Ikonok nyomában, avagy megérik-e az árukat az agyonhájpolt szépségápolási termékek

Ikonikus. Mit is jelent ez a szó? Széles körben, kiválóságáról ismert és elismert dolog vagy személy. Ma már mindenre (és mindenkire) rásütik ezt a jelzőt, de vajon megérdemelten-e? Vajon tényleg megéri beszerezni az ikonikusnak kikiáltott smink és szépségápolási termékeket? Vajon tényleg olyan jók, mint ahogy azt rengetegen állítják vagy okos marketinfogás ez a jelenség is? És vajon utána lehet-e ennek járni? Én megpróbáltam mindenesetre :).

(Nem mondom azt, hogy minden legendásnak titulált termék készleten van nálam itthon, de azért jó párat sikerült már kipróbálnom az elmúlt évek során. Igyekszek nem elfogult lenni és objektíven véleményezni mindent, de nyilván nem egyezhet meg mindenki véleménye egy adott dologról. Na, de elég a rizsából, vágjunk is bele :).)

Ha ikonikus szépségápolási termékről van szó, nekem rögtön a Nars Orgasm pirosítója jut eszembe, ami - nem véletlenül - a mai napig az egyik legtöbbet eladott, legtöbb díjat megynert arcpirosító. Meseszép barackos rózsaszín alapszín, arany fénnyel kiegészítve - egy árnyalat, ami mindenkinek jól áll. Nyilván egy ekkora sikerű darabot naná, hogy több márka is le fog koppintani, így rengeteg dupe-ja létezik. De mégis maradt a topon az eredeti. Persze a sikerhez hozzátartozik a hájp is, de ezúttal szerintem többről van szó. Az Orgasm ugyanis kenterbe veri a hasonmásokat. Nem egy dupe-ot próbáltam már ki, de mindig visszatértem az original verzióhoz. És hogy miért? Az arany ragyogás miatt. Noha az alapszínt könnyű lemásolni, de az arany pigment arányát és a textúrát már nehezebb eltalálni, és eddig egyik márkának sem sikerült nagyszerűbben kiviteleznie a feladatot, mint a Nars-nak. Én ennél a darabnál az eredetire voksolok.




Másodikként mi más is ugorhatna be, mint az Urban Decay Naked paletta. Sokáig nem érdekelt, mert nem tartottam hozzám illőnek a színeit, azonban ma már el sem tudom képzelni az életemet nélküle. Tényleg fantasztikus termék, szuper a minősége és nagyszerűen ki van találva az egész koncepció. Azonban én azt mondom - annak ellenére, hogy imádom a Naked-et- hogy simán találunk a piacon hasonlóan jó natúr, barnás színekből álló palettákat, akár lényegesen olcsóbban. A Naked ereje ugyanis inkább a hájpból és a csakazértisazeredetikell erejéből fakad. Ha most ebben a szent pillanatban nem rendelkeznék vele, de akarnék valami hasonlót, akkor inkább vennék egy hasonló alternatívát, mondjuk a The Balm Nude Dude-ot (vadiúj, tessenek lecsekkolni a fészbúk oldalamon, egyszerűen z-s-e-n-i-á-l-i-s).



Nehéz helyzetben vagyok a következő alanyommal, hiszen egy komplett márkáról van szó. Szerintem a MAC önmagában is ikonikus, bár nyilván vannak kiemelten legendás termékek a kínálatában. De vegyük például a rúzsokat. A rúzsok közül egy pár valóban megérdemli a státuszt, de ha jobban megnézzük és elgondolkozunk rajta, akkor ez inkább a színekre vonatkozik, mint a minőségre. Na nem mintha rossz lenne a MAC rúzsok minősége, sőt a pigmentációjuk a legtöbb esetben kiváló, ám én azt mondom, hogy ettől függetlenül nem kiemelkedőek, van rengeteg hasonlóan jó, meg még jobb is. Színben viszont nagy varázslók, pláne, hogy minden különlegesebb darab limitált és pont emiatt akkora az őrület körülöttük. Persze vannak dupe-ok, de egyik sem tökéletes. Én is mindig bedőlök nekik, nem tagadom, de még egyszer sem bántam meg a döntésemet és noha, mint említettem, vannak a MAC rúzsoknál jobb minőségű darabok vagy velük egyenlőek a piacon, akár még jobb áron is, ettől függetlenül néha véteknek érzem kihagyni őket. És ez vonatkozik a többi színes sminktermékükre is. Itt a titok bizony a különleges és limitált színekben (és csomagolásban), na meg a hájpban rejlik.



YSL Touché Eclat. Őt sem kell senkinek bemutatni, ettől függetlenül sokan vannak, akik még mindig kérdőjellel a szemükben tekintenek erre a termékre. A Touché Eclat-t ugyanis nem egy korrektor, ahogyan azt egyesek állítják a mai napig, hanem egy krémes highlighter, amely a benne lévő fényvisszaverő pigmenteknek köszönhetően emeli ki az arc különböző pontjait. Ennyit tud. Bevallom én soha nem értettem a felhajtást körülötte, pedig használtam nem egyszer. Mondjuk az is tény, hogy az YSL profin módon kitalálta, hogy mennyi 'fény' (értsd mikrocsillám visszaverő pigment csoda) mehet a cuccba, ezt keveseknek sikerült eddig csak leutánoznia, de azért így is bőven találhatóak nagyszerű dupe-ok. Én személy szerint biztosan nem adnék ki érte, több, mint 10ezer forintot, ennyit már csak azért sem ér meg, mert iszonyatosan kevés van benne. 



A Clinique is leszállított már pár ikonikus terméket, de azt nem gondoltam volna, hogy a Dramatically Different Moisturizing Lotion/Gel-ből percenként 13 darabot adnak el a világon. Én is jó pár flakonnal elhasználtam belőle, elsősorban ugye azért, mert nincsen benne illatanyag, másrészt azért, mert nagy mennyiséget kapunk viszonylag okés áron egy drágább márkától. Ettől függetlenül nem csodaszer, nem tud többet, jobbat, mint bármelyik másik jó minőségű hidratáló. Persze ez nem azt jelenti, hogy rossz, sőt, finom tapintású és hidratált lesz tőle a bőr, anélkül, hogy tocsogna a krémtől, de ezt sok más termék is tudja. Úgy érzem, hogy csak azért mert Clinique 3 Step nem érdemes megvenni, de ha valaki szereti és bevált neki, akkor hajrá :).



A Maybelline Great Lash zöld-rózsaszín tubusos spirálja, szerintem nem egy olvasómnak volt az egyik első sminkszere (többek között nekem is ott lapult a sulis neszesszeremben :D), és a mai napig eladnak belőle másodpercenként vagy 10et (imádom ezek az infókat, miből mennyit adnak el percenként :D). Tiniként odáig voltunk érte, felnőtt fejjel én már kevésbé. Persze változik az ember, mások lesznek az igényei. De ha valaki természetes hatású, abszolút nem drámai pillákat szeretne, akkor még mindig nagyszerű választásnak bizonyulhat a Great Lash. Gyanítom, hogy titkon nekem is van belőle itthon...



A Beauty Blender pár éve jött, látott és győzött. Hihetetlen sebességgel hódította meg a sminkesek, youtube guruk és bloggerek szívét, innen pedig egyenes út vezetett mindenki máshoz. Mindenki esküszik rá, hogy ezzel lehet a legszebben, legjobban, legkevesebb veszteséggel felvinni az alapozókat, bb krémeket, korrektorokat, de még a krémes pirosítókat is. Én azonban amondó vagyok, hogy ez így nem igazán fedi a valóságot. Ugyanis mindegyik alapozónak más a textúrája, a formulája, a 'siklása' a bőrön, szerintem nem mindegy, hogy mivel visszük fel őket és mivel mindegyik más, ergo mindegyikhez más 'felvivő' eszköz dukál. Egyébként meg kézzel a legjobb és a leggazdaságosabb dolgozni :D. Nem mondom azt, hogy nem jó a Beauty Blender, de nem való minden textúrához, amivel viszont passzol, azzal nagyon jól működik. Így ha valakinek olyan alapozója van, ami tökéletesen 'illik' a pink szivacskához (vagy fehérhez, feketéhez, narancshoz) vagy sok-sok alapozója van, netán sminkes, akkor hajrá, egyéb esetben én személy szerint felesleges pénzkidobásnak tartom.



Nektek van a készletetekben 'ikonikus' termék, vagy szeretnétek magatokénak tudni valamelyiket???

19 megjegyzés:

  1. Én mostanában odavagyok a Beauty blenderért (az eredeti darab van meg), a Maybelline Dream Fresh BB krémét csodálatosan fel lehet vele vinni, sőt a márka Fit me korrektorát is. A Great Lash spirál a másik fajtában van meg, szeretem nagyon :) Illetve még a MAC rúzsait próbáltam, a cremesheen textúrája nagyon kellemes, plusz ugye a színük sem utolsó...

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. @Mea: nekem a cremesheen az abszoút kedvenc finis :)

      Törlés
  2. A YSL highlighter valóban szép, de kb 2 hét alatt sikerült elhasználnom, ami nem igazán gazdaságos, az árát figyelembe véve... A Nars Orgasm pirosítójánál is csak bólogattam. Nálam ez A pirosító. Néha feledésbe merül 1-1 újonnan vásárolt termék miatt, amiket épp használok, de mindig visszatérek hozzá, mert számomra ő az igazi :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. @Adrienn: én is így vagyok az Orgasm-al :) a biztos pont az életemben, újra meg újra felfedezem magamnak :)

      Törlés
  3. Oh Great Lash... meg a régi golyós szájfények és sosem teljesen fedő lakkok. Hogy öregedtem meg ennyire? :D
    Engem az eredeti Naked sosem hozott lázba, inkább a 2-3. :) Beauty Blender-nek szerintem vannak jó dupe-jai, pl. az Ebelinnek van egy nálunk az nem kapható és a RT verziót is sokan dicsérik. :)

    Sok dologról lehetne még írni ilyen témában. Alapozók, spirálok, arckrémek, samponok. De ami nekem bejön, az nem biztos, hogy másnak is. Az viszont tényleg érdekes, hogy mennyi mindent szeretnénk, csak mert annyira agyon van hájpolva. :D

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. @Moon Angel: ne is kérdezd... Repül az idő, hogy a fene enné meg! Tegnap még Great Lash ma meg már ránctalanító... :D
      A hájpra visszatérve, esendőek vagyunk ugye néha... Vettem meg én is pár dolgot, csak mert másnak is volt, meg mindenki ezt akarta, de szerencsére alig tudok olyan esetet mondani, amikor megbántam a vételt. Nem baj, ha ez is egy szempont a vásárlásnál, de ne a fő legyen :)

      Törlés
  4. YSL IMÁDÁS :-) Csak duty free shopban szabad megvenni mert kb 6000.-re jön ki, tizen x ezerért sosem venném meg. Mondjuk én a 3as színkódút használom szem alá és zseniális, az 1essel hullafej vagyok :-) Bjútiblendert kifejezetten nem kedvelem, rengeteg anyagot elnyel, tényleg kézzel a legjobb a végeredmény (persze azért beszereztem a RT narancs szivacskáját, na az ezerszer jobb).
    UD NAKED 1 szerintem alapdarab, imádom. A hármaskát amennyire szerettem volna és ahogy megjött már nem is izgi (az valahogy nem olyan kihasználható).

    Ami még említést érdemel azok az alapozók, NARS sheer glow, MUFE, MAC...azokat is hájpolják és nem bizti, h olyan jók (bár egy MUFE-t azért magamra kennék már) :-)

    VálaszTörlés
  5. A Calo(z) lista - az Orgasm rajtam borzalmas, szerintem nem is áll jól mindenkinek (Urban Legend), a Great Lash konkrétan alig csinál valamit a pilláimmal, a Touché Eclat meg se látszik rajtam kb (pandaeffekt), a Naked és Beauty Blender viszont csillagos ötös.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. @Calo(z): igen, arra emléxek, hogy neked nem bejövős az Orgasm :) pedig olyaaan szééép :) touche éclat-al nekem is ez a bajom :(

      Törlés
  6. Én nem feltétlenül értek egyet abban, amit a Beauty Blenderről írtál. Szerintem egy zseniális találmány, eddig bármelyik alapozót használtam hozzá, tökéletesen működött (por állagút mondjuk valóban nem ezzel vinnék fel), és eddig ez oszlatta el a legszebben őket. Az ujjaimat utálom az arcomon használni, az ecsetek pedig sokszor nem végeznek alapos munkát, vagy egyszerűen a használatuk után száraz foltokat hagynak a bőrömön. A BB ezzel szemben tökéletesen eloszlatja az alapozót, sokkal kevesebbet is kell használnom belőlük és a vizes ütögetés miatt egészséges, fénylő arcbőrt eredményez. Enélkül már nem tudnám a sminkelési rutinom elképzelni <3 Kipróbáltam már pár hasonló darabot, de egyszerűen egyik sem adja azt az eredményt vagy érzést, amit a BB.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. @Nitulino: fura hogy nekem meg nagyon nem gyere be és inkább ragaszkodok a hat alapozóecsetemhez :D de hát mások vagyunk, meg nyilván am nem véletlen a bb imádata, persze nem tetszhet mindenkinek :P

      Törlés
  7. @Csiribiri Erica: örülök, hogy neked bevált az ysl, rám sajnos kár pazarolni :D
    Alapozókról direkt nem akartam írni, mert az az a téma, hogy kinek mi, meg bb krémek ilyesmi :) de ha már hájp, meg ikonikus akkor armani maestro :) na azt kipróbálnám

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Ahh, na igen, az Armani a másik hájpolt amit kipróbálnék :-D

      Törlés
  8. A Catrice-nak van egy barackszinü pirositoja, a 4. adagot hasznalom el belöle,miota megvan,nem vettem masik pirositot,szinte hozzamnött :D Ilyen meg nalam a Missha Perfect Cover,10et mar biztos elhasznaltam belöle.

    VálaszTörlés
  9. Lolly, mondj nekem egy olyan orgasm dupe-t, ami ugyanilyen színű és nincs nagyon benne csillám? jah és tartós is legyen :D

    VálaszTörlés
  10. @Unknown: arról a pirosítóról már hallottam, sokan dicsérik :)

    @Névtelen: Sleek Rose Gold nagyon hasonló :) és nincsen benne szerintem annyi csillám

    VálaszTörlés
  11. de hülye vagyok, mert a bourjois lilas dor-ban kevesebb a csillám.... :D

    VálaszTörlés
  12. Azzal az a bajom hogy bekovul es nem jön anyag mar róla, gondoltam össze töröm es alkohollal össze formalom ujra 😀

    VálaszTörlés
  13. szerintem érdemes megpróbálni, veszíteni nem veszítesz vele semmit :)

    VálaszTörlés

Üzemeltető: Blogger.