természetesen jöhet a hidratálás, ami ugye a legnehezebb: mattítson is, hidratáljon is. Ilyenkor érdemes tényleg nagyon odafigyelni arra, hogy ugyan a problémás bőrre való termékek általában matítanak is, de mivel nekünk csak zsíros, de nem problémás a bőrünk, ezért az ilyen krémek nem biztos, hogy jók lesznek, mert a szalicilsav tartalmuk nagyon könnyel túlszáríthat, erre érdemes odafigyelni és átnézni az összetevőket, vagy jól belenyúlni a teszterekbe. Én most kezdtem el használni az Eucerin Dermo Purifyer arcápolóját, ami legnagyobb meglepetésemre úgy néz ki, hogy működik, van éjszakai verziója, nappalija és speciális SPF30-as változat is. De a La Roche Posay Effaclar mattító hidratálója is elég jó, valamint természetesen a Bioderma Sébium Hydra arckrém is (a Bioderma egész Sébium zsíros bőrre való vonala nagyon jó). Nappalra mindenképpen mattító verziót válasszunk, éjszakára pedig hidratáló összetevőkkel gazdagított krémet.

La Roche-Posay Effaclar Mat 40 ml - 4690 Ft

Bioderma Sébium Hydra Moisturising Cream 40 ml - 3790 Ft

Eucerin Dermo Purifyer Hydrating Care 50 ml - 3420 Ft

Eucerin Dermo Purifyer Adjunctive Hydrating Care SPF30 50 ml - 4050 Ft

Sminkelés előtt érdemes mattító és/vagy pórusfinomító primert felkenni, ezek néha csodákra képesek és életet mentenek. Nekem a Clinique Pore Refining szérum a kedvencem, őt lokálisan érdemes használni (orr, orca, áll) és a kis 15 ml-es tubus több, mint egy évig elég. A Bioderma-nak pedig van egész arcra használható pórusfinomító illetve mattító szérumja is, őt még nem próbáltam, de biztosan ő is jó. A táskánkban pedig mindig legyen mattító lapocska :). Plusz ápolásként pedig hetente kényeztethetjük magunkat egy speciális maszkkal is.

Clinique Pore Refining Solutions Instant Perfector 15 ml - 5950 Ft

Bioderma Pore Refiner Corrective Concentrate 30 ml - 4030 Ft

Bioderma Sébium Masque Sebo-Regulating Purifyng Mask 40 ml - 3790 Ft


Ha pedig előbukkan egy, esetleg kettő csúnya kis pattanás, akkor éjszakára jól kenjük be őket SOS leszárító géllel. Ezek közül szinte mindegyik ugyanazt tudja és noha elég picikék, nagyon sokáig elég egy tubus (az én Clinique-m már egy éve megvan).

Clinique Anti-Blemish Solutions Spot Treatment Gel 15 ml - 5190 Ft

Shiseido Pureness Blemish Clearing Gel 15 ml - 5030 Ft

Garnier Pure SOS Pen 10 ml - 1230 Ft

11 megjegyzés:

  1. Én is sok mindent kipróbáltam a csillogó bőrömre. De ami az utóbbi időben a leginkább bevált az az Afrikai fekete szappan Dudu Osun. Kellően tisztít, hámlaszt, nem szárítja a bőrt így nem fényesedik ki mégjobban.

    VálaszTörlés
  2. De azt mondják, hogy a zsírosabb bőr kevésbé ráncosodik :D:D vivi

    VálaszTörlés
  3. Nálam csodaszámba megy egy pattanás, de cserébe persze, hogy jó száraz, ilyenkor a negyven fokos nyári kánikulában veszem észre, hogy kicsit zsírosabb tapintású. Elég sok dolgot végigpróbáltam, amit a pénztárcám megengedett, most egy gyümölcssavas radírt használok, nagyon szeretem. Mivel nem fizikailag hámlaszt, valahogy sokkal jobb a bőrömnek, viszont a savtartalom miatt értelmesebb este csinálni, hogy ne legyen piros reggelre. :)

    VálaszTörlés
  4. @Névtelen: azt én is próbáltam, de sajnos nálam nem működött :(

    @Vivi: na ez mondjuk így van :D

    @Zsuzsi: az tény, hogy a kémia radír gyengédebb általában, mint a fizikai :) d mondjuk nekem a szemcsések jobban szoktak működni, de ha kémiai akkor clinique turnaround, az valami zseniális

    VálaszTörlés
  5. A Bioderma Sébium családjával szemezek egy ideje, főleg hidratáló/primer vonalon érdekelne a dolog, mert az arclemosókban nem nagyon érzek különbséget, tonikot annyira nem használok, a hidratálókrémem pedig jó jó (AA márkájú), de így nyáron soknak tűnik. És valahogy primer gyanánt jobban bízok az ilyen professzionálisabb dolgokban, amik valószínűleg hosszú távon javítanak is a helyzeten, nem mint egy dekorkozmetikai cég primere...

    VálaszTörlés
  6. ezért is válogattam ilyen márkákat, mert ha speciális a bőrprobléma, akkor érdemes a profi márkákat kipróbálni. Szerintem a Bioderma az egyik legjobb ráadásul :)

    VálaszTörlés
  7. Én Yamuna körömvirágos és levendulás szappant használok arctisztításra hónapok óta. Tökéletesen eltávolít minden sminket és szennyeződést a bőrömről, és kordában tartja a csillogást is. Tonikot, lemosót és egyebeket azóta nem is kentem magamra. Ezekkel a szappanokkal meg vagyok elégedve.

    VálaszTörlés
  8. én egy leárazás alkalmával tettem szert az eucerin dermo purifyer arcradírjára és zselés lemosójára, kb 2ezer forint volt a kettő együtt. nagyon szerettem, jól teljesített a kevert bőrömön. nem utolsó sorban az illata is olyan jó volt, frissebbnek éreztem a használata után magam, mint egy agyonillatosított lemosó után

    VálaszTörlés
  9. @S.: szerencsére illatanyagmentesek :) ezért merem én is használni őket :D

    VálaszTörlés
  10. A Biodermát érdemes kipróbálni is :) Patikában lehet kérni mintát ingyen és soha nem akar vki megválni tőle! Van Hydrabio vonala is...
    Egyébként mindig van akció is, akár 20-25% kedvezmény is, vagy egy termék vásárlásánál egy másik ajándék.
    Imádom, sok éve már a Bioderma a kedvencem!
    Mia

    VálaszTörlés
  11. nálam a h2o arcvíz verhetetlen :)

    VálaszTörlés

Üzemeltető: Blogger.