Alapozási rutin kombinált és zsíros bőrre

Hihetetlen, hogy idestova 16 éve szinte alig múlik el úgy nap, hogy ne tennék fel alapozót az arcomra. 16 év!!!! Vagyis a fél életemben volt alapozó rajtam, te jó ég... Vajon hány tubussal és üveggel használtam el? Évente nagyjából 3-4-et kivégzek, vagyis kb 60-at fogyasztottam már el életem során, bár szerintem többet :D. Talán emiatt is ki merem jelenteni, hogy igencsak nagy rutinom van az alapozás terén, ismerek majdnem minden trükköt, hogy miként lehet elérni a tökéletes porcelánbaba hatást még akkor is, ha nincsen makulátlan bőrünk (nekem sincs, sőőőőőt!). Előre figyelmeztetek azonban mindenkit, hogy ez nem egy villámgyors, egyszerű és 'hétköznapi' (nekem az...) alapozási rutin, ez egy full coverage próbababa rutin lesz elsősorban kombinált és zsíros bőrű társaim részére.



Az alapok - előkészítés

Nem győzöm eleget hangsúlyozni, hogy minden sminkelési rutin alapja egy egyszerű, a bőrtípusnak megfelelő ápolási rutin kiépítése, ami magában foglalja a tisztítást/tonizálást/hidratálást reggel és este is. Nem alszunk sminkben, nem bliccelünk el semmit, nem használunk alkoholos termékeket és túl nehézeket sem, maximum éjszakára. Nappalra zsíros és kombinált bőrre érdemes egy nagyon könnyű, zselés hidratálót vagy speciálisan mattító hatású, smink alá való krémet választani (L'Oréal Hydra Genius, Clinique Moisture Surge, Clinique Pep-Start Hydroblur, Glamglow Volcasmic), ami gyorsan beszívódik és nem hagy ragacsos/olajos érzetet maga után. A primer szerintem nem fontos, rengeteget kipróbáltam már, de úgy vettem észre, hogy se az 1000 Ft-os drogériás, sem a 10000 Ft-os high end termék nem ér semmit, persze ez egyéni ízlés kérdése, ha valaki megtalálta a saját szent grál primerjét, akkor nagyon irigylem, én még sajnos nem találkoztam ilyennel.




Az alapozó

A legnehezebb része a dolognak... Na nem maga az alapozás, hanem a tökéletes kiválasztása, ami textúrában, színben, tónusban, minőségben, tartósságban és árban is megfelel az igényeinknek. Több éve veretlen nálam a MAC Studio Fix Fluid alapozója, eddig semmi nem tudta letaszítani a trónról, így ha erősebb fedésű, de természetes hatású, tartós, kombinált és zsíros bőrre való darabot kerestek, valamint nem sajnáltok egy kicsit többet áldozni rá, akkor érdemes mindenképpen kipróbálni (a MAC-ben a lányok általában nagyon segítőkészek és kedvesek, szívesen felteszik bárkinek a kinézett alapozót). 

Sajnos a drogériás alapozók eddig annyira nem váltak be, általában a tartósságpróbán szoktak elvérezni, de azért 1-2 jó darabot már találtam: a Maybelline Fit Me Matt+Poreless nagy kedvencem és a L'Oréal-nál is érdemes körbenézni, az ő alapozóikban sem csalódtam még, egyedül a színválasztékkal nem vagyok megelégedve. A lényeg, hogy passzoljon a bőrtípusunkhoz (legyen olajmentes mindenképpen), a bőrtónusunkhoz és persze a pénztárcánkhoz is.

Az alapozó felvitele nálam kétféleképpen szokott zajlani, általában attól függően, hogy mennyire erős fedést szeretnék elérni. Ha abaszolút full coverage glamkirálynő akarok lenni, akkor a jól bevált Real Techniques Expert Face Brush-t (4340 Ft) veszem elő, ez számomra a legtökéletesebb alapozóecset, makulátlanul visz fel bármilyen textúrát, csíkmentesen, gyönyörűen és nem ül meg az anyag a szálak között. Ha kicsit 'természetesebb' hatást akarok elérni vagy 'szárazabbnak' érzem a bőröm, akkor pedig csakis BeautyBlender (5600 Ft) jöhet szóba. Mindkét esetben 2 pumpányi alapozó elég szokott lenni. Az alapozásnál azonban nem követek semmilyen szabályt, van hogy ujjal pöttyözök az arcomra és azt dolgozom el, van, hogy ecsettel vagy szivaccsal veszem fel az anyagot, a lényeg, hogy egyenletesen oszlassuk el az egész arcon, inkább belülről (az arc közepéről) indulva kifelé. Ahol több fedésre van szükségünk oda pedig vigyünk fel még egy vékony réteget és ügyeljünk az orrtőre valamint az állra és a nyakra is!




A korrektor

Korrektorból érdemes olyat választani, ami egyszerre el tudja látni a plusz hibajavítást és highlight funkciót is. Szerencsére a drogériában is nagyszerű darabokat lehet találni (pl.: Catrice Liquid Camouflage, Trend It Up Under Eye Concealer, Maybelline Fit Me), de nálam az abszolút kedvenc a MAC Pro Longwear, ami maximális fedésű, extra tartós, de mégis természetes hatású és nagyon-nagyon kevés kell belőle. A korrektort általában a szem alá, az orrtőbe, a homlok közepére, az állra és a még látható bőrhibákra viszem fel, majd egy nagyon tömött, kisebb fejű ecsettel, ritkább esetben BeautyBlender-rel dolgozom bele a bőrbe.




A púder

Itt szoktak sokkot kapni azok, akik figyelemmel kísérik a reggeli készülődésemet, ugyanis igen, minden alkalommal bevetem a sminkelés egyik legjobb trükkjét, a bakinget. Ettől lesz abszolút makulátlan és tartós minden, amit előzőleg felvittem az arcomra. Nem kell hozzá más csak egy jó minőségű transzparens vagy a bőrszínünkkel megegyező porpúder (én ragaszkodok a Paris Berlin La Poudre Ex M-hez), amit egy BeautyBlender-rel kicsit vastagabban felviszek azokra a területekre, ahová a korrektor is került, vagyis a szem alá, az állra, a homlok közepére, illetve az orr hosszára is pluszban. Ez a vastag púderréteg pedig addig marad a bőrön, amíg elkészítem a szemöldökömet és a szemsminkemet. Ezután egy lapos fejű púderecsettel felveszek a kedvenc MAC púderemből egy keveset (Mineralize Skinfinish, ezt azért szeretem használni, mert nem full matt, egészségesebben ragyog tőle a bőr) és lesöpröm vele a fixáló púdert. Ekkor egy kicsit ijesztőnek tűnhet az arc, hiszen elég sok púder van/volt rajta, de egyrészt a következő lépés pont emiatt van, plusz kb 10-15 perc alatt egybeolvad minden a bőrrel :). Azt mindenképpen meg kell jegyeznem, hogy ennek a módszernek a mindennapos használata csak kevert/zsíros bőrre való, a száraz bőrt csak tovább fogja szárítani a sok púder, különösen a szem alatt!




Az arcpermet

Nem, nem sminkfixáló, ez csak felfrissítő/egybeolvasztó arcpermet, ugyanis, a fent használt trükkök mellett már nem fog kelleni külön fixálás (plusz tapasztalataim szerint nem igazán fixálnak a fixáló spray-k). A két kedvencem a MAC Fix+ és a GlamGlow Glow Setter, ezek szinte teljesen ugyanolyanok, legalábbis én nem vettem észre különbséget a hatásukban, mind a kettő fantasztikusan végzi a dolgát, teljes mértékben megszüntetik a smink púderességét és szépen felfrissítik a bőrt. De teljesen működőképes egy sima, aeroszolos vízpermet is (dm, gyógyszertárak), vagy bármilyen frissítő arcspray, a lényeg, hogy finoman és egyenletesen permetezzen a szórófejük. Ezután a lépés után jöhet a smink többi része - kontúr, pirosítás, highlight -, majd végső lépésként még egyszer egy kis arcpermet, ez az én kis saját titkom, hogy kétszer is előveszem, így tényleg minden tökéletesen egybe fog olvadni és makulátlan lesz, plusz a highlight is fényesebbé válik.




A lépések röviden


  1. A bőr előkészítése - tisztítás, tonizálás, hidratálás könnyű, gyorsan felszívódó vízpótló hidratálóval. Használhatunk primer-t is tetszés szerint, ez legyen pórusfinomító, mattító hatású.
  2. Az alapozó felvitele ecsettel vagy benedvesített szivaccsal. Dupla réteg, ahová szükséges.
  3. Korrektor használata a kiemelendő területekre - homlok közepe, szem alatti rész, orrtő, áll - illetve a bőrhibákra.
  4. Fixálás (baking) porpúderrel: a szivacsunkat belemártjuk a púderbe és óvatosan rányomjuk a bőrre (homlok, áll, szem alatti terület, orrhossz). A púderréteget minimum 10-15 percre fent hagyjuk (addig megcsináljuk a szemöldököt és a szemsminket), majd lesöpörjük a bőrről, úgy, hogy közben mindenhova jusson belőle :).
  5. Frissítő arcpermet használata közvetlenül púderezés után, majd a smink befejező lépéseként is.

Tudom, hogy ez ijesztőnek és soknak tűnhet, de nekem nagyon bevált ez a rutin és igazából egyáltalán nem vesz sok időt igénybe, ha mondjuk a porpúdert csak 2-3 percig hagyjuk ülni a bőrön, akkor 10 perc alatt meg is vagyunk az alapozással. Persze nem kell minden egyes nap így sminkelni, de szerintem jól jöhet ez a kis rutin egy-egy különlegesebb alkalomra ;). Kommentben pedig várom a ti alapozási rutinjaitokat!


4 megjegyzés:

  1. Mindig jó ilyen posztot olvasni! (-: Én abszolút amatőr vagyok ebben. (-: Viszont, amit én használok primernek egy japán fényvédó, az Isehan Sunkiller, ami egy csodaszer! Eredetileg azért kezdtem el használni, mert vettem egy Clarisonicot is, és még inkább kell a fényvédelem. De ez a kis "tej" egy csoda! Nekem nagyon zsíros a bőröm, és ez egész napra mattá varázsolja, így mindig használom, mindegy tél vagy nyár van-e. :D Az alapozót beauty blender klónnal oszlatom el, és a púdert is, nagyon szeretem. Azt tapasztaltam, hogy a szem alá nálam jobban bevált egy világosabb alapozó használata korrektor helyett.....

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. nekem sajna hosszútávon nem bírja a bőröm a fényvédőt, pedig nekem is van egy ilyen klassz kis fényvédős primerem :) a szem alá világosabb alapozó viszont jó trükk, árnyékolni is szuperül lehet ezzel a technikával, csak ugye sötétebb színnel ;) csak kár, hogy ettől világosabb alapozó már nem igazán van :D :D

      Törlés
  2. Jó poszt lett :) Az én alapozási rutinom is hasonló a tiédhez, az én kedvenc alapozóm és korrektorom is a Mac Studio fix és pro longwear. Nemrég beszereztem a tarte shape tape-et, az veri még a mac-et is, csak kár hogy itthon nem kapható. A bőrőm szintén a zsíros-kombinált kategória.
    Én hidratáló krémnek fél éve a La Roche-Posay Hydraphase Intese Legre arckrémet használom. Ez zsíros bőrre ajánlott és hialuron van benne. Kb. másfél éve már én se használok primert, mert ugyanez volt a tapasztalatom, hogy nem működnek, nem érnek semmit. Kipróbáltam több félét is (benefit, pupa, maybelline, sephora, mac), de egyik sem hozott semmi pluszt. (pár napja megvetettem a sephorában a milk blur stick-jét, mert ódákat zengenek róla youtube-on de ha ez sem válik be, akkor végleg végeztem a primerekkel). Ha kicsit szárazabb a bőröm, akkor a Mac fix plus-t fújom még a hidratálóm fölé és úgy alapozok. Én a fix plust nem szeretem a kész sminkemre fújni, mert egy-két óra múlva nagyon zsíros leszek tőle, viszont alapozó alá működik. Púderem a szem alá a nyx HD banana púder, az arcom többi részére ben nye banana púder. Én is bakingelek :) szinte minden nap. Ezután átmegyek a bőrömön a Too faced peach blur púderjével, hogy photoshop hatású legyen. Erre jön a kontúr (anastasia kontur kit), pirosító (általában mac vagy smashbox), highlighter (általában mac oh darling). Ritkán használok sminkfixálót, ha igen akkor az az UD all nighter. Az a vicces, hogy az all nightert inkább nappalra fújom :) Tervezem beszerezni a Glamglow glowsettert is, mert nagyon jókat hallok róla mindenhonnan.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Ezt a la roche krémet megnézem magamnak, köszi a tippet :) és nagyon örülök, hogy tetszett a poszt! a glow settert pedig csak ajánlani tudom, én nagyon szeretem, szerintem szuper termék :)

      Törlés

Üzemeltető: Blogger.