Beauty Heroes | AHA & BHA

9:05 du.
Egészen pár hónappal ezelőttig én sem voltam vele teljes mértékben tisztában azzal, hogy mit is takarnak ezek a betűk, de a sok tanulnivalónak hála (ilyen a kencések élete ;)) egyre közelebbről megismerkedtem a kémiai hámlasztással, konkrétan teljesen testközelből és naná, hogy rögtön dobtam is ki az eddig radírjaimat, hogy helyet tudjak szorítani ezeknek a csodáknak a szépségápolási rutinomban. Emiatt gondoltam úgy, hogy veletek is megosztom a tapasztalataimat és minden információmat, szépen, röviden, tömören és átláthatóan, amit csak sikerült összeszednem az AHA-ról és BHA-ról.




Mi az az AHA? És mi az a BHA?

Az AHA egyet jelent, az alpha hydroxy acid kifejezéssel (vagyis alfa hidroxi sav, pl gyümölcssav, tejsav, glikolsav), a BHA pedig a beta hydroxy acid-et takarja (pl a szalicilsav). Mind a kettő természetes kémia hámlasztó, vagyis nem fizikai úton, szemcsékkel, őrleménnyel távolítják el az elhalt hámsejteket, hanem - nincs jobb kifejezés rá, ne ijedjetek meg - lemarják, leoldják őket. Ez sokkal gyengédebb és jobb is a számunkra, mert míg a szemcsék a fizikai radírokban mikro hámsérüléseket okozhatnak az érzékenyebb és vékonyabb arcbőrön, addig a peelingek ilyen kárt nem tesznek.


Mi a különbség közöttük?

Az AHA hámlasztás felszíni, csak a külső hámréteget távolítja el és érzékeny, pirosodásra hajlamos, rozaceás bőrre nem javasolják, míg a BHA mélyebbre hatol, zsírban oldódik, ezáltal be tud jutni a pórusok mélyére, hogy belülről tisztítsa őket és érzékeny bőrűek is bátran használhatják, hiszen gyulladáscsökkentő hatása van többek között.



Miért is jó a kémiai hámlasztás?

Mint azt már említettem, ezek a peelingek gyengédebbek a bőrhöz, de mégis hatékonyabbak. Megfelelő koncentrációban, egy jól kiválasztott termék már egy használat után szebb és üdébb bőrképet eredményezhet. A gyümölcssavas hámlasztás élénkebbé teszi, kiegyenlíti a bőrfelszínt, halványítja a hegeket és pigmentfoltokat, tisztán tartja a pórusokat és segíti a kollagéntermelést. A  szalicilsav pedig szabályozza a faggyútermelést, enyhíti a gyulladásokat.



Kinek melyik ajánlott és milyen koncentrációban?

Az AHA peelingek használata nem javasolt érzékeny (kipirosodott, rozaceás) bőr esetén, ezt fontos tudni. De nagyon jó fakó, élettelen, érett száraz és normál bőrre. A hatékony koncentráció 5 és 10% között van, a ph érték pedig 3-4 kell hogy legyen (csak a megfelelő mértékben savas peeling fejti ki a hatását a bőrön). ettől magasabb koncentrációjú terméket ne használjunk otthon! A BHA peelingeket érzékeny bőrűek is bátran használhatják szerencsére. 1%-os koncentrációban kiváló választás tág pórusú, mitesszeres, kombinált típusoknak, míg a 2%-os verziót aknés, zsíros bőrre ajánlják és állítólag eredményesen kezeli a keratózis pilárisz tüneteit is. Ezek ph értéke 2-4 között kell hogy legyen.



Hogyan használjam?

A savas peelingeket érdemes kúraszerűen alkalmazni. 4-8 hétig használhatjuk akár naponta is, ezt ki kell tapasztalni, hogy mennyire tolerálja a bőrünk. Ha elkezd hámlani az arcunk, csíp és ég, akkor csökkentsük a gyakoriságot (az AHA picit csíphet, de ez természetes, ha azonban nagyon csíp, akkor redukáljuk használatot és lehet, hogy akár a koncentrációt is). A kúra letelte után elég egy fenntartó kezelés, heti egy vagy két alkalommal. Két dologra viszont nagyon oda kell figyelni a kémiai hámlasztók használata során:
  1. csak és kizárólag megfelelően megtisztított bőrre alkalmazzuk
  2. nappalra kötelező melléjük a fényvédőhasználata (min SPF15, de inkább magasabb)

Felvitelük után érdemes 15-20 percet várni, hogy visszaálljon a bőr normál ph értéke, csak ezután krémezzünk, emiatt egyszerűbb és könnyebb éjszaka használni.


Hol tudok kémiai peelingeket venni?

A kémia hámlasztók a kozmetikumok piacán leggyakrabban gél vagy tonik formátumban elérhetőek, előbbiek maszk verzióban is. Sajnos még elég szűk a kínálat itthon és az árak sem éppen barátiak, de szerencsére a Paula's Choice-tól kis kiszereléseket is lehet rendelni. Egyébként náluk a legnagyobb a kínálat, többféle formula és koncentráció is található a webshopban. Rajtuk kívül a Suiskin hámlasztó széruma ismert még, de az Ilcsi kozmetikumok között is érdemes keresgélni, vagy akár megkérdezhetünk kozmetikus ismerőst is, mert a professzionális márkáknál szoktak lenni peelingek.



Személyes tapasztalatok

Érdekes módon próbáltam ki az első AHA és BHA hámlasztómat, ugyanis magamnak csináltam két peeling zselét a kis boszorkánykonyhámban. Egy 5%-os koncentrációjú AHA-t és 1%-os BHA-t kevertem ki, mind a kettőt elégnek véltem az én bőrömre és nem tévedtem szerencsére (Mayam termékekkel dolgoztam, amiket az Elemental webshop-ban tudtok megrendelni). Az AHA peeling már az első használat után látványos eredményt hozott, ragyogóbbnak és simábbnak éreztem az arcom tőle. viszont a mitesszereimre és a pórusaimra ki akartam próbálni a BHA-t is, így inkább ezt választottam a kúrához. Még nagyon az elején tartok, de annyit már most látok, hogy biztosan lesz eredménye a fáradozásimnak. Az elején egy kicsit féltem, mert ugye nagyon érzékeny a bőröm, de egyik sem okozott irritációt, még az AHA sem, maximum egy picit csíptek az elején, de már ez is elmúlt. Kíváncsi vagyok, hogy hosszabb távon milyen hatással lesznek a bőrömre, remélem hamarosan csupa jó hírrel szolgálhatok. 


16 megjegyzés:

  1. Lolly, majd leírod pontosan, hogy hogy működik a BHA hámlasztód? És hogy kell kikeverni? :))

    VálaszTörlés
  2. kell hozzá ioncserélt víz (87.9%) BHA (10%), xantángumi (1,5%), tartósító (0,6%), ezeket elektromos habverővel összekevered és ennyi :) utána meg csak egy nagyon picit fel kell vinni a bőrre esténként :)

    VálaszTörlés
  3. Nekem Paulától van egy 2%-os BHA krémem, azt nem annyira favorizálom mert eléggé megül a bőröm felszínén és úgy érzem mintha "izzadna" alatta a arcom. Illetve egy szintén Paulás 10%-os AHA hámlasztó tonikom, azt nagyon szeretem, tök jól bizsergeti a bőröm és tényleg érzem, hogy hatásos... Ráadásul mivel az elég erős elég heti egyszer használni. Egyébként én mindkettőt éjszakára használom, pontosabban használtam. Mert most kisbabát várok és úgy olvastam, hogy ilyenkor szigorúan tilos hámlasztókat használni. Úgyhogy most csak a polcon pihennek...

    VálaszTörlés
  4. Szia Lolly! Remélem, nem lesz sértődés abból, amit írok, de nem fog hatni a házi hámlasztód. Te is írod fent, hogy BHA hámlasztónál 2-4 pH között kell legyen a készítmény, hogy hasson. A Mayam BHA lötyi pH-ja alapból 4-4,5, legalábbis ez áll a termék adatlapján. A víz pH-ja meg 7. Szóval semmi nincs benne, amitől ez ilyen erősen savas lenne. Ha meg nem jó a pH, egyáltalán nem hámlaszt. Én egyáltalán nem tartom biztonságosnak az otthoni kémiai hámlasztók készítését, mert nagyon fontos, hogy a százalék és a pH egyaránt tökéletesen legyen beállítva ahhoz, hogy biztonságos és hatékony legyen. A pH mérő tesztcsík nem túl pontos, a digitális pH mérő meg 20.000 Ft körül van, szóval keveseknek van otthon. Egyébként nekem vannak saját krémreceptjeim, tudok krémet főzni, de egyszerűen tudomásul kell venni, hogy a konyha nem labor, és ÉSSZEL kell eldönteni, mit lehet, és mit nem lehet otthon csinálni. Hámlasztót pl. nem jó ötlet, C-vitaminos szérumot meg lehetetlen a konyhában csinálni. A PC 2% BHA liquidjét én is használom, meg a 8%-os AHA-ját is, mindegyiket nagyon szeretem, és van belőlük deluxe minta 2.200 Ft/30 ml áron, ami szerintem nagyon olcsó, ugyanis hónapokig elég ez a kis kiszerelés, biztonságos, és tényleg hat. Szerintem próbáld ki őket. Üdv, MsTindigo

    VálaszTörlés
  5. Yndre, szerintem a 2% BHA liquid jobban beválna akkor, nem véletlenül kínál belőle Paula liquidet, gélt és lotiont is. Amúgy nem igaz, hogy terhesen tilos hámlasztókat használni. Egy gyengébb AHA-t,főleg, ha inkább tejsav van benne, az a nagy molekulamérete miatt nem szívódik úgy fel, vagy azelainsavat lehet ilyenkor is használni. Apolka nagyon jó cikket írt a témában a krémmánián. http://blog.kremmania.hu/2013/02/borapolas-terhesen.html Amúgy az AHA azért bizserget, mert vízben oldódik. Ha száraz a bőröd teljesen, pl. hajszárítóval még ráfújsz, kevésbé bizsereg. A BHA meg zsírban oldódik, ezért nem bizserget, de ettől még az is hat. :)

    VálaszTörlés
  6. Nekem a BHA folyékony hámlasztója SEMMIT sem használt. Az AHA igen, a géles verzió, de kb. egy éve használom és már nem lep meg reggeli lemosáskor annyira, mint az elején. Viszont annyian írják, hogy a BHA csodaszer, hogy én is arra gondoltam, amit Ildikó írt, hogy talán a szimpi géles verzióval kellene újra próbálkoznom.

    VálaszTörlés
  7. Nekem is PC BHA-am van, a gel verzió, nagyon más a 3 verzió! Én rendeltem 2félét, és a lotion nagyon nem jött be, de a gél velem csodát tett! A terhességem alatt olyan aknés lett a bőröm, hogy arra nincsenek szavak. Semmit nem adtak, mert ugye terhes vagyok, aztán szoptatás. Van kb 3 fotó rólam terhesen, és a kicsi lányommal is kb ennyi, annyira csúnya volt az arcom. :( Aztán rátaláltam a PC termékekre, a második terhességemről már van fotó, vígan vigyorogtam a szülés utáni babás képeken, és nem a hajam mögé próbáltam bújni. Én biztos hogy fogok a jövőben is hámlasztani, soha nem volt még ilyen szép a bőröm.
    Judit

    VálaszTörlés
  8. @Yndre: terhesen is nyugodtan használhatod az otthoni verziókat :) és gratulálok, sok boldogságot!!! :)

    @Ildikó: nem sértődök meg, de én nagyon is jól tudom, hogy mit csinálok, mit vállalok, ismerem a bőröm, bízok a tudásomban, és az eredmények eddig engem igazolnak :) ha a későbbiekben rossz irányba változnának, akkor áttérek a bolti hámlasztókra. Egyébként nem hozzáértőknek én sem javaslom az otthoni kísérletezést, ezért nem is írtam meg a receptemet, vagy próbáltam rábeszélni másokat, hogy csináljanak, inkább a PC javasoltam. Egyébként elhiszem, hogy sokan szeretitek, hogy sokaknak be is vált, de nekem rossz tapasztalatom van vele és ezért csináltam inkább magamnak peelinget.

    @Audrey80: remélem beválik, ha kipróbálod :)

    @Névtelen: ezt jó tudni, hogy a verziók másképpen működnek, hatnak :) azt meg még jobb, hogy működik is ;)

    VálaszTörlés
  9. Lolly, a peelinghez megfelelően beállított pH kell, amit Te is írsz fent. Gyulladáscsökkentő hatása lehet a kencédnek, lévén, hogy a BHA-nak van ilyen tulajdonsága, de nem tud hámlasztani, ahhoz túl lúgos. Szóval nem azt írtam, hogy tutira nem használ, hanem azt, hogy nem lesz valami hámlasztó attól, hogy van benne sav.

    VálaszTörlés
  10. Akkor most leírom még egyszer, de utoljára. Nem vagyok kémikus, soha nem is leszek, de értek bizonyos dolgokhoz, bízom a tudádomban, tisztában vagyok vele, hogy mit csinálok. Magamnak csináltam speciálisan a receptet (nem csak víz van benne, elismerem, hogy a hivatalos receptet írtam le korábban, nem a saját, személyreszabott verziómat), direkt a ph-ra ügyelve, megnyugtatlak, megmértem és 4 alatt van, ez az én bőrömnek ideális. Kérlek ne kérdőjelezd meg a tudásomat, én sem teszem ezt a tiéddel, valamint nem vagyok olyan ostoba, mint amilyennek te hiszel engem. Részemről lezárva a téma.

    VálaszTörlés
  11. Lolly, kár ezt támadásnak venned, és ilyen stílusban válaszolnod, ezzel magadat minősíted. Te ezt írtad: kell hozzá ioncserélt víz (87.9%) BHA (10%), xantángumi (1,5%), tartósító (0,6%). Közben most írod, hogy te nem is ezt csináltad meg, ez a "hivatalos" recept, akármit is jelentsen a hivatalos szó. Szóval akár jó is lehet a tiéd, de a "hivatalos" biztosan nem az.

    VálaszTörlés
  12. Túl fárasztó telefonon elkezdenem 'magyarázkodni'... A stílusomról meg annyit, hogy ki célozgatott az ÉSSZEL csupa nagy betűs szóval...

    VálaszTörlés
  13. Most tévedtem ide, mert ajándékba gyorsan szeretnék egy AHA-s tonikot, és nincs időm online rendelni, így tippeket keresek, persze sikertelenül.
    Jaaa, Ildi messze híres arról, hogy nem veszi észre milyen tenyérbemászó, kéretlenül okoskodó, bicskanyitogató, lenéző stílusa van. Egyszerűen nem. Lásd zárt csoport botrány. Mindent hazavág a stílusa. Majd megsértődik, ha felróják neki. Felejtős. Szerencsére van már az ő szavait ivó és főként azt visszaböfögő, de azért ki is egészítő, világos, jól strukturált stílusban író blogger generáció (lásd Haboskakaó és Tudományosszépség), ahol lehet tájékozódni az ő termékei megvásárlása nélkül is.
    Ezzel együtt drogériás/bioboltos AHA-t nem találok továbbra sem. :((((

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. nem drogériás ugyan, de a yamunának van egy kémiai hámlasztója nagyon jó áron :)

      Törlés
    2. A drogériában AHA- és BHA-hámlasztót találni egyelőre szerintem olyasmi küldetés, mintha fast fashion üzletben szeretnél haute couture-t venni.
      Viszont a Baleának van egy enzimes peelingje, nem tudom, azt ismered-e: http://kremmania.hu/kremek/balea-enzimes-peeling. Ha igen, akkor bocsánat az érdektelen infóért, ha nem, akkor: hátránya, hogy illatosított, ezen kívül nem klasszikus AHA-savak vannak benne, hanem PHA (AHA-szerű kémiai hámlasztó) és papain (papayából kivont enzim), ezek kíméletesebben hámlasztanak, mint az AHA-savak. Én még nem használtam, a vélemények szerint nem egyszerű belőni a megfelelő hatóidőt, de gyors és olcsó próba lehet, ha nem akarsz rendelni.

      Törlés
    3. És még az Alcina tonik jutott eszembe, a Müllerben kapható, nem is drága, ráadásul hatalmas mennyiség: http://kremmania.hu/kremek/alcina-skin-manager-tonic.

      Törlés

Üzemeltető: Blogger.