Túlélni a nyarat...

... mert 40 fokban is szeretnénk makulátlanul szépek lenni :D. Csak egy pár tipp, amiket én is be szoktam vetni, hogy ne nézzek ki úgy, mint egy nyári zombi.

Cuki a napocska, de gonoszkodni is tud.

Fényvédelem

A legeslegeslegfontosabb!! És kötelező, mindegy, hogy fehérek, barnék vagy már negró színűek vagyunk a naptól, akkor is kell. Hogy miért? Egyszerűen azért mert a napfény nagy dózisban sajnos káros a bőrnek. Főként az arc bőrének. Persze vannak genetikailag szerencsés leányzók, de higgyétek el, hogy ők vannak kevesebben és a legtöbbünknek szüksége van a fényvédelemre. A nap (pontosabban az UV sugárzás) egy idő után ugyanis szereti szépen ráncosítani és pigmentfoltosítani a bőrt, amiktől, ha már megjelentek nagyon-nagyon nehéz megszabadul (meg jó sokba is kerül), úgyhogy egyszerűbb a megelőzés. Szerezzünk be egy bőrtípusunknak megfelelő faktorszámú naptejet/napolajat amely az UVA és UVB sugárzás ellen is védelmet nyújt (ez már minden flakonon rajta van). Íme a bőrtípusok:
  • I. bőrtípus: lebarnulni szinte képtelen hófehér bőr, világos haj (szőke, vörös) és világos szem. Ők maximum 10 percet tartózkodhatnak védelem nélkül a napon, mert nagyon könnyen akár hólyagosra is éghet a bőrük. 
  • II. bőrtípus: világos bőr, ami már tud valamilyen szinten barnulni, sötétszőke haj. Fényvédelem nélkül maximum 20 percet tartózkodhatnak a napon.
  • III. bőrtípus: barna haj, szépen és könnyen barnuló bőr. De még ők is csak 30 percet lehetnek védelem nélkül a napon.
  • IV. bőrtípus: sötétbarna, fekete haj és sötét szem, kreolos bőr. Ritkán ég le, nagyon jól barnul. Akár 40 percet is eltölthetnek a napon bőrkárosodás nélkül.
  • V. bőrtípus: sötét haj, bronzbarna vagy még sötétebb bőr. Gyorsan barnulnak és nem égnek le, hosszabb ideig maradhatnak a napon.
Minél alacsonyabb számú bőrtípusba tartozunk, annál magasabb faktorszámú fényvédő termékre van szükségünk. Maga a SPF szám azt jelenti, hogy mennyi ideig tartózkodhatunk a napon annak használatával. Tehát példaként, ha a II.-es típusba tartozunk és 15ös fényvédőt használunk akkor 15*20 percet tölthetünk a napon elméletileg. Gyakorlatilag strandolásnál érdemes gyakrabban újrakenni, mert a víz és a homok lekoptatja a naptejünket, arról nem is beszélve, hogy a vízcseppek és a víz felerősítik az UV sugárzást. 
Szinte bármilyen árkategóriában, rengeteg márka kínálatában találunk már fényvédős termékeket. Szerintem a védelemben nem sok különbség van, hiszen annyinak kell lennie, amennyi rá van írva, maximum az illatban és a textúrában fedezhetünk fel különbségeket. Ki-ki ízlésének és pénztárcájának megfelelően választhat (ami nekem bevált: Vichy szórófejes napolaj 20as és 40es fényvédővel, fincsi az illata és könnyen eloszlatható a textúrája, nem hagy ragacsos érzetet maga után, kb 4000 Ft). Viszont nagyon fontos, hogy vegyünk külön az arcunkra és külön a testünkre való terméket, az arcunkra lehetőleg olyat, amire rá van írva, hogy anti-aging, ez esetben ez azt jelenti, hogy a krém megakadályozza, hogy a napfény kifejtse az öregítő hatásait a bőrre. 

Nagyon jóóóó!!

És még egy pár jó tanács:
  1. napozás előtt fél órával kenjük be magunkat, csak utána menjünk ki a napra
  2. ez nem csak a napozásra vonatkozik, hanem a városi sétálásra, kirándulásra, vásárolgatásra stb.
  3. 12 és 15, de inkább már 16 óra között ne tartózkodjunk a tűző napsütésen, mert nem csak leéghetünk, hanem napszúrást is kaphatunk
  4. a napozó terméket jó alaposan mossuk le magunkról a nap végén és bőrnyugtató, aloe tartalmú, de akár speciális napozás utáni testápolóval kenjük be a bőrünket
  5. ha megtörtént a baj és leégtünk, akkor aloés, hűsítő, bőrnyugtató, bőrregeneráló zselét kenjünk a bőrünkre (Hawaiian Tropics), de a házi praktikák is hatásosak lehetnek (író, tejföl stb.)
Ő is nagyon jó :D.
Tartós, folyásmentes smink
Tudom, hogy a legtöbben ilyenkor már nem is sminkelnek, de azért vannak páran, akik igen, köztük én is. A bőrnek, ha jó minőségű termékeket használunk, semmi baja nem lesz a sminktől a napon sem, de ez csak a mindennapokra, a városi rohangálásra, sétálásra, bulizásra igaz, ha konkrétan napozunk, akkor mellőzük a makeupot. Válasszunk ilyenkor nyáron egy nagyon könnyű, akár géles textúrájú hidratálót (tegyük be a hűtőbe úgy még jobb lesz) vagy egy fényvédővel gazdagított primert (ezt önmagában használjuk ilyenkor). Az alapozónk legyen nagyon-nagyon könnyű textúrájú és olajmentes és természetesen tartalmazzon SPF15-öt (általában csak ennyi van bennük), vagy akár egy színezett hidratálót is választhatunk, így nem kell az arckrémmel sem bíbelődni és nem teszünk fel plusz réteget az arcra. Ha nem ragaszkodunk a folyékony alapozóhoz, akkor váltsuk le azt nyáron egy ásványi por alapozóra, ez nagyon finom és könnyű és biztosan van benne fényvédő is, de akár helyettesíthetjük egy sima púderrel is az alapunkat. 
A szemfestésnél mindenképpen használjunk bázist, ez sokat növel a szemhéjpúderek tartósságán. Ceruzából válasszunk vízállót, vagy extra tartósat, mert ilyenkor a melegben a wax alapú sminkek szeretnek olvadni. Ha csak nem vagyunk megszállott ceruza használók, akkor tegyük is félre inkább őszig. A szemhéjpúderek közül tapasztalatom szerint az ásványi alapúak jobban bírják a strapát, mint a normál verziók, ha van ilyenünk ideje elővenni. De akár beszerezhetünk speciális vízálló, krémes szemfestéket is (MAC Paint Pot átment a vizsgán). Szempillaspirálból csak akkor használjunk vízállót, ha biztosan tudjuk, hogy vizesek leszünk, egyéb esetben elég egy tartósabb, normál spirál is, amire az van írva, hogy smudge-proof.  
A Paint Pot meleg időben is verhetetlen!

Mivel a krémes/hab állagú/zselés arcpirosítók tartósabbak, mint a púderesek érdemes ezeket elővenni a nagy melegben, viszont felvitel után fussunk át rajtuk egy leheletnyi púderrel, ezzel még jobban lefixáljuk és fényesedni sem fog olyan könnyen.
Az ajakápolónk/szájfényünk/rúzsunk legyen fényvédős, mert az ajkak bőre a legérzékenyebb a napra, tapasztalatból mondom, hogy isssszonyatosan tud fájni, ha megég... Jó lecke volt ez nekem anno, azóta csak és kizárólag SPF15 ajakápolót használok napközben, télen-nyáron (a mostani kedvenc a Blistex masszírozó fejűje, az valami isteni).

Zseniális, nem is gondoltam volna, amikor megvettem...
Napközben ellenőrizzük többször is a sminket és tartsunk magunknál mattító/olajfelszívó lapocskákat, ezekkel itassuk át az arcot, majd ha szükséges vékonyan púderezzünk. Extraként akár egy frissítő arcpermetet is beszerezhetünk, életmentő tud lenni néha, mondjuk akár egy borzadályos légkondimentes tömegközlekedési eszközön is (ásványvízpermet is lehet).

Kalappal is védhetjük a szép arcunkat...sminkünket :D.

Kényes téma
Az izzadás. Szerintem mindenki utál izzadni, én is többek között. Nem kell szégyellni a dolgot, mindenki izzad és mindenkit zavar. Ráadásul nyáron az izzadsággátlók többsége konkrétan semmit se nem ér... Viszont van egy kis trükk, amivel megelőzhetjük a kellemetlen foltokat. A gyógyszertárakban lehet kapni egy Solutio Antisudorica nevű készítményt, amely életmentő már nekem is jó pár éve. Kb 300 Ft, de lehet hogy még annyi sincsen és sokáig elég, mert nem kell mindennap használni. Szigorúan megtisztított és száraz bőrfelületre kell felvinni egy vattapamacskával és mondjuk hetente megismételni. A legjobb, hogy bárhová lehet használni, tenyérre, talpra, hónaljra bárhova. Ugyan okozhat bőrirritációt (este érdemes zuhanyzás után használni, mert így reggelre el is múlik a kis pirosság) és nem ajánlott a használata azoknak, akik érzékenyek az aluminiumsóra. Emellett tartsunk magunknál frissítő kendőcskéket, jó szolgálatot tehetnek a nagy melegben, ráadásul már egészen pici kiszerelésben is lehet ilyesmit kapni, amit csak bedobunk a táskába és mehetünk is :D.

Életmentő...

Ezeken kívül nagyon fontos, hogy nyáron igyunk jóval többet a megszokottnál, a napi 1,5-2 liter folyadék helyett minimum 3at és lehetőleg ne 3 liter kólát, meg cukros gyümilevet, hanem vizet vagy zöld teát, hiszen a melegben hamar dehidratálódik a szervezet.

Remélem hasznos lesz azért pár infó és ötlet, és csak módjával a napot lányok, a Ti érdeketekben! Kellemes nyarat és jó pihenést minden drága olvasómnak :D!!!

Kellemes nyarat :D!

30 megjegyzés:

  1. Én úgy hallottam, hogy hónaljra jó ha enyhén bedörzsöljük szódabikarbónával. Viszont lehet, hogy ezt az alumíniumsót kipróbálom, mert néha már kiesek a topánkámból, úgy izzad a lábam és a munkahelyemen jobb ha nem kell mindig a cipőm után ugrani a kapkodásban:)

    VálaszTörlés
  2. sztem nagyon jó kis cucc ez az antisudorica, annyi pénzért érdemes kipróbálni :D

    VálaszTörlés
  3. Sziasztok! Rossmannba nagyon érdemes benézni naptejért, nagyon nagy akciók vannak (legalábbis Árkádban)
    (ide leírtam árakkal mindent róla, rem nem haragszol, ha bemásolom: http://masnisfiok.blogspot.com/2011/07/naptej-vasarlas.html)

    puszi

    VálaszTörlés
  4. Én is próbáltam az Antisudoricat és használt is viszont nekem annyira kisebesedett a hónaljam, hogy abba kellett hagynom pedig én hígítva vittem fel. Kár :( Mondjuk nekem nagyon érzékeny a bőröm biztos azért.

    VálaszTörlés
  5. az én bőröm is nagyon érzékeny de semmi baja nincsen tőle... ez érdekes... mondjuk akár az aluminium érzékenység is közrejátszhat...

    VálaszTörlés
  6. A zöld teának van koffeinmentes változata is,teaházakban biztosan beszerezhető,ez a legjobb,így nem dehidratál.

    Én ilyenkor mentás-citromfüves házi,mézes limonádén meg jegesteán élek:D

    VálaszTörlés
  7. húúú valami limonádét nekem is kéne csinálni... :D

    VálaszTörlés
  8. nálunk is limonádé van:) ilyenkor az kell! köszönöm az e-mailes teafaolaj gyors választ! :)

    amúgy ez a meleg nem semmi, benn vagyok a sötét szobában és esőért imádkozom:)

    VálaszTörlés
  9. érdekes, nagyon fehér a bőröm, sötét a hajam, a szemem zöld, és mégsem égek le sosem, csak barnulok... ha fényvédővel kenem be magam, akkor meg semmi színem nem lesz. sebaj, én szeretek fehér lenni!=D

    VálaszTörlés
  10. még mindig jobban jártál mint én, mert én akármit csinálok nem barnulok, bár igazából nem is akarok :DD

    VálaszTörlés
  11. A 15-30perces intervallumot csak a kémiai fényvédők esetében kell tartani, mert ez az az idő, mialatt a teljes reakció végbemegy és teljes a védettség. Míg egy fizikai fényvédő azonnali védelmet nyújt miután felkented és sokkal egészségesebb összetevők szempontjából is. Hátránya, hogy kevésbé víz és kopásálló, de ha csináljuk akkor csináljuk rendesen és figyeljünk oda mire van épp szükségünk, mert az esetek többségében bőven elegendő a fizikai fényvédő (pl Garnier) a kémiaival szemben (hawaiian tropic) A csomagoláson ellenőrizni tudjuk milyen termékkel is van dolgunk.

    VálaszTörlés
  12. Az az aloe zselé szuper, én pár hete testápolóként használom, mást nem bírok elviselni a bőrömön, viszont valamit meg muszáj, különben nagyon száraz lesz a bőröm. (Hawaiian Tropic és DM Sundance aloe zseléje is szuper)

    Érdekes dolog ez a fizikai vs. kémiai napszűrős dolog, nekem pl az arcbőröm nem bírja a kémiait, viszketek tőle, kiütéseim lesznek, kipirosodik, a napallergiám is könnyebben előjön ha ilyet használok.

    VálaszTörlés
  13. Anita: köszi az infót, ezt eddig nem is vettem figyelembe... :D

    Tamara: kipróbálom én is testápolónak, jól hangzik :D

    VálaszTörlés
  14. Akkor én hova tartozok??? Sötétbarna haj/szem nagyon világos bőr na?

    VálaszTörlés
  15. nyilvánvalóan ezek az általánosságok nem vonatkozhatnak mindenkire, mindenkinek magát kell a legjobban ismernie és az alapján megállapítania hogy nagyjából melyik kategória és milyen védelemre van szüksége

    VálaszTörlés
  16. Az antisudorica szupi, de én még annyit hozzátennék, hogy mindenképp ujjas pólóban (tehát ne ujjatlan topban) aludjunk, illetve legyen ruha ott, ahová kentük, mert kiveszi a színt az ágyneműből, ha érintkezik vele.

    VálaszTörlés
  17. Én nem ismerem sajnos magam, de szeretnék picit barnulni.

    Sötétbarna haj, zöldesbarna szem, nagyon világos pink tónusú bőr, lassan barnulok, vagyis inkább (barnás)sárgulok, de bármennyi szín képes tökéletes fehérré kopni 1 hét alatt és néha leégek, fényvédővel nem.

    Ha van ötleted, hogy mit használjak ahhoz, hogy tudjon lenni azért pici színem, azt hálásan megköszönném :)

    VálaszTörlés
  18. sunnysideup: köszi az infót :D

    Mini: érdemes kipróbálnod akkor a barnulást elősegítő béta karotint tartalmazó készítményeket. Van naptejben is (Nivea barna flakonban rá is van írva) meg kapszulában is. Ha ezekkel sem barnulsz le könnyebben és hamar kikopik a színed, akkor az önbarnító jöhet még szóba.

    VálaszTörlés
  19. Sziasztok! Egy tegnapi élményem miatt írok. Délelőtt nagyon sokat mászkáltam a városban, ügyeket intéztem, és csak tök véletlen vettem észre, mikor valamiért elővettem a kistükröm, hogy az arcom tele van kosszal. Mármint azokkal a pici, apró fekete koszokkal, amiket a szél hord. És úgy megijedtem, hogy deciki, így láttak, meg minden... Megpróbáltam zsepivel leszedni őket, de elég nehezen jöttek le, meg így bele is kentem az arcomba, ami nem is túl higiénikus, és a sminkem (ami mondjuk nem volt más, csak egy kis korrektor és púder) lejött néhol, ahol zsepivel tisztítottam.

    Ezek ellen ti hogy védekeztek? Mert ilyenkor mintha újra kéne magam sminkelni. Picit megigazítottam mosdóban, nade nem szeretnék minden 5 percben azon aggódni, hogy megint tele van-e az arcom... =(


    Amúgy nekem nyárra a Bioderma Photoderm AKN Mat vált be (én 30 vagy 40 faktorosat használok). Nagyon jól felszívódik, nincs az a tipikus naptej érzése, amitől zsírosnak érzed a bőröd meg minden. Nagyon jó, én imádom =)

    VálaszTörlés
  20. párszor velem is előfordult ilyesmi, de csak ha hosszabb ideig tartózkodok a szmogos városban kint... de hogy hogy lehetne védekezni ellene... sztem a kosz ellen sehogy sajnos, esetleg egy nagyfejű ecsetet ha bedobsz a táskádba hátha azzal le lehet söpörni, de tényleg passz sajnos :(

    VálaszTörlés
  21. Így, hajnali kettő fele nagyon jót nevettem azon, hogy a IV-es bőrtípus ritkán ég el :D Ha lenne időutazás, megkérdezhetnénk a sötét középkorban élőket, hogy milyen ritkán :DDD (nem bántásból írtam! tényleg nagyon jót nevettem, rám is fért a nevetés, köszi az elírást!!!!)

    És köszönöm a tippeket is, azt a gyógyszertári izzadásgátlót kipróbálom, hátha jó lesz!

    VálaszTörlés
  22. Az Antisudorica-t én is próbáltam, de nem jött be, mert állandóan annyira viszkettem még hígítva is tőle, hogy sebesre tudtam volna vakarni magam :(

    VálaszTörlés
  23. Ezeket a csoportba sorolásokat nem szeretem a napozással kapcsolatban, mert nekem nagyon sötétbarna a hajam és a szemem is, viszont a bőröm fehér és könnyen égek :S

    VálaszTörlés
  24. PankaJudit: :DDD na most én is röhögök... vajon hány boszorkány tartozott ebbe a kategóriába?? :DD

    Kriszti: inkább a bőrszín mérvadó nem a haj meg a szem, ez csak általánosítás...

    VálaszTörlés
  25. A Blistex ajakápoló, hogy masszíroz? Érdekelne :) és hol lehet beszerezni, és mennyiért? :) köszi.

    VálaszTörlés
  26. ahogy a képen is látszik ilyen kis recés a feje és középen jön ki az ajakápoló és miközben felviszed a kis recék masszíroznak :D tök jó én a müllerben vettem kb 600 Ft volt, de sztem dm-ben és rossmann-ban is van

    VálaszTörlés

Üzemeltető: Blogger.