Heti off: Lolly Könyv Klub

10:55 du.
Annyira vicces, hogy hétfőn elgondoltam, hogy én írok egy posztot a kedvenc könyveimről és Tündi keddre kirakott egy ajánlót a kedvenc csajos könyveiről. Szóval nem koppintok ám, már csak azért sem, mert itt nem csak csajos könyvek lesznek. (Tündi amúgy köszi a tippeket :D.) Szerintem sokszor említettem már a blogon, hogy mennyire szeretek olvasni és anno a havi kedvences posztokban könyvek is voltak. Azt azért így előre leszögezem, hogy én nem vagyok egy nagyon mély és művelt emberke, de nem szégyellem, hogy inkább a ponyvát részesítem előnyben a szépirodalommal szemben. Én kikapcsolódásként, szórakozásként, feltöltődés céljából olvasok és egy komoly alkotáson azért nem rágja magát át az ember egykönnyen, szóval ezért nem olvasok olyan gyakran ilyen típusú könyveket. Helyette viszont imádom a sci-fit, a kalandot, a fantasyt és néha még a romantikát is. Nyilván a lista nagyon hiányos, ezek tényleg csak a legnagyobb kedvenceim vagy amik először eszembe jutottak. A könyveket műfajok szerint szedtem szét, de azon belül random a lista. Kommentekben várom a ti kedvenceiteket és ajánlásaitokat :D!




Nem csak gyerekeknek (tiniknek)

 

Móra Ferenc: Kincskereső Kisködmön

Nem csípolom a kötelező olvasmányokat, pont a kötelező szó miatt (súlyos problémáim vannak a mai napig a kötelezően elvégzendő dolgokkal XD). Viszont ez a könyv teljes mértékben kivétel. Legalább 20 alkalommal olvastam el, ha nem többször, bár legutoljára elég régen sajnos, de előveszem még az idén. Szerintem nincsen olyan fejezete, amin ne bőgném el magam, engem érzelmileg annyira képes megrázni. Csodaszép mű, remélem mindenki olvasta már, aki nem az sürgősen pótolja!

J. K. Rowling: Harry Potter sorozat

Nem kell senkinek bemutatni nyilván :D. Mind a hét könyvet nem egyszer elolvastam már, annyira be tud szippantani a mai nap a varázslóvilág. Az eredeti nyelven írt változattal is próbálkoztam, de nekem a magyar sokkal jobban tetszett, egyszerűen mesés a fordítás. Véleményem szerint téli szünetben a legjobb olvasni, kanapéra kucorodva, zöld teával, pereccel :D.

Lois Lowry: Az emlékek őre; Valahol, messze

Ők gyerekeknek való könyvek lennének elméletileg, de nekem van egy olyan érzésem, hogy a fiatalok nem értik, vagy nem tudják értékelni ezeket a műveket. Konkrétan sokkoló történetek, engem nagyon megrázott mind a kettő, teljesen zavarodott voltam mire végeztem velük. Nem meghatóak, nem sírni van rajta kedve az embernek, hanem sikítani, hogy miért olyan a világ, amilyen. Ahogy szoktam volt mondani disturbing...

Suzanne Collins: Az éhezők viadala, William Golding: A legyek ura, Takami Kósun: Battle Royale

Ennek a három könyvnek ugyanaz az alapja, azért vettem így szépen egy csokorba őket. Gyerekek gyilkolnak gyerekeket, csak más háttérrel és környezetben. Nyilván a legdurvább A legyek ura, szinte döbbenetes, pláne felnőtt fejjel elolvasni megint, a Battle Royale nagyon japános és véres, Az éhezők viadala pedig halivúdi. Nekem mindegyik tetszik, mindegyik másért nyilván. Azt így külön megjegyzem, hogy a Suzanne Collins sorozatból szerintem az első igazán jó csak, a többit én már nem találtam annyira különlegesnek sajnos.

Lauren Oliver: Delírium

Képzelj el egy olyan világot, ahol a szerelem betegség és 18 éves korban mindenki kap rá ellenszert. Röviden és tömören ez a Delírium, a többit szerintem simán ki lehet találni :D. Érdekes és elgondolkodtató.

Nagy Katalin: Intőkönyvem története

Őt is már régen olvastam, de annyira nagyon-nagyon szerettem (a film nem tetszett...). Lehet, hogy most mát túl öreg vagyok hozzá, de nosztalgikus gondolatok felélesztésére kiváló :D.


Science fiction: nem kell félni tőle, nem leszel geek :D



Dan Simmons: Hyperion

Többkötetes történet, de a fene vinné el nem találtam csak ezt az egyet. Döcögősen indult, de aztán annyira durván a hatása alá kerültem, hogy egyből a kedvenc scifim lett. Nagyon izgalmas és érdekes, egy teljesen új világba kalauzolja el az embert ez a könyv. Kezdő scifiseknek kicsit tömény lehet, de érdemes megpróbálkozni vele.

Lőrincz L. László: A föld alatti piramis, A hosszú szafári, Az elátkozott hajó

Szeretem a Leslie L. Lawrence könyveket is, de a Lőrincz L. László történetek sokkal jobbak. Nem tudom eldönteni, hogy melyiket szeressem jobban, A föld alatti piramist vagy A hosszú szafárit... Az első akár egy film forgatókönyve is lehetne, én legalábbis nagyon szívesen megnézném a vásznon. Izgalmas és nagyon érdekes, igazi kalandregény scifi köntösben. A hosszú szafári ezzel szemben sokkoló és disturbing, őt emiatt eddig csak egyszer sikerült elolvasnom. Az elátkozott hajó meg az egyik kedvenc témámat veszi elő, de nem mondhatom el, mert azzal lelövöm a poént :D.

Stephenie Meyer: A burok

A főszereplőt Wandának hívják :D. Az enyhén gyomorforgató vámpíros borzalom előtti időszakból azért van az írónőnek egy értékelhető alkotása is. Az alapsztori nagyon érdekes, noha azért persze átfordul giccsbe. Kíváncsian várom a filmet, jövőre azt is bemutatják.

Robert Merle: Védett férfiak

Na ezt a könyvet én kötelezővé tenném. Letehetetlen és nagyon-nagyon jó olvasni. Már a sztori sem egyszerű: a férfiakat a kihalás veszélye fenyegeti. Ennyit mondok nem többet, olvassátok el.

Pierre Boulle: A majmok bolygója

Klasszikus alapmű. Na jó azt hiszem ez a kedvenc scifim :D. Még ha nem is rajong valaki ezért a műfajért, szerintem ezt a könyvet akkor is érdemes elolvasni, egyrészt, mert nem hosszú :D, másrészt mert nagyon érdekes és ott van a disturbing érzés is. Plusz utána a Tim Burton féle filmet is érdemes megnézni, teljesen más előre szólok.


Fantasy: szintén nem csak geekeknek



George R. R. Martin: A tűz és jég dala

Minden idők legnagyszerűbb fantasy eposza. És még mielőtt bárki is beszólna, hogy gyűrűkúra így meg úgy, azt is olvastam, ki nem állhattam, ez ezerkismilliószor jobb. Tény, hogy nem egy könnyű olvasmány, hosszú is, gondolkozni, figyelni kell közben, de megéri, nagyon megéri. Még két kötet várható az elkövetkező években, mellette meg fut a sorozat is, ami közel sem olyan jó, mint a könyv egyébként (a második évad csak nekem nem tetszett??).

Charlaine Harris: Sookie Stackhouse széria

Kövezzetek meg, de mivel én nem tudom az Anne Rice könyveket elolvasni, ezért nekem ők a legjobb vámpíros könyvek. Meg a Drakula persze :D. Pimasz, izgalmas, meg ott van Eric is ugye :D. Az utolsó kötet jövőre májusban jelenik meg, amiben végre kiderül, hogy mi lesz a sorsa kedvenc vámpírimádó pincérnőnknek.


Paranoiásoknak: összeesküvés elmélet



Duncan Shelley: Kunoichi-trilógia

Nem tudom miért lett betiltva ez a könyvsorozat otthon, de sajnos én már régóta nem láttam a boltok polcain. Aki szereti a ki uralja és miért és hogyan a világot sztorikat, azt imádni fogja. Nekem teljesen megváltoztatta a látásmódomat, mondjuk én vevő voltam mindig az ilyen elméletekre, de ez a könyv olyan durva logikával írja le az egészet, hogy egyszerűen azt mondja utána az ember, hogy basszus totál lehetséges, hogy van valami ilyesmi a háttérben, de végül is mindegy, mert soha nem fog kiderülni :D.


Kell egy kis ezotéria is



Salinger Richárd: Omyno

Elgondolkodtató kis könyvecske az Omyno. Tudom, hogy sokan nem hiszen az egyetemes, univerzális energiákban és erőkben, de az én hitem ehhez áll a legközelebb, ezt tudom a leginkább elfogadni, mint lehetséges 'vallást' a magam részére. Semmi flanc, semmi okoskodás, csak néhány ötlet, hogyan élhetnénk tartalmasabb és jobb életet (ne tessék itt a mocskos anyagiakra gondolni, a lélek gazdagságáról van szó). Várom a második kötetet, de nagyon.

Szepes Mária: Vörös oroszlán

A könyv témája a lélekvándorlás és kell hozzá egy bizonyos fokú szellemi és értelmi érettség, hogy egyáltalán elkezdhesse valaki olvasni ezt a könyvet. Én még nem jutottam a végére, mert egyszerűen annyira sokkolóan sok információ van benne, hogy időnként le kell tenni, aztán újra elő kell venni. Tipikusan az az öt oldalanként megállsz és egy órát gondolkodsz azon, amit olvastál. Mágikus és lenyűgöző.


Azért néha csajos könyvet is olvasok



Cecily Von Ziegesar: Gossip Girl

Nem emlékszek már, hogy anno a könyvet kezdtem el előbb olvasni vagy a sorozatot nézni... Mindegy úgysem hasonlít :D. Csak a szerepelők nevei ugyanazok meg a környezet, a sztori merőben más. Nekem tetszettek a könyvek, jó volt nyaralás közben olvasgatni őket. Néha kell ilyen felső tízezer limonádé  is :D.

Tasmina Perry: Divatdiktátorok,  Örökösnők, Apuci lányai

Szintén felső tízezer.  Jó kis szappanoperás hangulat, rengeteg egzotikus nyaralás, csodás ruhák, modellek meg minden amitől a hideg is kiráz az év nagy részében, de néha jólesik álmodozni hasonló életről, aztán rájövök, hogy baromira fárasztó lehet azon aggódni, hogyan szerezhetnél még több pénzt vagy azt a sokat el ne veszítsd meg ilyenek.

33 megjegyzés:

  1. Azért azt hozzátenném, A tűz és jég dala azért lehet a legjobb fantasy, mert A Gyűrűk Ura nem fantasy, hanem mítosz :D :) Egyébként miért nem tetszett A Gyűrűk Ura? Én imádom mindkettőt egyébként, noha nagyon különböznek.
    Egy csomó könyvet bejelöltem a listádról rukkolán, hátha sikerül egyiket-másikat megszereznem :D

    VálaszTörlés
  2. Épp egy beadandón ügyködök A legyek uráról.:)

    VálaszTörlés
  3. hát a gyűrűk ura dolognak sok minden van a hátterében XD nekem unalmas volt és nem tudott megfogni, de lehet hogy túl fiatalon olvastam... nemtom azt viszont én mindig azt hittem hogy fantasy... :D

    VálaszTörlés
  4. nekünk nyolcadikban volt kötelező, én is ültem rajta XD

    VálaszTörlés
  5. Nekem a Gyűrűk ura volt az estimese, amit apa felolvasott kiskoromban, azóta imádom:) Úgyszintén a Tűz és jég dalát, bár teeeljesen más a kettő, nem is szorul összehasonlításra.:)
    Btw a Battle Royale-t Takami Kósun (Koushun Takami) írta:) A Batoru Rowaiaru az a japán címe.:)

    VálaszTörlés
  6. bassza meg... ekkora hülye is csak én vagyok... tudtam én... hülye gugli XD nincs itt a könyv a kindle-n XD köszönöm hogy szóltál, most ég is a pofám, de azonnal javítom

    VálaszTörlés
  7. a rohadt elme gyilkosai, azóta is azt akarom elolvasni, és mivan a stephen king filmekkel én imádom pl a Carrie-t úristen egyik legjobb könyv amit olvastam, az Anne Rice könyvek valamiért nekem borzalmasak, pedig lenne bennük egy két jó rész, na meg a leszboszi cápa ha már Duncan Shelley-ről van szó :D

    VálaszTörlés
  8. jajj banyek a carrie-t kihagytam...

    VálaszTörlés
  9. Hát lehet :) Azért mítosz, mert Tolkien Anglia mitológiáját akarta megteremteni a műveivel :) Amúgy én sem vagyok ennyire okos, csak van egy a témába vágó szabadon választható kurzusom (Tolkien - Egy XX. századi mitológia) és baromi érdekes meg okos dolgokat tanulunk :D

    VálaszTörlés
  10. de klassz... kicsit átértékeltem így a dolgokat :D régen olvastam már az az igazság és lehet még egyszer el kéne és tudnám értékelni jobban

    VálaszTörlés
  11. pratchett összes korongvilág regénye (nem besorolható, én mesének olvasom, de van benne misztikus, sci-fi és fantasy elem is), és lázár ervin összes létező könyve (a leggyönyörűbb mesék, amiket valaha olvastam, a felnőtt könyvei is). ezen kívül, ha szereted az angol humort, ajánlom még woodehouse-t, zseniális a humora, buszon például nem szoktam olvasni, ugyanis hangosan kell rajta röhögnöm.
    de a legnagyobb kedvenc (ezt évente egyszer muszáj újraolvasnom) bulgakovtól a mester és margarita. gyönyörű könyv, a világirodalom egyik legszebb szerelmi története.

    VálaszTörlés
  12. jajj imádom az angol humort :D meg is keresem rögtön :D Lázár Ervint anno de sokat olvastam... köszönöm az ajánlásokat, nagyon örülök neki, most úgyis azon filóztam mit kéne olvasni XD

    VálaszTörlés
  13. nekem az all-time kedvenc az Elfújta a szél. a lehető leggyönyörűbb és legjobb könyv, amit valaha olvastam. a Harry Potter nálam is alap, és imádom a Neveletlen hercegnő sorozatot is. készült belőle két borzasztó film, nem érdemes összehasonlítani a könyvvel, mert a sztorik köszönő viszonyban sincsenek egymással. a Mester és Margaritát én is szeretem, meg az Egy napot is, sőt a Claire Kenneth könyveket is. meg van pár könyvem, amik középkori szerelmi történetek, nagyon gagyik, de nyárra tökéletes.=D

    VálaszTörlés
  14. Úúúú, a Védett férfiak tényleg nagyon jó kis könyv :) :) Érdemes elolvasni, és ha már Merle akkor Állati elmék és A bálvány is :)

    VálaszTörlés
  15. mindenképpen próbáld meg még egyszer! :) bár én 11-12 évesen olvastam el, és imádtam már akkor, mostanában újra elő fogom húzni :)))

    VálaszTörlés
  16. Aktuális kedvenc Philippa Gregory-tól a Másik Boleyn Lány,és a Boleyn örökség,nem gondoltam,hogy annyira jó lesz,hogy megveszem könyvben is(e-book formában olvasok jellemzően,de amit szeretek,azt meg is veszem),A Burok tényleg jó,Wilbur Smith A folyó istene sorozata is állandó kedvenc(újra és újra),HP alap nálam,de könyvben jobb is mint a film,az "Árnyalat" könyveket is olvastam,de valami borzalom ahogy magyarra fordították.Nekikezdtem a Szent Johanna Giminek is,de...áhh,minősíthetetlen(lehet,hogy túl öreg vagyok már a gimis szeret-nemszeret kínlódáshoz),Barbibébi sem varázsolt el,de egynek jó volt,a Twilight...ááhhh..addig ütném Bellát amíg levegőt vesz(hogy miért vetemedett erre a borzalomra SM,fogalmam sincs...),Csúfok-Szépek-Különlegesek:Lolly ez lehet,hogy tetszene neked,nálam bejövős volt nagyon,Tasmina Perry-t kifejezetten szeretem(12 órás utazáskor meg pláne...),Vámpírnaplók szerintem sokkal jobb könyvben,mint a film,Philippe Pozzo Di Borgo:Életrevalók ;ezt hamarabb láttam filmen,és annyira megfogott,hogy meg is vettem a könyvet,bár alapvetően a filmet jobban szeretem.Pozitív,életigenlő,megható,számomra a témája ellenére "napsugaras" .Bocs kicsit sokat írtam. :)

    VálaszTörlés
  17. Én gyerekként olvastam Az Emlékek Őrét, kiborító volt; tényleg disturbing.
    A ponyvákat én is valahogy jobban szeretem mint a nehezen emészthető, nagyobb lélegzetű műveket; amin a legutóbb betegre röhögtem magam az a Confessions of a Werewolf Supermodel volt, egyszerűen hilarious :D
    Viszont az all-time fav nálam A Parfüm. A barátnőm véleménye, miután elolvastattam vele: "elmebeteg, gyilkos, undorító... kvajó" nagyon beteg történet definitely nem csillámpónis, ugyanakkor nagyon érdekes is, ajánlom figyelmedbe, ha még nem olvastad, illetve a "13 okom volt" c. rövidke regényt is ami nagyon elgondolkodtató olvasmány.

    VálaszTörlés
  18. Vadpulyka Pulykaváry2012. október 28. 13:31

    Örülök, hogy van pár átfedés a kedvenceink között. :D Egy könyvet hiányoltam a sci-fi részlegből, ez a Galaxis Útikalauz stopposoknak. :3

    VálaszTörlés
  19. mert az elfelejtettem, amikor kéne semmi nem jut az eszembe XD de az is megvan ám!

    VálaszTörlés
  20. basszus és a parfümöt is kihagytam, a fene vinné már el XD egyszerűen nem jutott az eszembe egy csomó, mert nem vagyok otthon a könyvespolcom mellett... viszont a többinek utánanézek, köszi!

    VálaszTörlés
  21. sokkal jobb általában minden könyv, mint a filmek... a Csúfok sorozatot olvastam/olvasom éppe az utolsó kötetnél tartok :D a Vámpírnaplókat akarom mióta elkezdeni istenem... Köszönöm!!!

    VálaszTörlés
  22. Nagyon jó könyvei vannak, az állati elmék vár a kindle-en :D

    VálaszTörlés
  23. jah hát középköri romantikusok XD az mindig kell, a kedves szolgálólányból hogyan lesz várúrnő XD az elfúja a szél nálunk filmen a kötelező karácsonyi program, de elkezdem már akkor a könyvet is, most lesz időm rá

    VálaszTörlés
  24. szerintem adok neki még egy esélyt :D

    VálaszTörlés
  25. Úúúú!Tényleg a 13 okom volt tényleg nagyon jó!

    VálaszTörlés
  26. Érdekes könyveket olvasol az biztos :) Az emlékek őrét én is olvastam, nem is gyerekkönyvként kellene árusítani, szerintem elég megrázó a történet. Szepes Máriának több nagyon jó könyve is van, mindnek szép a története, van sci-fi könyv is tőle egy pár, azok is elgondolkoztatóak. Nálam most az év könyve jelenleg Wolfgang Hohlbein Tűz című könyve, hát nem rövid, viszont nagyon jó, még mindig nem tudtam más könyvbe kezdeni, annyira ütött az egész :D

    VálaszTörlés
  27. én amúgy bírlak nagyon, de a Gyűrűk Ura - hoz hozzákell szólnom..szerintem nem összemérhető azért a kettő mivel a Gy.u stílusteremtő...KLASSZIKUS fantasy , és úgymond rpg (játék) ha úgy nézzük, annak minden jellemzőjével , tipikus karakterekkel (varázsló, nehézfegyverzetű törpe, íjász, egykezes kard harcos, stb..)

    a műfaj alapjait ő írta meg és minden fantasy ebből merít ihletet..ezenkívül azért nyilván nézzük már meg mennyivel előbb íródott Gy.u (a kiadás dátuma egy dolog, de nagyon régóta dolgozott rajta előtte)
    G.R.R.M pedig úgymond "padavan" még ebben a műfajban, de nagyon tehetséges, és énis nagyon kedvelem , szóval ne érts félre..
    de mondom , összemérni a kettőt nagy badarság..

    VálaszTörlés
  28. persze nyilván, tisztában vagyok vele, hogy mennyivel régebbi és hogy alap, de engem a tűz és jég dala jobban magával tudott ragadni, ennyi, de nyilván el kéne megint olvasnom a gyűrűk urát is azért :D

    VálaszTörlés
  29. Én is elég vegyes körben mozgok, ha könyveket olvasok :). Jöhet a könnyed esti csajos limonádétól a történelmi románcokon át a komoly könyvekig minden :). Jane Austent imádom pl. A "mostanában" megjelent bestsellerekből Az éhezők viadala tetszett a leginkább (bár mikor tudok teljes árú könyvet venni, ugyebár). Lájtosabbakból falom a Dumaszínház-könyveket, imádtam A boltkóros naplóját (jó pár évvel a film előtt olvastam), Ugron Zsolnától az Úrilányok Erdélybent, Victoria Hisloptól A szigetet, Galaxis útikalauzt. Emellett meg vmi betegesen imádom az idióta középiskolai aranyköpés-gyűjteményeket, bármikor, bármi bajom van, két perc alatt elfelejtem, és vinnyogva-vonyítva röhögök az asztalon fetrengve (nem tudom, kinek mennyit mond a Vak Béla vak volt, a Jónás töke, a Már megint répa és A megművelt kőbalták, de nekem alapművek :D). Ami meg komolyabb, de könnyen olvasható, nekem ők a top kedvenceim: Virágot Algernonnak, A lepkegyűjtő, Dorian Gray arcképe (ez utóbbi még fantasztikus irodalomba is illik). Persze, vannak bennük nyomasztó részek, de nagyon szerettem őket. Ja meg minden jöhet, ami a színházzal és a színjátszás történetével kapcsolatos, mert enyhén függő vagyok. Legutóbb Gáspár Margittól olvastam a Harlekin keresztlányát, az is egy nagyon jó és izgalmas könyv (annak ellenére, hogy félig-meddig életrajzi).
    Mostanában meg angol nyelvű bestseller-féle könyveket kezdtem olvasni. Túl vagyok már egyen (ami egyébként kb. egy történelmi Romana volt :D), most éppen Helen Dunmore-tól olvasom a Mourning Ruby-t, klassz kis könyvnek tűnik eddig.

    VálaszTörlés
  30. szia igaz csak most jelent meg de ajànlom mindnkinek ezt a könyvet


    www.vilaghelyzete.blogspot.com/2012/10/a-kod-tobb-mint-egy-regeny-amirol.html

    VálaszTörlés
  31. Zsuzsanna Kovács2012. október 29. 21:03

    Én is nagyon szeretek olvasni, és sokféle könyvet. :) De tényleg inkább szórakoztató irodalmat, bár nekem a kötelező olvasmányokkal se volt különösebb bajom. :D Néhány könyvet olvastam is a listádról. :) Jelenleg a Büszkeség és balítéletet olvasom Jane Austen-től, illetve a Szerencsecsillagot Nicholas Sparkstól. :) Nagyon jók, tudom ajánlani mindkettőt! :)

    VálaszTörlés
  32. Köszi a tippeket :D

    VálaszTörlés

Üzemeltető: Blogger.