Hajnapló | Hajvasalási tippek

Anno, amikor még kis naiv középiskolás lányka voltam nem volt ennyi hajformázó kütyü, kerámiabevonat maximum a vázákon volt, nekem meg egyébként is csutka rövid hajam volt 17 éves koromig - bár hozzátenném, hogy az kezelhetetlenebb volt, mint a hosszú - így annyira nem is izgatott a dolog. Aztán persze elkezdtem növeszteni, mondanom sem kell, hogy barbár módszerrel, azaz nem engedtem ollót a közelébe, egy igazításra vagy fazonvágásra sem. Az eredmény a siralmasnál is siralmasabb volt, a szöszös, göndörödésre hajlamos hajam boldogtalanul és formátlanul lógott a fejemen, mint a tacskó füle... 




A főiskolai éveim alatt azonban gyökerestől megváltoztam én is és a frizurám is. 20 évesen vasaltuk ki először és akkor lett frufrum is, amit azóta is imádok és ha valakinek tényleg előnyére vált a változtatás, akkor az én vagyok. Szóval 10 éve (amúgy csak 23 vagyok... XD) vasalok és küszködök az egyenesítéssel. Egyébként formára vágva, megfelelő termékekkel feltúrbózva és szigorúan levegőn szárítva szép lenne a hajam hullámos-göndören is, de a sok szőkítéstől (és sajnos a vasalástól is) már nem olyan egészségesek a felső tincseim, így nem mutatnak olyan jól. Szóval marad az egyenesítés.



Szinte mindennap vasalok és rögtön itt az elején közlöm a rossz hírt: még hővédő használata mellett is károsodhat hosszútávon a haj, ha ilyen gyakran van kitéve ekkora strapának, pláne, ha mellett festünk/szőkítünk is. Sajnos ez van, ezzel számolni kell, bár már szépen kisimított állapotban szinte észre sem lehet venni a dolgot. Leginkább a hajvégeket teszi tönkre, szárazak lesznek nagyon és a száraz, töredezett hajvégeknek csak egy ma ismert ellenszere létezik, amit ollónak hívnak. Persze nem mindenkinek kell naponta vasalni, én extrém eset vagyok, de azért jobb, ha tudjátok, hogy közhelyekkel élve a szépségnek ára van.


Persze a tökéletes és ragyogó simasághoz nem mindegy, hogy milyen eszközöket és hogyan használunk. Kezdeném a legfontosabbal, a hajvasalóval (persze ezek mind személyes tapasztalatok). Itt bizony érvényes a szabály, hogy a drágább jobb. Nyilván nem kell 60-70ezerért ghd-t venni (bár, ha futja rá, akkor miért ne :D), de egy 10-20ezres gépbe érdemes befektetni. Voltak olcsóbb vasalóim is és nagyon nem voltam elégedett velük. Nagyon fontos, hogy igazán csúszós-fényes igazi kerámiabevonatos legyen, hogy akadálytalanul húzhassuk végig a hajon. Személy szerint én a Remington-ra esküszök, a Shine Therapy-m már 5!!! éve hűséges társam, pedig időközben volt más is mellette. A Babyliss-t nem javaslom, nyilván van köztük jó is, de én ilyennel még nem találkoztam. Sokan dicsérik a Bellissima-t és a Rowenta-t, velük nincsen sok tapasztalatom, de csupa jót hallottam róluk. Egyébként a Remington Shine Therapy a mai napig kapható, megújult formában, de a lényege változatlan: a speciális kerámiabevonat ápoló olajakat juttat a hajra/ba, így az extrán fényes és puha lesz, ráadásul nem koptatja a festett színt sem. Jó, persze az olajos dolgot, ha jól tudom 1-2 évig garantálják, de a vasaló utána is tökéletesen szolgálatot teljesít. Ha végre elhatározom magam és lecserélem, akkor a márka Frizz Therapy darabja a legnagyobb esélyes, undorító módon szöszösödik a hajam, hátha jót tesz majd neki. Mindkettő ára kb 14000 Ft-tól indul.

Remington Shine Therapy

Remington Frizz Therapy


Na persze a simító készülék mellé nem árt ha veszünk pár hasznos terméket. Mondjuk egy szuper hővédő-egyenesítő spray-t, krémet, lotiont, kinek melyik textúra vált be és tetszik a legjobban. Én személy szerint a L'Oréal Professionel cuccaira voksolok, bennük még soha nem csalódtam, mert mind textúrában, mind végeredményben ezek a legjobbak. Meg a Kérastase, de az piszok drága. Ettől függetlenül a Resistance Ciment Thermique omg... A legjobb termékcsalád hőtől károsodott, folyamatosan vasalt hajra. Az egyenesítő samponok és balzsamok egy fabatkát sem érnek szerintem, az én hajam legalábbis soha nem lett kezelhetőbb tőlük, feleslegesnek tartom őket. Inkább a hajunk állapotának megfelelőek legyenek az ilyen készítményeink.

L'Oréal Professionnel Série Expert Liss Unlimited & Tecni.Art Dual Stylers Sleek & Swing

Kérastase Resistance Ciment Thermique & Discipline Fluidissime


Hajtípustól függően nagyon fontos odafigyelni a vasaló hőmérsékletére. Vékonyszálú, gyengébb, károsodott hajat a lehető legalacsonyabb fokozaton vasaljuk (160-180 fok), de szerintem erősebb, vastagabb szálúnál sem érdemes 180 fok fölé menni. Sokan a 170-et tartják optimálisnak, állítólag ez a hőfok megfelelően formáz, de még nem károsít. Én, hogy ne kínozzam a hajamat olyan durván - meg ha van időm - rá így szoktam egyenesíteni:

  • Hajmosás után átlapogatom törölközővel, felitatom róla a vizet (nem szabad dörzsölni, nem tesz jót, meg szöszösít), teszek a rá egy pici olajat és betekerem a törcsibe egy 15-20 percre. Ez melegen tart, magába szív még több nedvességet és az olaj is jobban hat. 
  • Utána rárakom az hővédő/egyenesítőt, átfésülöm és hagyom a levegőn megszáradni, mert elég neki a vasaló, nem kell pluszban a hajszárító is, meg az amúgy is szöszösít (igen, tudom ez a vesszőparipám). Ha nincs időm, akkor persze nincs más választásom.
  • Ha száraz a hajam (teljesen száraznak kell lennie!!!), akkor jöhet a vasaló. Szépen, szekcióként és tincsenként haladok, alulról kezdve, folyamatosan fésülve a vasalás előtt álló részeket. Alul rakoncátlanabb a hajam, itt lassabban és többször húzom át, a tetején viszont a lehető legkevesebbszer. Sajnos nekem egyszer nem elég :(. A töveknél egy picit mindig rákunkorítok, felfelé húzva a vasalót, míg a végénél befelé, így dúsabb hatást lehet elérni. Miután végeztem, jöhet valami ápoló spray vagy olaj. Ennyi.

Így pont addig marad egyenes a hajam, ameddig el nem alszom. Próbálkoztam tartósabbá tenni úgy, hogy előtte ki is szárítottam, de ugyanúgy sikerült reggelre egy szénakazallal felébrednem (nyilván).

Persze létezik tartós egyenesítés is, a keratinos brazil szárítás, ami egy álom, horror áron és horror ideig tart a folyamat, ráadásul nagyon kellemetlen szagokkal jár, 2-3 havonta ismételni kell és erre sokaknak nincsen kapacitása. Az otthoni használatra kapható egyenesítők viszont - és most kerek perec kimondom - szart sem érnek, kerüljétek őket lehetőleg jó messzire, mert a használatuk is kényelmetlen és abszolút nem lesz olyan a végeredmény, amilyet megálmodtunk magunknak, szóval az ilyet jobb profira bízni. Hát ennyi lenne a kis tipptáram a hajegyenesítésről :).

Ti szoktatok hajvasalót használni??? Nektek milyen van?

16 megjegyzés:

  1. Bomba jó cikk, köszi ^^ Amúgy tényleg 23 vagy? O.O

    VálaszTörlés
  2. XD neeem, csak szeretnék annyi lenni....

    VálaszTörlés
  3. Nagyon jó lett ez a bejegyzés, bár szerencsére nekem szinte soha nem kell egyenesíteni a hajam, alapból is hosszú és szögegyenes. Persze alkalomra, vagy valami kiöltözősebb happening alkalmával én is rásegítek mert a vasaló szép tartást és fény is ad a hajnak. Én a horrorisztikus árú L'Oréal Professionnel Steampodot vettem meg néhány hónapja ami állítólag csak nagyon enyhén károsítja a hajat mert gőzzel vasal, viszont nagyon macerás mert egy csomó idő mire felmelegedik a desztillált víz. Úgyhogy csak ritkán veszem elő, nem sietős reggelekre való...

    Egyébként én úgy hallottam, hogy a tartós egyenesítésre nagyon jó az Alfaparf Lisse Design Keratin Therapy. Én erről szinte csak jó véleményeket hallottam, persze erre is rá kell szánni egy teljes napot a fodrászatban... Bár ha nagyon rakoncátlan lenne a hajam akkor kipróbálnám. :)

    VálaszTörlés
  4. Én most a Coco Choco hajegyenesítésen gondolkodom. Ez festett hajon még tovább tart, és kímélő, ápoló hatású. Hallottál már róla? Elég jó véleményeket lehet olvasni...

    VálaszTörlés
  5. @Yndre: nagyon irigyellek... a steampod nagyon szimpi, de azt hittem, hogy csak szalonokban használják és otthonra nem lehet venni *-* gondolom 40ezer körül lehet.... :((( viszont az alfaparf egyenesítést megnézem magamnak :)

    @Tímea Ungvári: olyannal volt kezelve a hajam egy ideig, szerintem nagyon szuper, csak soha nem tudom rávenni magam, hogy 2 havonta 20ezret otthagyjak a fodrásznál...

    VálaszTörlés
  6. Én innen rendeltem, bár most éppen nem kapható: http://www.lookfantastic.com/l-oreal-professionnel-steampod/10792248.html

    Annyi a különbség az otthoni és a szalon verzió között, hogy ennek kisebb a víztartálya. De egyébként teljesen ugyanaz...

    VálaszTörlés
  7. van egy ára *-* na majd ha milliomos leszek XD

    VálaszTörlés
  8. Hasznos kis bejegyzés, köszi! Amikor a végén raksz rá még ápoló olajat attól nem változik meg a hajad? Ha én vasalás után még teszek rá, akkor vissza ugrik a beszárított formára. :(

    VálaszTörlés
  9. szerencsére nem, de csak nagyon keveset teszek a hajvégekre :)

    VálaszTörlés
  10. Nekem is Remington van, de hogy milyen, már nem is tudom, jó régi. 180 fokon vasalok, így 3 napig egyenes a hajam. A szöszösödést én is utálom, a göndörséggel jár.
    Egyszer kiegyenesítettem a hajamat, lenövésig tartott a hatása, de nagyon mű lett az eredmény, tényleg szögegyenes és nem is tett jót a hajnak, tört a vége, mint a fene. A vasalt hajról senki sem mondja meg, hogy nem egyenes hajam gyárilag, nem is törik, úgyhogy maradok ennél.
    Próbáltam 170 fokon is vasalni, de annyira nem volt jó, nekem a 180 fok vált be, feljebb nem mennék, akkor megint szögegyenes lenne a hajam.

    VálaszTörlés
  11. Milyen hajvegapolot hasznalsz? Nekem is szornyuek a hajvegeim, es vasalnom kell, mert anelkul vallalhatatlan, de nem talaltam meg az igazit. Vettem most egy Nivea hajvegapolot, ami a kremmanian jo pontokat kqpott, hat finoman szolva penzkiadas voltmaz egesz... ��

    VálaszTörlés
  12. Én még sosem vasaltam, nem festem ( a henna nem számít annak szerintem), mégis nagyon törik, szöszösödik. Én is azt kérdezném, milyen hajvégápolót használsz? Én rengetegféle olajat kipróbáltam már, de valahogy nem az igazi egyik sem.. Tudom, hogy az olló használna, de akkor sosem nő meg. :-7

    VálaszTörlés
  13. @Audrey80: én is 180 fokon vasalok, nekem sem viszi olyan jól az alacsonyabb sajna :(

    @Névtelen: Kérastase olajat, most semmi mást, de a sima argánolajat is nagyon szeretem :)

    @Myrkky: szerintem azért ha tényleg vészes a helyzet egy pár centi még nem lenne a világ vége :) én mondjuk rendszeresen vágatok, nekem amiatt nem is vészesek a hajvégeim, de argán és kerastase olaj :)

    VálaszTörlés
  14. Óóóóó, hogy én mennyire imádom szeptember óta hűséges lila Remington Frizz Therapy csodám <3 Szögegyenes a hajam, mindig tökéletesen áll, nem göndörödik a vége <3 Előtte is csudaszupi 7 éves Remington volt, sajnos nővérem csodáson (tokban!?) összekarcolta a lapokat. Tép. Húz. Nemjó. Gyorsan csere, nem bántam meg :)

    VálaszTörlés
  15. Jó cikk :) hasonló helyzetben voltam, én még annyit hozzátennék hogy a keratinos brazil hajegyenesítés nagyon sokban segít a sok vasalás által okozott károk enyhítésére és 6-7 hónapig kb. vasalni sem kell. :)

    VálaszTörlés
  16. Nekem Bellissima van, már több, mint 6(!!) éve, és még mindig meg vagyok vele elégedve (bár már gondolkozom egy új beszerzésén). Ha csak hagyom megszáradni a hajam (ami a csípőmig ér), nekem elég hullámos lesz, de nem szép hullámos, hanem olyan "semmilyen", és én nem is szeretem úgy vasalni. Úgyhogy én hajszárítózok, azt is folyamatosan fésülve, úgy majdnem egyenes lesz, utána sokkal könnyebb a vasalás. :) Én mindig 200 fokra állítom a vasalót, a nagyon erős, vastagszálú hajam miatt (egyébként a fodrászom is ezt javasolta, mivel így elég egyszer áthúzni rajta, picit lassan, nem pedig többször szadizod a forró hajad 170 fokkal). Szerencsére nekem kitart az egyenesség a következő hajmosásig. :)

    VálaszTörlés

Üzemeltető: Blogger.