Jeffree Star Cosmetics Blood Lust Artistry Palette

Én személy szerint rettentően vártam Jeffree következő dobását a Shane Dawson kollekció után, ami sajnos élőben egyáltalán nem nyűgözött le (félreértés ne essék, nem a minőséggel volt gond, csak nem az én színvilágomat képviselik a termékek), így szkippeltem a dolgot, abban reménykedve, hogy na majd a tavaszi paletta biztosan jobb lesz. Jobb lett! De még mennyire! A Blood Lust azonban nem várt módon nagyon megosztó darab lett, sokkal több negatív kommentet olvastam a leleplezésekor, mint bármelyik másik JSC megjelenéskor. A név alapján az emberek többsége valami sötét, vámpíros-gótikus dologra számított, sokak szerint túl pasztell, nem elég lila, mit keres benne a piros ésatöbbi. Persze ettől függetlenül, ha jól tudom mindenhol sold out, mondjuk nem is vártam mást és a tesztek is inkább pozitívak. Elég sok videót meg is néztem róla, hogy amíg vártam a saját példányomra, addig elüssem valahogy az időt és nagyon érdekes módon mindenkinek más-más minőségbeli baja volt vele… Ízlések és pofonok persze, de én elég erőteljesen megkérdőjeleztem ezeknek az embereknek a szakmai tudását (egyikük sem profi sminkes mondjuk). Ugyanakkor felvetődött bennem nagyon sok gondolat a Blood Lust kapcsán, szóval ez egy kicsit rendhagyó, nem konkrét teszt lesz. Öveket bekapcsolni, szerintem hosszú írás következik :D.




A sminkelés, mint művészet

Mert ugye frappáns és trükkös módon, artistry palette a neve a JSC új termékének. Trükkös az FDA szabályozások miatt, hiszen az USA-ban a vegán pigmenteket némelyikét nem lehet(ne) a szem környékén használni, ergo nem hívhatják szemhéjpúder palettának (figyeljétek meg, hogy egyik amerikai vegán sminkmárkának sincs szemhéjpúder palettája ;)). Nálunk az EU-ban kicsit modernebbek a szabályok, nyugi be vannak vizsgálva ezek a pigmentek és nem ’tiltják’ a szemkörnyéken való használatukat. És ugye frappáns, mert egyrészt valami új értéket képvisel (legalábbis én még nem találkoztam ilyen megnevezésű palettával), ami ugye jó piaci stratégia, másrészt egy újabb bizonyíték Jeffree smink iránti szeretetének és tiszteletének. Tudom, hogy ő elsősorban egy elég okos üzletember, de mindemellett nagyon-nagyon érti a sminket és abszolút trendteremtő benne. És akkor is ez lenne a véleményem, ha nem kedvelném őt. De kedvelem őt eléggé, még akkor is, ha néha ordenáré módon nyilvánul meg, méghozzá azért, mert a szépségápolásról hasonlóan gondolkodunk. Mert a smink (bármilyen formája) szerintünk egy önkifejezési eszköz, művészet, meditáció, szenvedély, munka/hobbi, boldogság, nem pedig egy álarc és egy felületes bolondéria.



Ebből következik, hogy egyrészt nem értem a palettát fikázókat (itt nem a konstruktív kritikára gondolok), másrészt meg azt sem nagyon értem, hogy miért kérdőjelezik meg (pláne anélkül, hogy kipróbálnák) Jeffree szakmai tudását és döntéseit a Blood Lust-ot illetően. Szerintem eddig is felesben mehettek nála a dolgok, félig magának, félig a rajongóinak, vevőinek készítette a termékeit (bár lehet, hogy full magának, csak bekajálják az emberek :D), soha nem azért, hogy aktuális igényeket elégítsen ki. Lásd Blood Lust… Jó, jó tudom, mindenkinek más az ízlése, persze, hogy nem mindenkinek fog egy ilyen típusú paletta tetszeni, de az azért vicces, hogy sírnak az emberek, hogy a név alapján meg egyébként sem ezt várták. Mert ugye bloodlust = vérszomj. De hát mégis melyik enciklopédiában van a vérszomj mellett, hogy kötelezően sötét vagy akármilyen színeknek kell reprezentálniuk ezt a szót? Mindenki úgy értelmezi, ahogy szeretné, Jeffree egy király(női) palettaként értelmezte, amit nagyjából a bosszúvágy és az ellenségeinek szenvedélyes utálata ihletett (lásd az árnyalatok nevei), megspékelve egy jó adag öniróniával és drámával. Soha nem ígért semmit, sem sötét színeket, sem sötét tónusú palettát. Ő művészként így interpretálta ezt a szót és kész. Tudom, hogy egy beauty márkának figyelembe kell vennie a vevők kívánságait, de ez elsősorban a nagy cégekre vonatkozik, az indie vállalatok teljesen más módon állnak hozzá a dolgokhoz. Egyrészt pont az a lényegük, hogy szabad kezük van az alkotásban, nem kell piaci igényeket kielégítő 216-ik nude palettát készíteniük, hanem szárnyalhat a fantáziájuk és csinálhatnak valami formabontót, valami tényleg izgalmasat, valami olyat ami még nem volt és amit más nem feltétlenül merne. És így tud igazán művészivé emelkedni egy olyan ’egyszerű’ dolog, mint a smink. 




Blood Lust – egy paletta a haladóknak

Ugyanakkor meg tudom érteni a palettát véleményezők frusztrációját pár dologgal kapcsolatban (nem illenek össze a színek, ilyen-olyan formula nem tetszik, stb). A JSC termékek nagy részét ugyanis átlagvevők veszik meg, nem pedig haladó/profi sminkesek. És igen, a youtuberek vagy az ifluenszerek vagy akárkik nagy része sem profi sminkes, persze nem is kell annak lenniük nyilván. De a kezdők, átlagvevők, JSC rajongók stb. nagy részének egy bizonyos szinten megáll a tudása. Ezzel nem bunkó akarok lenni, ez tény és pont (nézzétek meg egy igazi sminkes és egy youtuber sminkes munkája közti különbséget, vagy Tati egyik Scott Barnes-szal készült videóját). Persze, vannak rettentően tehetséges ’amatőr’ sminkesek, hihetetlen érzékekkel, de na, valljuk be, ez ritka. 
És nyugi, én nem tartom magam profinak, maximum nagyon tapasztaltnak :D. De azért van egy stabil háttértudásom és suliba is jártam, szóval konyítok a dolgokhoz, persze sehol nem vagyok egy igazi, sminkmesterhez képest. Na, de a lényeg, amit mondani akartam, hogy a teljes Blood Lust palettához több tudás szükséges, mint, ami az átlagvevőnek van. A hangsúly a teljesen van, mert egy kezdő is fogja tudni használni (ez nyilván muszáj is, hogy így legyen), de nem fogja tudni teljesen kihasználni (és ez nagyon igaz a Blue Blood-ra, de még a Blood Sugar-ra is, de azokra érdekes módon senki nem panaszkodott) és úgy igazán értékelni. Ami érdekes módon szöges ellentétben áll a paletta tálalásával, hiszen egy hatalmas, nehéz, bársonnyal bevont szobadíszről van szó, amit kézben sem lehet megtartani rendesen. A belseje mégis inkább szerintem profiknak való, akiknek elsősorban praktikumra van szükségük. Fura ez a kettősség… Én persze értékelem, nekem nagyon tetszik, elképesztően gyönyörű, részletgazdag, a legutolsó mm-ig tökéletesen megtervezett darab, de ha ezzel kéne járnom sminkelni, akkor minden egyes alkalommal átkoznám Jeffree Star-t, ugyanakkor mindenhová vinném magammal. És a profik, akik megveszik fogják is.



És hogy miért? Mert innovatív, minőségi és elképesztően csodaszép változatos sminkeket lehet vele készíteni. Nekem eddig minden reggel teljesen különböző ötletek pattantak ki a fejemből, esténként pedig direkt a legidiótábbnak tűnő kombinációkkal szórakozok, amik valahogy mégis tökéletes harmóniában állnak egymással. Még a zöld is a pirossal! Nagyon-nagyon inspiráló ez a paletta, én úgy örülök neki, hogy ilyen szinten meg tudta mozgatni a fantáziámat és hogy végre ismét nekiálltam kísérletezgetni. Természetesen a minőségre most sem lehet panasz, maximum annyi, hogy pár árnyalat hajlamos porolni. Főként a mattok dominálnak, ebből 11 van a palettában, a fényesekből 5, míg a teljesen új csillivilli formulából 2.

  • Your Majesty: csontfehér; matt, kissé porolós formula, nagyon lágy, jól, de nem maximálisan pigmentált. Ideális alapnak, sötétebb színek elsatírozásához és kiemelésre.
  • Take The Crown: pasztell levendula; finom fényű, nem full metál finisű, magasan pigmentált és csodaszép.
  • Deviant: nagyon-nagyon világos levendula; matt, finom formulájú, a sötétebb lila árnyalatok satírozásához tökéletes és isteni a Scandal Water-rel valamint a Vivid Mood-dal
  • Beauty Sleep: pasztell enyhén duókróm rózsaszín; finom fényű, nem full metál finisű, magasan pigmentált és persze gyönyörű, kiemelkedően különleges.
  • Wet Jewel: világosabb pink csillivilli formula, amolyan top coat szerűség, de önmagában is használható, brutál ragyogása van.



  • Royal Pain: piszkos mályvás rózsaszín; matt, magasan pigmentált, egy álom vele dolgozni, nagyszerű a mélyítővonalba és a Betrayal tökéletes párja.
  • Dungeon: piszkos szürkés tónusú sötétlila; matt, finom textúrájú, nagyon szépen lehet vele dolgozni, mélyítésre, füstösítésre ideális.
  • Scandal Water: lilás tónusú nefelejcskék; matt, finom textúrájú, kicsit építgetősebb fajta, de nagyon szép és különleges.
  • Sworn Enemy: zöldes óarany; metál finisű, nagyon krémes formulájú, ezért inkább ujjal érdemes felvinni.
  • Pink Magic: a Wet Jewel lila testvére, elképesztően szépséges.



  • Bleeding Heart: piros; szatén finis, nem pedig metál, ahogy a leírásban szerepel… érdekes szín és formula, nagyon jó vele dolgozni.
  • Executioner: fekete matt alapban lila csillámok; brutálisan pigmentált és nagyon különleges a csillámok miatt, bár ezek satírozás után hajlamosak azért eltűnni (érdemes lapogató mozdulatokkal felvinni).
  • High King: mályvás lila; matt; pigmentált, könnyű vele dolgozni, nagyszerű a mélyítővonalba és a pasztell színek mellé is.
  • Vivid Mood: élénk levendulalila; matt, picit porol, de szépen lehet vele dolgozni és nagyon jól fel lehet építeni.
  • Monarchy: piszkos bézs; matt, nagyon finom formulájú különleges szín, alapnak vagy sötétebb árnyalatok elsatírozásához való.



  • Blood Queen: püspöklila; matt, kicsit keményebb formula, de nagyon pigmentált és csodás szín, tökéletes a lila füstös sminkhez.
  • Vile Serpent: sötét zöldesebb petrolkék (esetleg petrolzöld :D); matt, keményebb formula, építgetős szín, de könnyű vele dolgozni.
  • Betrayal: mályva; finom metál/szatén finisű különlegesség, nagyon kellemes a formulája, kicsit más, mint a többi fényes színé (szerintem jobb, pigmentáltabb és nem túl puha)




Rossz szín nincs, van ami kicsit több szeretetet és odafigyelést igényel, de mindegyik az átlagtól sokkal jobban teljesít. Az én kedvenceim a Betrayal, a Royal Pain, a High King, a Dungeon, a Wet Jewel és a Beauty Sleep, ezek így együtt kb a tökéletes Blood Lust smink alkotóelemei számomra. A legkevésbé pedig a Monarchy tetszik, ez az én bőrömhöz nagyon nem illik, semmire nem fogom tudni szerintem használni, számomra felesleges, de értem, hogy miért került a palettába. Az új csillivilli vizes hatású formula (Wet Jewel, Pink Magic) nagyon hatásos és különleges, hasonlóval már találkoztam, de ennek óriási előnye, hogy nem potyognak a benne lévő mikrocsillámok, plusz kárpótolnak az igazi metálfényű színek hiánya miatt. A szemhéjpúderek mindegyike nagyon tartós, alap nélkül is! A vegán formula miatt a legtöbb szín hajlamos rózsaszínre színezni a bőrt, de irritációt nem okoznak.




A csomagolásról is ejtenék azért pár szót, bár igazából önmagáért beszél :D. Vagy imádja valaki, vagy nem… Praktikusnak nem nevezném, ahogy már említettem, de ettől függetlenül álomszép és nagyon különleges. A borítása igazi bársony anyag, nem az a koszolódós bársonytapintású réteg, ami pl. az ABH palettákon van. A mérete elképesztő, jó nagy, be se fér a fiókomba, persze nem is akarom eldugni, ez bizony polcra kipakolós darab. A záródásával nem vagyok 100%-ig elégedett, mert nagyon oda kell rá figyelni, hogy biztosan bepattintsuk a helyére a kis pöcököt, különben könnyen szétnyílik. Belül a tükör hatalmas, viszont ahhoz, hogy használni is lehessen, a paletta tetejét ki kell támasztani (jó lenne valami zsanérszerűség bele…). Kézzel tartani nem opció, mert nagy és nehéz. Külön a szemhéjpúderek és a paletta maga is extra védelmet kapott, a színeket egy vastag műanyaglap fedi, a papírdoboz kialakítása pedig megakadályozza a paletta mozgását. 




Összességében, én személy szerint imádom a Blood Lust-ot, leginkább a különlegessége miatt. A minőségre abszolút nem lehet panaszom, kívül-belül majdnem minden tökéletes. A sminkek rajongóinak és szerelmeseinek, profiknak és haladóknak, kísérletező kedvűeknek egyaránt ajánlom, ha nem zavarja őket a paletta mérete :). Ahogy már mondtam, a kezdők inkább egyelőre hagyják ki és várják meg a később érkező JSC nude palettát (ami totálisan fel fogja robbantani a netet, ezt már előre látom). Az ára egyébként $54, én a Beautylish-ről rendeltem, plusz $10 vámot és adót számoltak rá (kb 20.000 Ft-ra jött ki), 8 nap alatt megérkezett, csak ajánlani tudom az oldalt, profi és gyors. A BeautyBay-en €64, ez drágábbra jön ki jelenleg sajnos. Azt nem tudom, hogy a Marionnaud-nál lesz-e itthon, de ha lesz is, akkor se ott vegyétek meg, mert képesek 34.000 Ft-ot elkérni a Conspiracy palettáért, amikor a Blood Sugar meg a Blue Blood ’csak’ 23.000 Ft (dollárban mindegyik 52) és megpróbálták velem elhitetni, hogy ez azért van, mert limitált meg a vámok… Anyátok… :D. 

2 megjegyzés:

  1. "
    A big holler from Tropika Club Magazine.

    Tropika Club Magazine is your leading online magazine for the discerning male and female Singaporean. We cover various topics of interest, ranging from beauty and vogue for her, and grooming and style for him, as well as city and destinations and top picks. To learn about Tropika Club's Search Directory for Beauty and Wellness Services, please click on this link

    Check out some of our articles below as our contribution to your blog roll:

    1.Top 10 Brows & Lashes In South West Of Singapore

    2.Top 10 Best Congee in Singapore

    3.Top 10 Spa And Massage Services In Eastern Singapore

    4.Top 10 Spa And Massage Services In North West Of Singapore

    5.Top 10 Best Zichar in Singapore"

    VálaszTörlés
  2. Gyönyörű paletta!! Én is szemezek vele de félek a vámkezeléstol...neked kellett vámkezelési költséget is fizetni? Vagy "csak" a 27%-os áfát? Előre is köszi :*

    VálaszTörlés

Üzemeltető: Blogger.