Az én 'kis' arcápolási rutinom

Azt hiszem jó sok blogon volt már ilyen poszt és mindig sokan is kérdezik tőlünk bloggerináktól, hogy mi mit is kenünk magunkra, hogy ilyen nagyon szépek vagyunk és tökéletes a bőrünk :D. Na, viccet félretéve, én mindig nagyon nagy lelkesedéssel olvastam az ilyen bejegyzéseket, mert még én is kíváncsi vagyok rá, hogy ki mit használ, mit szeret, mi vált be neki vagy éppenséggel mit a szép bőrének a titka. Akkor most íme megosztom veletek az én bőröm történetét és titkait :D.

Hát ki ne szeretne ilyen szép, retusáltan tökéletes bőrt :D.

Ugyan most sorban és szinte minden nap kapom a dicséreteket, hogy hogyan lehet ennyire szép és tökéletes a bőröm (nem az ám amúgy, csak jól sminkelek :D), de nem mindig volt ez így sajnos. Tini koromban és később is (még fősulin is) pattanásokkal küszködtem, tipikusan a semmi nem vált be szindróma volt nálam megfigyelhető, pedig orvosról orvosra jártunk, kipróbáltunk mindenféle hiperdrága készítmény és semmi. Ráadásul nem csak az arcom, hanem a hátam és a mellkasom is nagyon csúnya állapotban volt, szóval képzelhetitek mennyire szenvedtem vele. De aztán meghallottam egy barátnőmet arról beszélni, hogy hát régen neki is mennyi pattanása volt meg milyen csúnya bőre... rögtön rá is néztem, természetesen makulátlan volt az arca. Rögtön rávetettem magam, hogy na akkor mégis hogyan tűntek el??? Kiderült, hogy ő bizony gyógyszert szedett rá és az hozta rendbe. Nekem se kellett több, rohantam még azon a héten a bőrgyógyászhoz és felírattam magamnak a Roaccutan-t. Persze figyelmeztettet mindenki, hogy de hát az veszélyes meg vérvétel meg májkárosodás meg stb, de azt gondoltam, hogy próbáljatok meg egy napot ragyásan élni és tit is rögtön elkezdenétek szedni. Mellékhatása meg minden gyógyszernek van, szóval mindegy. Nem lett bajom tőle egyébként, nagyon gyorsan kitisztult a szervezetemből és semmilyen károsodást nem is okozott. Ja és persze mondanom sem kell, hogy 3 hónap után a bőröm kattra gyönyörű és pattanásmentes lett és azóta sem jöttek vissza. Persze miután megtörtént a csoda tudtam, hogy nagyon oda kell majd figyelnem, hogy ezek után milyen arcápolási termékeket használok.

Soknak tűnik??

A bőröm igazából mindig is érzékeny volt, egyrészt örökség, másrészt meg ugye nagyon világos és vékony is a bőröm, szóval mindig különleges odafigyelést igényelt, azok után pedig, hogy kiderült, hogy allergiás vagyok az illatanyagokra még jobban odafigyelek arra, hogy mit használok. És elhihetitek nekem néha kész tortúra tud lenni illatanyagmentes arckrémre vadászni... Na de cut the crap amerikai tájszólással élve, íme a rutinom, ami már évek óta tökéletesen beválik.

1. Tisztítás



Reggel nem használok arclemosót, csak hideg vizet utána pedig tonikot és hidratálót. Bőven elég, soha nem volt még probléma abból, hogy elhagytam a lemosót. Úgy érzem, hogy így is túl sok mindent pakolok magamra, nem kell még külön az a lemosó reggel, elég a tonik az is szépen leviszi a krém maradékait meg a felesleges faggyút. Viszont minden egyes este kivétel nélkül használom a habzó arctisztítómat, ami eddig a Bioderma Sensibio DS Foaming Gel volt, de mivel Amerikában hírből sem ismerik a Biodermát, ezért búcsút kellett tőle vennem és elkezdtem használni a Khiel's Ultra Facial Oil Free Cleanser-t. Természetesen a Bioderma ezerszer jobb volt, de ez van ezt kell szeretni... Nem rossz a Khiel's sem, meg ugye örüljek, hogy egyáltalán találtam illatanyagmentes lemosót (azt hittem, hogy itt majd nagyobb lesz a választék, jó nagyot tévedtem). És akkor most jöjjön az egyes számú titkom: a szemfestéket is ezzel mosom le... tudom ez most sokatoknak borzasztó, meg jujj, de hát az nem jó... pedig én évek óta vagy ezt csinálom vagy babatusfürdővel mosom le. Semmi baja nincsen sem a szememnek, sem a bőrömnek. Ez amiatt van, hogy egyszerűen nem bírja elviselni a bőröm a szemfestéklemosókat, meg ki a fenének van kedve külön lemosogatni, amikor kényelmesen zuhanyzás közben is meg lehet oldani a problémát. Persze a biztonság kedvéért van kétfázisú szemfestéklemosóm is, most éppen Sephora.

2. Tonizálás




Arctisztítás után szigorúan tonik, reggel és este is, mert el kell távolítani a tisztító maradványait és az esetlegesen a bőrön maradt szennyeződést is. Ráadásul a tonik nagyon szépen felkészíti a bőrt a hidratáló krémünk 'befogadására'. Nagyon sok tonikot kipróbáltam már az évek során, de eddig a legújabb szerzeményem a Mario Badescu Kerato plast Cleansing Lotion vált be. Kifejezetten érzékeny bőrre van kifejlesztve és segít regenerálni a bőrsejteket is. A már alapvetően puha bőröm még puhább és bársonyosabb lett amióta használom, szóval tényleg tud valamit. Este kiegészítettem ezt a lépést és tonizálás előtt még áttörlöm az arcomat a Paula's Choice Redness Relief Treatment-el, mert hajlamos vagyok kipirosodni néha. 

+ Radírozás, maszkok




Hetente egyszer pedig radír és maszk nap, nálam ez a vasárnap, mert ugye kezdjük szépen, üdén és tisztán az új hetet. A radírt mindig a már megtisztított bőrömön használom, és igazából ez az a termék, ami nagyjából teljesen mindegy, hogy milyen márkájú, meg mennyibe kerül, mert mind ugyanazt tudja: eltávolítják az elhalt hámsejteket. Próbáltam én már méregdrágát is meg párszáz forintosat is és higgyétek el, teljesen ugyanaz volt az eredmény. Nálam csak az a lényeg, hogy fizikai radír és ne kémia legyen, mert azt nem nagyon szereti a bőröm. Most éppen valami bio cuccot használok (Aubrey Jojoba Meal&Oatmeal Scrub&Mask), mert ezt kaptam, de teljesen rendben van, pont azt csinálja, amit elvárok tőle. Radírozás után pedig feldobok egy maszkot (nem régen találtam egy illatanyagmenteset, juhééé), méghozzá a Boscia Luminizing Black Mask-ot, ami tisztító és ragyogásfokozó (meg pluszban állítólag pórusösszehúzó is és jó kis fekete színe van) készítmény. Még csak kétszer használtam és eddig annyit mondhatok, hogy a nózimon lévő pórusok tisztábbak lettek, szóval nem rossz.

3. Hidratálás



Itt semmi extrára ne számítsatok, ha azt nem számítjuk annak, hogy különböző arckrémet használok reggel és este. Reggelre egy nagyon könnyű olajmentes hidratálóm van, a Kiehl's Ultra Facial Oil-Free Lotion, estére pedig egy kicsit komolyabb, sűrűbb textúrájú krémet kenek az arcomra, ő is Kiehl's méghozzá az Ultra Facial Cream. Semmi feszesítőt meg ránctalanítót nem használok, ezek csak sima hidratálók, mert úgy érzem, hogy abszolút semmi szükségem nincsen még ilyesmire. Majd ha 30 leszek...

+ Kis extrák


  • szemkörnyékápoló: őt csak tavaly kezdtem el használni, mert úgy éreztem, hogy most már ideje beépíteni a rutinomba így 25 felett... Semmi ránctalanítás, csak hidratálás meg hűsítés. Két termékem van: a Vichy Oligo 25 Yeux stift és a Boscia Restorative Eye Treatment. Az első simán hidratál, a második pedig megelőzi szemkörnyéki bőr idő előtti károsodását.
  • UV védelem: nyáron hidratáló helyett a MAC Prep+Prime Face Protect primerjét használom, ami 50es fényvédőt tartalmaz és pluszban a sminkem élettartamát is meghosszabbítja. Külön arckrém nem kell mellé, bőven elég a meleg nyári napokra ez is.
  • vészhelyzetre: vagyis ha a bizonyos napok előtt előbukkanna egy-két jelentéktelen pattanás :D. Jó megoldás ilyenkor egy golyós pattanás kezelő készítmény (minek hívják ezeket??), ami teafaolajat és körömvirágot tartalmaz (az első leszárítja a pattikat a második pedig a pirosságot szünteti meg). Most éppen a Burt's Bees Herbal Blemish Sticket használom.
  • mattítás: mert bizony a t-vonalam veszélyes zóna. De van rá megoldás, méghozzá kettő is. Az egyik a Clinique Pore Refining Solutions Instant Perfector, a másik pedig bármilyen mattító lapocska (most éppen Shiseido és Mai Couture van). A Clinique-t krémet csak a t-vonalban használom, krémezés után, de még sminkelés előtt, de a leírása alapján sminkelés után is lehet használni.
  • ajakápoló: ami nélkül meg vagyok halva... Próbáltam én már mindent, de a Carmex verhetetlen. Estére tégelyes, reggelre tubusos, UV védelemmel. Persze van még ezeken kívül legalább 10 különféle ajakápolóm (kocsiban, táskában, fiókban, zsebben), de a Carmex a legjobb. Na jó a MAC tégelyes ajakápolóját is nagyon szeretem.
Hát ennyit rólam és az arcápolási rutinomról. Várom a ti tapasztalataitokat és rutinotokat!

16 megjegyzés:

  1. A roacutant nekem is felírta doki, de hosszas utánaolvasás, konzultáció más dokikkal és kozmetikussal, inkább letettem róla. A hátamon nekem is volt, de egyetlen tisztítás után elmúltak róla. (szerencsére) Most meg már annyira nem is vészes az arcom, valahogy magától rendeződött így 30X felé,leszámítva 2-3 elvétve megjelenő pattanást, így nem is bántam meg, hogy nem szedtem be.

    VálaszTörlés
  2. Nekem keresztanyum mondta még évekkel ezelőtt, hogy lehet ki kéne próbálnom, de anya nem engedte akkor. Azóta a hátam is problémás terület lett, az arcom mondjuk közel sem olyan rossz már, de mostani fejemmel lehet beszednék egy kúrát.

    VálaszTörlés
  3. Nekem anyum sosem engedte a gyógyszert, én is olvastam róla hideget és meleget is, de a legjobban az tántorított el, hogy a nagybátyám szedte, és neki elég komoly baja lett tőle, amitől máig sem tud szabadulni & nem is használt olyan hú de sokat.
    Bár már javul a helyzet az arcomon, és igazából mostanra nem is a pattanások a legrosszabbak, hanem a nagyon tág pórusú bőröm :(

    Az a fekete maszk nagyon durván nézhet felkenve! :D

    VálaszTörlés
  4. Én nem merném, nem is mertem volna, pedig volt egy állapotban a bőröm nekem is. Amióta meg szedek fogamzásgátlót, nem mondom, hogy velem csodát tesz, de kordában van tartva a dolog.
    Velem is van úgy, hogy arctisztítóval mosom le a sminket, vagy a maradékát. Szóval szerintem nem fura :D Pl a szempillaspirált az enyém már könnyen leszedi, szóval egy alig sminkelt napon bőven jó :)

    VálaszTörlés
  5. Hihetetlenül küzdök a bőrömmel, bár a hátamon már egészen javult a helyzet az évek alatt! Nekem éppen ez volt a nagy bajom, hogy hiába jártam az orvosokat, mindenki Roaccutant akart felírni. Meg fogamzásgátlót mellé kötelező jellegggel, hogyisne! eleve nem akarom tönkretenni a hormonháztartásomat, aztán meg egy év múlva házasodom, kisbabát szeretnék, úgyhogy eszemben sincs szedni semmilyen máj- és magzatkárosító gyógyszert! Addig minden nap megküzdök a tükörképemmel. :( Csak az tartja bennem a lelket, hogy valószínűleg éppen a szüléssel fogok elmúlni ez a problémám! Megoldja a természet. ^^ (L)

    VálaszTörlés
  6. Ez is ember és szervezet függő, hogy ki mennyire bírja, nekem abszolút semmi bajom nem lett tőle... A fogamzásgátlót meg azóta is szedem, de annak más okai is vannak, de attól sem lett semmi bajom :D
    Nektek meg azt kívánom hogy minél hamarabb tűnjenek el a kis pattik :D tudom hogy milyen szenvedést tudnak néha okozni...

    VálaszTörlés
  7. A legjobb barátnőm szedett gyógyszert a pattanások miatt, kiegészítve a bőrgyógyász által ajánlott, patikában kikevert krémekkel. (Hasonló mennyiségű krém sorakozott a szekrényén neki is, mint neked, Lolly :)) Aztán pár hónap alatt szépen rendbe jött a bőre, elmúltak a pattanások, de a nyomaik megmaradtak, most azok ellen küzd. Nekem viszont pont a fogamzásgátló szedése után tisztult ki az arcom (bár nem voltam annyira nagyon pattanásos), direkt olyat (Diane) írt fel a doki, ami erre is jó. Azóta csak a "nehéz napokon" bújik elő 1-2 kisebb pattanás.

    VálaszTörlés
  8. Én is szedtem gyógyszert a pattanásokra amikor kicsi voltam 14 éves. Én fél évig szedtem és azóta nagyon szép bőröm lett.. Viszont a hátamon a hegek megmaradtak amivel mai napig is küzdök :( Ha meg néha-néha van egy két pattim vagy kipattogok a borotválkozástól akkor differin-t használok. Olyan jó azoknak akik soha nem küzdöttek ilyen gondokkal :)

    VálaszTörlés
  9. Én is zuhanyozás közben szabadulok meg a szemfestéktől az arclemosóm használatával. Fel sem merült bennem, hogy ez fura lehet :)
    Viki

    VálaszTörlés
  10. A Roaccutan-t én 3 évig szedtem folyamatosan, de közben több helyen kellett megnyitni a bőrt hogy tisztulhasson ami alatta van (nem részletezném)
    Fényérzékeny lettem tőle, ami azóta sem múlt el, elvékonyodott a bőröm, és a májam sem 100%os azóta. Mégis azt mondom, hogy megérte, mert ha nem szedem, tele lennék szikenyomokkal, így csak alig néhány van, amikkel már megbékültem. Ezek ellenére vannak pattanásaim, de ezek már az "átlag ember" szintén vannak.

    VálaszTörlés
  11. OMG... az nem semmi lehetett, hogy olyan sokáig szedted, meg meg is kellett nyitni a bőrödet... hihetetlen hogy valakinek mennyit kell küzdenie azért, hogy szép legyen a bőre... akinek természetesen az hálát adhatna minden egyes nap érte az univerzumnak...

    VálaszTörlés
  12. én most kezdtem el gyógyszert szedni(isotretinoin-ratiopharm) 12-13 éves koromtól kezdve, küszködöm vele. most vagyok 16 éves, már beleuntam(unk), hogy semmi sem segít... ez a végső reményem, nagyon remélem segíteni fog.

    VálaszTörlés
  13. az a baj ezzel az egész pattanás problémával hogy tipikusan a 22es csapdája... idegeskedsz mert pattanásaid vannak és amiért idegeskedsz még több lesz, mert a stressz olyan hormonokat meg olyan anyagokat szabadít fel a szervezetben ami pattanásokat okozhat... borzalmas, én tudom...

    VálaszTörlés
  14. a 30as felé közeledve: nem érzem még magam öregnek, olyan rossz, amikor ilyeneket olvasok, majdnem elkezdem várni a nyugdíjat.:D
    kozmetikus barátnőm viszont azt javasolta, és ez az ő saját tapasztalata, hogy megelőzésképpen nem hülyeség ráncok elleni krémet használgatni. Ő 30 feletti és nagyon szép bőre van.

    VálaszTörlés
  15. már ény is várom néha a nyugdíjat XD még egy két évet én azért várok vele, mert az sem jó ha hamar hozzászoktatom a bőrömet az összetevőkhöz, mert akkor egy idő után semmit nem érnek

    VálaszTörlés

Üzemeltető: Blogger.