Sminkleckék - kezdőknek (III. rész)

5:20 du.
Kicsit csúszva (naon-naon sajnálom, de most tudtam végre leülni hosszabb időre a gép elé), de itt van a legújabb sminklecke adag a szemöldökről és a szempillákról, fogadjátok sok-sok szeretettel!

A szemöldök

Szegény szemöldököt hajlamosak vagyunk néha elfelejteni pedig az egyik legfontosabb (ha nem a legfontosabb) része az arcunknak, ugyanis ez adja meg a keretét, ettől lesz kifejezőbb a tekintetünk, ezért nagyon fontos, hogy szépen karban legyen tartva és hogy ápolt legyen. Kezdjük a szemöldök formázásával. A műveletet szakemberre is bízhatjuk, de költségkímélőbb ha otthon, magunknak csináljuk. Pár kelléket érdemes beszerezni mielőtt nekilátunk az 'operációnak':
  • szemöldökcsipesz: saját tapasztalataim alapján a ferde végű a legalkalmasabb a nem kívánatos szőrszálak eltávolítására, azonban a picike, rövid és meglehetősen makacs szálak eltávolításához célszerű egy kissé hegyes és picike végű csipeszt is beszerezni.
  • szemöldökkefe: lényegében egy szempillaspirál keféjének nyeles változata. Ezzel a szempillákat is át lehet fésülni. Tisztítani ezt is kell, akárcsak az ecseteket, azonban elég csak átmosni szappanos vízzel.

A szemöldök formázásának legfontosabb elve, hogy lehetőleg mindig a saját természetes ívét kövessük, mert a legtöbb esetben ez illik a legjobban az arcformánkhoz (nem véletlenül születtünk így :D). Persze vannak különleges esetek, amikor újra kell 'tervezni, rajzolni' a vonalat, de ehhez is mindjárt jön a leírás. Első lépésként fésüljük felfelé a szemöldököt és ha a felső íven túllógnak a szálak akkor igazítsuk meg őket egy kisollóval, majd ugyanezt csináljuk meg lefelé is. Ezután jöhet a csipesz! Érdemes zuhanyzás után nekilátni, mert ilyenkor a meleg víztől és párától kitágulnak a pórusok és könnyebben, fájdalommentesebben ki tudjuk szedni a nem kívánatos szálacskákat. Ha nem zuhanyzás után csináljuk, de érzékenyebb a bőrünk vagy alacsony a fájdalomküszöbünk akkor egy jégkockával jegeljük le a szemöldököt és az a körüli bőrt. Célszerű a műveletet természetes fénynél és nagyítós tükörnél végezni, így sokkal jobban lehet mindent látni. A szálakat mindig a növekedés irányának megfelelően húzzuk ki és soha, de soha ne tépjük, és MINDIG csak egy szálat húzzunk! Váltogassuk a két oldalt, így könnyebb megtartani a szimmetriát, illetve míg az egyik oldalt csináljuk a másik pihen és kevésbé lesz fájdalmas a procedúra. Nagyon fontos, hogy ne szedjük túl, mert a ritkás szemöldök öregíthet. (Extrém fájdalom esetén szemöldökszedés előtt fél órával vegyünk be egy fájdalomcsillapítót, így kevésbé lesz kellemetlen a dolog.) 


Hogyan tudjuk meghatározni, hogy megfelelő ívű és hosszúságú a szemöldökünk? A szemöldök vonalának 3 pontja van, ezeket nagyon könnyen - mondjuk egy ecset vagy egy ceruza segítségével - meg lehet állapítani (ha újra szeretnénk rajzolni, akkor is ezeket a pontokat kell figyelembe venni).
  1. Tegyük a ceruzát/ecset nyelét függőlegesen az orr mellé. Ahol metszi a szemöldököt, az a pont lesz a vonal eleje.
  2. A ceruzát/ecset nyelét most az orrlyukhoz tegyük és átlósan fordítsuk a szem írisze felé, hogy annak a külső felét metssze. Ez a pont lesz a szemöldökünk legmagasabb része vagyis a csúcsa.
  3. A ceruzát/ecset nyelét ismét az orrlyukhoz igazítsuk, majd átlósan közelítsünk a szem sarkáig. Ahol metszi a szemöldökünket ott van az ív vége.

Ha megvan az ívünk, de még mindig nem érezzük tökéletesnek a végeredményt, vagy ha lyukak vannak a szemöldök szálai között, akkor jöhetnek a korrigáló eszközök. 
  • szemöldökceruza: a leggyakoribb és a legprecízebb. Viaszosabb egy szemceruzánál, így jobban tapad valamint a színe sem olyan erős, így lesz természetes a hatása. Mindig legyen hegyes. Kitöltésre és újrarajzolásra használhatjuk.
  • szemöldökpúder: matt, csillámmentes és erősen pigmentált. Ehhez már szükségünk van egy ecsetre (lapos, vékony, ferde fejű ecset). A púderrel lehet a legtermészetesebb és leglágyabb hatást elérni, bár nehezebb kezelni, mint a ceruzát. Érdemes szemöldökzselével vagy wax segítségével lefixálni (megteszi egy kiszuperált fogkefére fújt hajlakk is).
  • krém: matt fényű és nagyon mű hatású, a hétköznapokban szinte nem is nagyon lehet vele találkozni. Nagy erős a hatása, ecsettel visszük fel és porral fixáljuk.
  • szemöldökzselé: ez igazából rögzítésre és formázásra lett kitalálva. Van átlátszó és színes is, nagyon szépen a helyére igazítja a rakoncátlan szálacskákat (jó a fogkefe hajlakk kombó is).
  • szemöldökformázó szett: általában szemöldökpúdert, fixáló waxot és sablonokat, alkalmanként ecsetet és csipeszt is tartalmaz. A sablonok segítségével egyszerűen formázhatjuk a szemöldökünket.
Ha nem tetszik a szemöldökünk színe azon is egyszerűen változtathatunk. Az irányadó mindig a hajunk színe legyen. (Ritkán, de előfordul olyan, hogy mondjuk a szőke hajhoz a fekete szemöldök jól néz ki.) A legegyszerűbb, ha a hajfestékünkkel festjük be, ez otthon is elvégezhető, de a fodrászok is egyre többször megcsinálják. Nem kell félni (hacsak nem érzékeny valakinek a bőre a hajfestékre) semmi baja nem lesz a szemöldökünknek a hajfestéktől (én évek óta ezt csinálom), azonban vigyázni kell, hogy ne hagyjuk fent olyan sokáig az anyagot (szőrminőségtől és színtől függően) 5-20 perc is elég. Ha világosítani akarunk egy kicsit tovább maradjon, ha sötétíteni, akkor kevesebb ideig. 

Hogy szép, egészséges és csillogó legyen a szemöldökünk kúraszerűen kenegethetünk rá egy kis ricinusolajat.

A szempilla

Azt hiszem, hogy a leglátványosabb hatást a sminkelésnél a szempilla kifestésével lehet elérni. Egy pár trükkel azonban még a látványosabbnál is látványosabbá tehetjük a szempilláinkat. A legfontosabb dolog, hogy vigyázzunk a pilláinkra, mindig mossuk le róla a festéket, mert elég könnyen eltörhetnek illetve kihullhatnak a szálak. Ha gyengének, elvékonyodottnak érezzük, akkor jöhet a fent már említett ricinusolaj (egy kiszuperált szempillaspirált, vagy szemöldök/szempillafésűt mártsunk bele az olajba, majd húzzuk át vele a pilláinkat, de akár vattapamacskával is felkenhetjük). 
Nem azt mondom, hogy kötelező, de érdemes kipróbálni a szempillagöndörítőt, meg fogunk lepődni a végeredményen, ugyanis nagyon látványos tud lenni. Csak tegyük közel a szempillatőhöz (vigyázzunk, hogy ne túl közel, mert becsípheti a szemhéjat) majd zárjuk össze, tartsuk úgy egy 15-30 másodpercig és kész is. Hihetetlenül képes megemelni a pillákat, így nyitottabbá válik a tekintet. Egy apró trükk: melegítsük elő a göndörítőt hajszárítóval (ne legyen forró!), így tartósabb lesz az eredmény. Nagyon fontos, hogy csak festetlen pillán lehet használni!! Egyetlen apró hibája van a göndörítőnek, hogy kicsi és mélyenülő szemre nem nagyon lehet használni (a MAC most dobott piacra egy speciálisan kicsi göndörítőt, direkt erre az estre, ha valakinek esetleg kedve támadt kipróbálni a dolgot, illetve vannak nagyon spcekó elektromos, meg melegíthető göndörítők is, de nálunk ilyesmihez ritkán lehet hozzájutni).

Göndörítés után jöhet a festés, persze nem mindegy, hogy mivel. Kismilliónyi szempillaspirál van, de a kefe formája segítséget nyújthat a választásnál.
  • íves kefe: göndörít, értelemszerűen az egyenesebb pillákra javasolt.
  • vaskos, dús kefe: volumennővelő, külön-külön festi be a pillákat, így biztosítva a dús hatást.
  • csavar hatású kefe: nagyon kicsi, vékony kefe, így nagyon közel lehet vinni a szempillatőhöz. Rövid pillájúaknak ideális.
  • középen széles, végeknél elkeskenyedő kefe: a vékony, ritkás pillákat teszi hangsúlyosabbá.
Persze ezeken kívül számtalan más kefe létezik a fésűstől kezdve a forgós, rezgős spirálokon át, de ezek az alapvető formák. Az, hogy szilikon vagy sima spirált választunk egyéni ízlés dolga, mind a kettő kiválóan teljesíti a feladatát és mind a kettőnek vannak előnyei és hátrányai. Érdemes kipróbálni ezt is azt is, így el tudjuk dönteni, hogy melyiket szeressük jobban :D.


Az sem mindegy, hogy milyen a spirál festéke, különböző színekkel, textúrákkal, megoldásokkal más-más hatást lehet elérni: 
  • A fekete a legnépszerűbb és ezzel lehet a legjobban kihangsúlyozni a tekintetet. 
  • A barna spirálokkal természetesebb, finomabb hatást tudunk kelteni, idősebb hölgyeknek ez általában jobb választás, mint a fekete (akárcsak ceruzában). 
  • A színes spirálok a szem természetes árnyalatát hívatottak kiemelni:  a bordó és lila a zöldet és a mogyorót, a zöld a zöldet, a kék a kéket és a barna szemet emeli ki. 
  • A lágyabb, krémesebb textúrájú spirálokat lehet a legjobban rétegezni, így lesz drámai a hatás, míg a kicsit szárazabb textúrájúakkal természetesebb hatást lehet elérni. 
  • Ha hosszítani szeretnénk a pilláinkat, akkor választhatunk olyan speciális spirált is, ami apró mikroszálakkal vagy akár kasmírszálakkal van dúsítva. 
  • Vízálló spirált tényleg csak akkor használjunk, ha szükség van rá, ugyanis ez a formula irritálj a legjobban a szemet, valamint elég nehéz lemosni is, a sok dörzsölgetés pedig a bőrünknek árthat.

A következő rész még ezen a héten jön!

23 megjegyzés:

  1. szia!
    köszi nekem nagyon hasznos volt ez a post :)
    hajfestékkel festeni még nem próbáltam a szemöldököm de most nekiugrom..te mivel viszed fel a festéket hogy ne kenődjön a "nem szőrre"
    ?

    és még lenne egy kérdésem hozzád..
    nemsokára esküvőre megyek, almazöld ruhában, mell alatt vágott ruha , ott masnival, a ruha virágmintás..
    fekete vagy fehér kiegészítőkkel akarom felvenni (blézer, táska, cipő, ékszerek)
    szerinted melyik lenne jobb? és ehhez milyen smink állna jól?
    köszi előre is!
    üdv

    VálaszTörlés
  2. :D fültisztítópálcikával, meg fogpiszkálóval szoktam felkenni, ezekkel lehet precízkedni
    Igazából én esküvőre nem szeretem a feketét, szerintem nem odavaló, úgyhogy inkább a fehér és mondjuk egy zöld füstös szemmel (sötétzöldből mondjuk fehérbe színátmenettel) meg barackos-korallos vagy pasztell rózsaszín (attól függ melyiket szereted meg hogy melyik áll jól)rúzzsal tudnám elképzelni, mert az illik az almazöldhöz

    VálaszTörlés
  3. Nagyon örülök ennek a posztnak, Lolly, mert nagy agybajom a szemöldököm. Ívet lehetetlenség neki kialakítani, full hülyén nő. Tehát elméletben tudom, hogy mit kéne meg hogy kellene csinálni, gyakorlatilag teljesen reménytelen a dolog:) a kozmetikusok általában baromira kiszedik, ezzel korrigálandó, hogy formátlan.:S
    na mindegy, panaszkodás off, a festést milyen gyakran végzed?

    VálaszTörlés
  4. köszi!
    énis inkább a fehérre voksolnék :) fekete szerintem túl gyászos..
    hát rúzzsal igazából mindig gondban vagyok..nem tudom mi passzol mihez meg úgy alapból nekem..
    tejfehér bőröm van kicsi barna szemeim,vörösesbarna haj..
    üdv

    VálaszTörlés
  5. amilyen gyakran a hajamat festetem, kb havonta, mert addigra pont le is kopik
    egyébként szerintem nagyon sokan elégedetlenek a szemöldökükkel (én is, de igazából akármit próbáltam, az eredeti a legjobb) :D

    VálaszTörlés
  6. Susie, szerintem a barackos árnyalat:)

    amúgy meg tényleg jobbnak tűnik a fehér, csak a ruhád ne legyen az, max a kiegészítők:)

    VálaszTörlés
  7. az eredeti szemöldököm kb kiszeltünde, vállalhatatlan.:)

    VálaszTörlés
  8. Én nekimentem 14 évesen a szemöldökömnek, és most, hogy kilencedszerre ünneplem a 20-at jutottam el végre oda, hogy azt mondhatom majdnem egészen visszanőtt:) Még ricinusolajon gondolkodom, ahogy írtad, hátha előbújnak az elveszettnek hitt szálak is.

    Ayesha, én mit nem adnék egy kiszeltünde-szemöldökért, százszor meggondolnám mennyire nyúlok bele:)

    VálaszTörlés
  9. SusieSonic: meg egyébként is a fehér olyan szépen finomítani fogja az almazöldet, a feketével meg nagyon kontrasztban lett volna. Nekem is fehér a bőröm, mondjuk tiszta vörös a hajam, de a fent említett két szín jól áll! Próbálj ki egy olcsóbb márkát (catrice mondjuk) így elsőre.

    Ayesha: :D azt is kordában lehet tartani

    Maya: nekem is van hasonló sztorim, de én csak az egyiknek mentem neki és a mai napig nem egyforma a két szemöldököm :D

    VálaszTörlés
  10. hello!
    oké köszi, vadászok valamit :)
    catricet amúgy nézegetném neten de nekem valamiért nem jó a honlapjuk..
    amúgy én mindig szerettem volna ilyen szép vörös hajat, mondjuk volt is de nekem egy mosás után úgy kikopott :S ha fodrász csinálta ha én , ha drága festéket vettem ha olcsót :s mondjuk elég erős sötétbarna az eredeti hajam és vastagszálú..ez miatt göndöríteni lehetetlen ..
    amikor még hosszú volt akkor fodrász gyönyörűen becsavarta és 10perc alatt amíg beértem a városba nyílegyenesre kilógta magát..

    VálaszTörlés
  11. Maya: én nem szeretem a szemöldököm. Ha nem szedném, tényleg durván néznék ki, mint valami sorozatgyilkos:))))viszont nem jó a formája.én azért nem is próbálkozom ilyen sablonokkal, mert nem lehet létrehozni az én szemöldökömmel azokat:)

    VálaszTörlés
  12. Én is minden hajfestéskor festem a szemöldököm vörösre, szintén fogpiszkálóval (jól oda is gyömöszkölöm a festéket a tövéhez), ill. fülpiszkával törölgetem le a felesleget, alakítom az ívet. Sztem nem baj, ha az első 1-2 nap a bőr is picit festékes (persze ha már olyan, akkor legyen az egyenletesen), mert különben nem lehet jól befesteni a tövéig és szerintem az nem szép, ha már frissen is van némi eredeti folt. Egy időben kéthetente "utángyártottam", h mindig szép legyen, de már lusta vagyok, marad a 3-4 hetente meglévő hajfestési procedúra része. Épp ma kellett volna, de eltettem-vettem az időt, sebaj, majd holnap.
    A bejegyzést persze megint köszi, olyan jó ezeket az bő lére eresztett összefoglalókat olvasni! ;)

    VálaszTörlés
  13. Ugyanezt csinálom én is :D És nagyon szívesen, örülök, hogy tetszik :D

    VálaszTörlés
  14. Én nem tudom eldönteni hogy befessem-e vörösre a szemöldököm hajfestésnél (inkább rezesebb természetesebb árnyalatú a hajam, nem olyan élénk mint neked), mert nekem az a problémám hogy nagyon ritka, és ha utána úgyis befestem barna porral akkor nem látom sok értelmét....vagy van vöröses por is? Én még soha sehol nem láttam sajnos.

    VálaszTörlés
  15. Lamilla: az auburn árnyalatú porok lennének elméletileg a vörösesek, de tapasztalatból tudom, hogy egyébként nincsenek, mert én is mindig keresek (ezért is döntöttem úgy hogy festeni fogom). Viszont, ha tényleg természetesebb akkor megpróbálkozhatsz egy sötétszőke porral is.

    VálaszTörlés
  16. Ayesha: Azért gondollak mázlistának, mert elvenni belőle könnyebb, mint visszavarázsolni, visszanöveszteni:)

    A festéssel kapcsolatban most nagyon elgondolkodtam, csak picit még foghíjas, és amikor porral színezem a "csúcsát" meg kell igazítani ceruzával, mert ott kicsit foghíjas. A festék az első pár napban még látszik a bőrömön, az ok, de utána marad a ceruzás korrigálás ugyanúgy a kérdéses részen? Úgy szeretnék egyszer valami profi kezébe kerülni, aki megmutatja a tutit.

    VálaszTörlés
  17. Igen utána korrigálni kell továbbra is hiszen a festék csak a szőrszálakat fogja be hosszútávon, a bőrről elég hamar lekopik (max 2 nap).

    VálaszTörlés
  18. Jujujjj! Nekem a szemöldök festés volt az örök mummus. Amikor fekete hajam volt, akkor is ugyanolyan színe volt, mint most szőkén:) Szerencsére középbarna színe van és így nem üt el semmitől sem:)
    Tetszik amúgy a bejegyzésed. Kicsit fáj miatta szívem, mert nem rég jöttem rá, hogy rövid a szemöldököm, pedig mindig tudtam hogyan kell szedni. Ahol a képen Neked az A vonalad van, nekem az sokkal beljebb van, elkezdtem szerencsétlent növeszteni és még csak pár kósza szálam van:) Nem tudom, hogyan történhetett, de muszáj kivárni míg megnő:D

    VálaszTörlés
  19. elég nehezen nő vissza szegényke, nekem még mindig vannak olyan részek ahol nem nőtt újra... ilyen galád ez a szemöldök :D

    VálaszTörlés
  20. azt a képet a szemöldök sablonról honnan szedted? hol lehet ilyenhez (szemöldök sablon meg púder) hozzájutni baráti áron??

    VálaszTörlés
  21. az a Too Faced nevű márka szemöldök szettje, de sajnos ha jól tudom, csak amerikában lehet kapni. Az az igazság, hogy ilyen sablonos szett nagyon kevés van nálunk, egy-két limitáltat láttam eddig. Talán az LA makeup-nál van most egy hasonló szett.

    VálaszTörlés
  22. igen, igen 5 ezer ft körül van :P

    VálaszTörlés
  23. ja tudom, de attól olcsóbb nem jut eszembe. Régen az essence egyik trendkiadásában volt egy ilyen szett egyébként, kár hogy nem lett állandó...

    VálaszTörlés

Üzemeltető: Blogger.