Alternatív megoldások menstruációra - menstruációs fehérnemű

Hol is kezdjem ezt a posztot? Talán ott kellene, hogy a mostanában kényszerű politikai korrektség jegyében előre szóljak, bocsánat, elnézést, pardon, de pár ember számára (khm egyes férfiak, személyesen ismerem őket) érzékeny téma következik. Igen, egy abszolút természetes, ha nem az egyik legtermészetesebb biológiai folyamatról fogok írni és elnézést kérek, ha valakit érzékenyen érint, hogy a nők havi rendszereséggel véreznek (át tudtam adni a szarkazmust????). Lesz vér, szagok, menstruációs bugyi, textil betét meg ehhez hasonlók, szóval, ha valaki nem bírja, akkor katt az X-re és vissza se jöjjön, mert itt testpozitivizmus és feminizmus is van kérem szépen.





Szóval a menstruáció, női életünk megkeserítője. Na jó, nem ilyen tragikus a helyzet, igazából nem kell így felfogni a dolgot (természetesen abszolút kivételt képeznek ez alól a súlyos nőgyógyászati problémákkal küzdő nőtársaim, akiket bárcsak komolyabban vennének és bárcsak tényleg megpróbálnának rajtuk segíteni, innen is küldöm az ölelést és a kitartáshoz szükséges erőt). Nem tudom, ti hogy vagytok vele, de számomra soha nem maga a vérzés volt a probléma, hanem az, hogy egyik eszköz sem volt úgy igazán megfelelő ezekre a napokra. Tinikoromban rettentően erős volt a menstruációm, de nem mertem tampont használni, a betét viszont hamar ‘megtelt’, iskolában kínos volt cserélgetni, a zörgő hangról (másnak is csörög-zörög-zizeg járkálás közben????) nem is beszélve. Aztán elkezdtem mégis tampon használni, közben jött a fogamzásgátló is és sokkal, de sokkal gyengébb lett a vérzés. Így elég volt a betét, de alváshoz meg muszáj volt a fránya tampon, mert a kb. 1 milliliternyi vér is utat talált a fehérneműmön és a pizsamámon kívülre, sorry, hogy fészkelődök alvás közben… 





De hát az ember lánya beletörődik az ilyesmibe, havi pár nap szükséges rosszként illetve plusz mosnivalóként könyveli el és ennyi. Azonban az elmúlt pár évben úgy vettem észre, hogy erről a fogalmam sincs, hogy miért tabunak számító témáról egyre többen beszélnek, egyre többet lehet olvasni róla, egyre többet foglalkoznak vele és, ami a legfontosabb, hogy rengeteg innovatív megoldás is született arra, hogy minél kényelmesebben tapasztaljuk meg ezt az élményt. A menstruációs kehely már lerágott csont, engem soha nem vonzott, sokan dicsérik, de szerintem nem való mindenkinek. Sokkal érdekesebbnek gondolom a környezet szempontjából is nagyon barátságosnak tűnő mosható betéteket, illetve a menstruációs fehérneműket. Igen, egyszerre léptünk egyet előre és vissza az időben :D.





És itt tennék egy kis kitérőt, mert 35 éves koromra elkezdett érdekelni a történelem (soha nem késő) és kutakodtam egy kicsit arról, hogy régen mit használtak a nők a menstruáció ideje alatt, illetve muszáj megemlítenem, pár borzalmas dolgot is, ami sajnos a mai napig ‘hagyomány’ bizonyos ‘emberek’ körében. A régi szép időkben jó sok kreativitást igényelt a megoldás, de nyilván a nők képesek bármit megoldani! Az ókori Egyiptomban például puha papíruszt használtak tamponként, Rómában a gyapjút részesítették előnyben, a görög hölgyek pedig a muszlinnal körbetekert fadarabokat, de népszerű volt az állatbőr, a moha és a páfrány is. Egyes népcsoportok pedig nem zavartatták magukat, nem használtak semmit (ma is létezik free bleeding mozgalom). Aztán jött az undormány sötét középkor, amikor a nők nagyjából a sátán szolgáival és a semmivel voltak egyenlőek, a testiség gusztustalan és tabu volt (csak bennem megy fel a pumpa?), így a nőknek nagyon vigyázniuk kellett, hogy senki ne vegye észre rajtuk, hogy menstruálnak, mert ez tisztátalan dolog volt. Pamutot használtak, amit a harisnyához kellett erősíteni. Ezek a pamutdarabos megoldások sokáig tartották magukat, pluszban pedig fűszerekkel, gyógynövényekkel hatástalanították az ilyenkor keletkező szagokat (egy kis szütyőben a szoknya alá rejtve). Az igaz áttörésre egészen a 19. századig várni kellett, ekkor jelentek meg az első kifejezetten menstruációs eszközök, mint például a felcsatolható betétek, amiket vattával/pamuttal tömtek ki, ráadásul mosni kellett őket (mondom vissza is megyünk az időben). 





Az első eldobható intimbetét 1920 környékén jelent meg, a Cotex cég gyártotta, de drága volt és ehhez is kellett az öv… Ekkor már a fejlett országokban nagyjából elfogadottá vált a menstruáció, nem tartották tisztátalannak és betegségnek sem. Köszönjük a kedvességet! És vajon minek kellett eljönnie ahhoz, hogy tényleg forradalmi változások történjenek??? Az első világháborúnak, ahol a nővérek fedezték fel, hogy bizony a nedvszívó cellulóz kötszereket másra is lehet használni. Az 1930-as években megjelentek az első puha latex/szilikon menstruációs kelyhek is és 1929-ben kifejlesztették az első applikátoros tampont (én soha nem értettem, Amerikában ez a divat a mai napig). Az ‘50es években megjelentek az első applikátor nélküli tamponok is, az első ragasztócsíkos betétre viszont 1969-ig várni kellett még a nőknek. Innen nem volt megállás, a ‘80as években jöttek a szárnyak, a tisztasági betétek, majd sorra jelentek meg az új és innovatív, illatos, ilyen nedvszívó, olyan lyukacsos, ilyen pamutborítású, olyan fancy eszközök. Persze, ahogy említettem a jó dolgok leginkább a fejlettebb világrészekre jellemzőek. Sajnos például Indiában a mai napig tisztátalan dolognak tartják a menstruációt, elkülönítik ilyenkor a lányokat, van hogy az iskolákban is, de előfordul, hogy nem is járhatnak, de ami a legborzalmasabb, hogy az sem idegen tőlük, hogy elzárják szegénykéimet egy kis kunyhóba… Nem egy és nem kettő haláleset volt már emiatt. Abba is hagyom, mert 160 a vérnyomásom és akkor még ki sem tértem a menstruációs szegénységre, ami hazánkban is jelen van, meg arra sem, hogy ha nem is ingyenes elérhetőek a betétek, tamponok, de legalább ne lenne rajtuk adó… Ha tehetitek, akkor támogassátok adománnyal például a Vöröskeresztet, vagy éppen most fut a Rossmann-ban egy Always akció, amiről itt olvashattok: https://www.everydayme.hu/wellness/nok-es-egeszseg/nemaradjle.





És akkor térjünk is vissza a poszt lényegére, ugyanis pár hónapja beszereztem végre én is egy menstruációs bugyit, amit nagyon-nagyon lelkesen kezdtem el kipróbálni. Természetesen a neten már elég sok helyen elérhetően, vannak hazai márkák is (pl. Redy), de én mindenképpen szerettem volna egy könnyebben beszerezhető alternatívát is mutatni nektek. A SelenaCare termékeit a dm és Rossmann drogériákban is megtaláljátok, van fekete bugyi 3 méretben, illetve mosható betét is (szintén fekete). Az árak kicsit magasak és legalább kettő bugyira (bár inkább 3) van szükség egy menstruáció alatt, ami közel 14000 Ft, de ha mondjuk azt vesszük, hogy havi szinten mennyit költünk betétekre és tamponra (kell kicsi, nagy, estére való, szárnyas, szárnyatlan), akkor egy kis szorzás-osztás után rájöhetünk, hogy megéri befektetni. Plusz érv, hogy ezzel kevésbé szennyezzük azért környezetet. (Megjegyezném, hogy akinek nem telik az alternatív, környezetkímélő megoldásokra, ne érezze rosszul magát, akinek meg telik rá legyen hálás, hogy kiváltságos helyzetben van és ne alázza azokat, akik nincsnek…)





A menstruációs bugyik titka egyébként a belsejükbe varrt speciális betétnek köszönhető, amik mágikus módon magukba szívják a nedvességet, viszont abszolút nem engedik vissza és át. Le van írva a működés és a technológia, ami egészen odáig bla-blának tűnik, amíg ki nem próbáljuk. Mert valóban azt csinálja, amit ígér. Tudjátok, hogy micsoda megkönnyebbülés volt a második tesztnapot azzal a tudattal végig csinálni, hogy legalább az átázás, a tampon- és betétcsere miatt nem kellett aggódnom??? Leírhatatlanul csodás érzés! A bugyi nagyon kényelmes, kellemes az anyaga, kicsit olyan, mint a fürdőruha-anyag (lycra), csak nem nyúlik annyira (emiatt is nagyon oda kell figyelni a méretezésre), sima és ‘csúszós’, egy kicsit vastagabb természetesen, mint egy normál darab. A betétrész nem zavaró, nem lehet érezni semmit belőle. Az egyetlen dolog, amit picit fura volt, az az, hogy máshogyan viselkedik ez a típusú textil, mint a sima pamut, így a ruhadarabokkal (nadrág) való súrlódásnál van egy kis hangja, de szerintem ez nem zavaró, a betét zörgése sokkal rosszabb. A fürdőruhához meg a tronadresszhez tudnám a leginkább hasonlítani egyébként. Természetesen mondanom sem, kell, hogy nem ázott át, nem történt semmi, de semmi, nem érezni semmit, sehol semmi nedvesség, nem is értettem, de nagyon örültem. Alvásnál és napközben is 100%-ig biztonságban voltam. (Muszáj megjegyeznem, hogy viszonylag gyenge a menstruációm és nem is tart sokáig.)





A mosás volt még kicsit érdekes, én kézzel mostam ki először (géppel is lehet, alacsony hőfokon öblítő nélkül, én egy gyors 30 percesre dobom be a többi kényes dologgal), picit beáztattam, majd mosószerrel átmostam. Egyszerű és gyors művelet volt, bár azért a kicsavarásnál vigyáztam a benne lévő betétre, de jól le lehet rögzítve mert nem lett semmi baja. És nyugi, semmi gusztustalan dolog nem történik, picit max rózsaszínes a víz a kiöblítésnél és ennyi. Én nem tudom, hogy mi ez a csoda, amit használnak benne, de működik. Én nagyon örülök ennek az alternatívának, tényleg megváltás lehet sok lány és nő számára, bátran ajánlom kipróbálásra mindenkinek.


A mosható betéteket még nem próbáltam ki, de azokról is csupa jót hallottam és ezek is egyre több helyen kaphatóak változatos színekben és méretben. Az árak is nagyjából hasonlóak, egy szett 4-8000 Ft között mozog. A bugyi is és a betétek is elérhetőek tisztasági verzióban, ezek kicsit olcsóbbak szoktak lenni. Össze is gyűjtöttem nektek pár helyet, ahol megtalálhatjátok ezeket a termékeket:


Személyesen:

Emilla Pirospont - 1132 Budapest Kresz Géza u. 53/B


Webshopok:

shop.rossmann.hu/moshato-betet

https://www.dm.hu/search?query=selenacare&searchType=product

https://thisisredy.com/

https://emilla.me/


Remélem, hogy hasznos/érdekes volt ez a poszt, én bevallom, hogy nagyon élveztem az írását, jó lenne még hasonlóakat csinálni más akár kényesebb témában is. Ha van ötletetek, akkor kommentben várom őket! 

6 megjegyzés:

  1. Hadd jegyezzem meg, hogy milyen csodás volt ez a bejegyzés: informatív, izgi történeti áttekintés, külön figyelem arra, hogy zöldnek lenni kiváltság, alapos és részletes teszt, wow :) Igazából annak ellenére, hogy egy db korrektor és 2 db rúzs a sminkkészletem, a sminkes posztjaidat is el szoktam olvasni, mert bírom a blogod, de ez most még tényleg számomra is hasznos volt, nem csak szórakoztató :))

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Nagyon örülök, hogy tetszett a poszt :) köszönöm!!!

      Törlés
  2. Nagyon tetszik a blogod, rendszeresen olvasom a posztjaidat. Ezt a bugyit már régóta nézegettem, az írásodnak köszönhetõen pedig biztos, hogy ki fogom próbálni.
    Ugyanakkor kérlek engedj meg egy megjegyzést. Az írásod nagyon informatív, de sok helyen durván általánosít. Az "undormány" középkorra ráhúzni, hogy a nõk a semmivel voltak egyenlõek, elég egysíkú megközelítés; a Sátán szolgái, ha a boszorkányságra gondolsz, az inkább a kora újkorra jellemzõ. A kritikát nem piszkálódásként írtam, de ha blogot vezetsz és valaminek a történeti elõzményeivel is foglalkozol, légy pontosabb és használj (akár hivatkozz!) szakirodalmat hozzá! Hiszen sokan olvassák az írásaidat, így legyen teljes a "kép". :)

    Üdv,
    Zsófi

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Szia! Nem akartam részletekbe menően írni a dologról, ezért csak általánosítottam, hogy ne legyen ennél is hosszabb a poszt. Boszorkányságra most éppen nem gondoltam, csak elragadtak az érzelmeim, elnézést ha ez befolyásolta a történelmi hitelességet.

      Törlés
  3. Köszönöm ezt a bejegyzést! :) Egyrészt hadd reagáljak a poszt elejére: köszönöm a virtuális támogatást, sajnos magam is azok közé tartozom, akiknek a menstruáció megkeseríti az életét. Gondoltam is, hogy márciusban, az endometriózis hónapján szentelek ennek egy posztot, arra is kitérve, hogy a könyvekben mennyire nem írnak még mindig a menstruációról (főleg akár egy poszt-apokaliptikus regényben, ahol leírják, hogy sz*rnak meg hugyoznak, de menstruáció? ugyan már.)
    A másik meg, hogy igen, valóban zavaró olykor, hogy a betét zörög séta közben :D de engem már ez sem érdekel, hallgassák csak - állapotomból adódóan nem is túl megengedett a tampon vagy kehely használata. Van ismerősöm, aki azt se bírja, ha a mellette lévő klotyón valaki betétcsere közben csörög. Szörnyű, hogy ez a társadalom ezt neveli a nőkbe, na mindegy.
    Köszönöm ezt a posztot, nagyon tetszik a stílusod is :D Szemeztem én is ezzel a bugyival, sőt egy férfi ismerősöm ajánlotta (hoppá!!), de úgy voltam vele, hogy ez fura. De lehet, hogy egyszer kipróbálom, bár napi 12 órát (ennyit nem vagyok otthon) nem biztos, hogy merném használni.
    Ja és köszi a történelem leckét, hasznos volt! Sosem értem azokat, akik visszavágynának a múltkorba... engem nagyanyám meséi is pont eléggé elriasztottak.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Nagyon szívesen, örülök, hogy tetszett :) remélem ha kipróbálod, akkor tetszeni fog!

      Törlés

Üzemeltető: Blogger.