Hajfestés házilag

Egyszerűen rá lettem kényszerülve, nem volt más választásom, mint saját magamnak elkezdeni festeni a hajamat. Ugyanis itt Amerikában egyrészt baromira drága a hajfestés és ráadásul semmilyen értékelhető szín nincsen a szalonok palettáján. Szóval megcéloztam egy fodrászkellékes webshopot, találtam is egészen normális vörös színt (bár azt azért el kell mondanom, hogy olyan vörös amilyet otthon használtam és amilyet szeretek, csak kifejezetten sötét hajra használható festék típusból volt... kicsit para volt használni, mert azt hittem, hogy majd szépen tőből leszedi a hajamat), hamar ki is hozták és el is kezdhettem a műveletet...

Hozzávalók:
  • drogériás dobozos hajfesték (ebben minden benne van, oxi, festék, kesztyű, keverőbigyó, de ha ecsettel szeretnénk felvinni, akkor plusz egy ecset és tálka)
vagy
  • egy doboz professzionális hajfesték (esetemben ez egy L'Oréal Professionel Excellence HiColor volt), de több színből is keverhetjük a sajátunkat (én még hozzádobtam egy kis piros pigmentet :D)
  • egy flakon előhívő vagy fodrásznyelven oxi (itt kint totál máshogy van a százalékozás, de otthon van 3%os, 6%os, 9%os és 12%os, értelemszerűen a 12es a legerősebb vagyis ezzel lehet a legtöbbet világosítani, szóval csínján bánni az oxival, erről majd bővebben is írok)
  • ecset (legyen egy kisebb és nagyobb is, én a kisebb helyett egy olcsó fogkefét használok)
  • keverőtálka (műanyag)
  • stílfésű
  • sötét színű törölköző
  • fülpiszka
  • latex kesztyű
A festék megválasztása értelemszerűen emberke függő, mindenki olyan színt és terméket választ magának amilyet csak akar, na meg persze amelyiket a haja szereti. Sajna van amikor ki kell tapasztalni, hogy mit szeret, van amikor mindent szeret. Nekem például eddig csak a L'Oréal működött úgy igazán jól, volt ami borzalmas volt (Tigi), volt amitől zöld lett a hajam (Wella Koleston), volt ami meglepett (Kallos, nagyon jó a minősége, csak kevés helyen lehet kapni és argán olaj van benne vagy mi :D, ami jót tesz a hajnak, de nagyon). És én azt is kitapasztaltam, hogy nálam a drogériás dobozos dolgok sem jók, nem lesz szép fényes és élénk színű a hajam tőlük. De például anyukám meg csak azt szereti és neki az vált be. Szóval ki mit szeret és kinek mi vált be.

Drogériából

Ha drogériás termékkel dolgozunk, akkor nagyon egyszerű a dolgunk, csak kövessük a papíron található útmutatást :D. Keverjük össze amit kell, használjunk fel mindent, még akkor is ha rövid a hajunk, mert a drogériás festéket nem jó felbontva tárolgatni. Használhatjuk a dobozban található adagolóbigyót, amit amúgy lehetetlenség használni, szóval én inkább a tálkás ecsetes verziót javaslom. Erről lentebb írok.

Jó régi Feria color reklám :D


Van, aki profin szereti

Kicsit bonyolultabb ugyan, mint a drogériás verzió, de cserébe olyan színű lehet a hajunk amilyet csak akarunk, csak a fantáziánk és a bátorságunk szabhat határt a kevergetésnek. Érdemes átböngészni a színpalettákat (azt azért előre megsúgom, hogy a valóság nem olyan lesz, mint a szintetikus hajmintákon, de még mindig hasonlóbb, mint a drogériás festékek esetében) és azok alapján választani vagy kikérni egy hozzáértő véleményét. Igyekezzünk úgy válogatni, hogy a hajunknál maximum két árnyalattal világosabb színnél állapodjunk meg, mert azt még otthon is kivitelezhetjük, viszont az erős világosítást jobb profikra bízni, mert elég durván károsíthatják a hajat, ha nem megfelelően használjuk őket. 

Ha a színt kiválasztottuk, akkor a világosítás és haj minőségének függvényében válasszunk hozzá előhívót, vagyis oxit. Ez általában 6%os szokott lenni 1:1 keverési aránnyal, de nyilván nem általánosítunk :D. (1:1 keverési arány: pl 50ml festékhez 50ml oxi :D.) Erősebb szálú és sötétebb hajra nyilván egy erősebb oxi kell, ha egy kicsit világosabb az általunk választott festék az alapszínünknél. Sajnos így leírva nem lehet pontos segítséget nyújtani a megfelelő keverési arányhoz és a megfelelő oxihoz, de általában a fodrászkellékesnél dolgozók tudják, hogy mihez hogy merre mennyit. Ha nem vagyunk egyáltalán biztosak a dolgunkban és nem bízunk senkiben, akkor 6%os és 1:1es keverési arány, ezzel nem fogunk kárt okozni :D. Segítségképpen mellékelek egy színtáblázatot az alap hajszínekről, ezt látva már könnyebb eldönteni, hogy mennyit szeretnénk világosítani.




És akkor jöjjön a legizgalmasabb rész, a custom made árnyalatok, vagyis a saját magunknak kikevert színek. Kizárólag haladóknak :D! A custom made színek leginkább akkor szoktak előfordulni, ha valaki - mint mondjuk én - olyan színt szeretne, ami egy palettán sincsen, ezek általában speciális szőke vagy vörös árnyalatok. Ilyenkor nincsen más megoldás, mint kikeverni a megálmodott árnyalatot. A legtöbb profi márkának vannak is ehhez szükséges keverőszínei (pl. szőkékhez hamvasító, vörösekhez réz vagy piros pigment ilyesmik), ilyenkor csak annyi a dolgunk hogy egy ilyet is veszünk a festékünk mellé. Például igazán extrém pirosas vagy narancsos vörös semmilyen palettán nincsen, én ilyenkor azt csinálom, hogy veszek egy alap rézvöröset és ahhoz keverek piros vagy narancs pigmentet attól függően, hogy milyen kedvem van. Ilyen esetben a keverési arány egy kicsit nagyobb, mondjuk 50ml festékhez keverek 10-15ml pigmentet, de ez tényleg csak extrém esetben kell :D. Ha mondjuk a szőke hajunkat szeretnénk egy kis vörössel feldobni, akkor elég egy borsónyi a pigmentből (ebből lesz a strawberry blonde). Szóval a pigmentekkel így lehet variálni. Azt viszont nem javaslom, hogy csak a pigmentet használjuk hajfestéshez, mert ezek csak keverőszínek, más az összetételük és előfordulhat, hogy nem reagál a hajunk túl jól rá. Persze két különböző árnyalatú festéket is keverhetünk, sőt akár hármat is, de ez már tényleg nagyon haladó dolog, olyannyira, hogy tapasztalni és látni kell, hogyan is lehet két vagy három szín megfelelő arányú összekeverésével valami nagyon szép hajszínt elérni. Ezt neten nem lehet megtanulni sajnos, szóval én csak a pigmentes kevergetéssel tudok szolgálni :D.

Lássunk is hozzá...

...a kevergetéshez! Természetesen a hajhossztól és sűrűségtől függ, hogy mennyi anyagra van szükségük, ebben nem tudok segíteni, ezt mindenkinek ki kell tapasztalnia. Félhosszú, vállig érő hajhoz általában 50ml festék elég szokott lenni (ugye ott a plusz 50ml oxi is), de ez nagyon durva általánosítás, szóval ezt mindenki magának kísérletezze ki. A hosszú hajúak jobb, ha rögtön két tubussal indítanak, egyet keverjenek ki aztán ha nem elég, akkor még egyet. Húzzuk fel a kesztyűnket, vegyük a kis műanyag tálkánkat (nem kell speciális keverőtálkának lennie, egy mezei műanyag tálka is megteszi), nyomjuk bele a festéket, ha van akkor a keverőszínünket is, majd adjuk hozzá az előhívót és az ecsetünkkel szépen keverjük addig, amíg homogén vagyis egységes nem lesz (ha nem vagyunk biztosak a mennyiségekben, akkor kapjuk elő a konyhai mérlegünket).

Én őket használtam.

Ez lett a végeredmény...


Ha ezzel megvagyunk akkor egy ritka fogú fésűvel fésüljük át a hajunkat és középen válasszuk el. Vegyünk fel az ecsettel egy kis festéket majd szépen festegessük be a választéknál látszó hajtövet. Ha ez megvan, akkor a fésű hegyes végével jobbra vagy balra ízlés szerint válasszunk le egy tincset és ismételjük meg a műveletet. Igazából ennyi a dolog, addig kell ismételgetni a leválasztást, amíg be nem festettük a hajtövet. A széleknél dolgozzunk a kisebb ecsettel vagy a fogkefével és oda vigyünk fel egy kicsivel több anyagot. Ha a hajtővel megvagyunk, akkor felvihetjük a teljes hosszra a festéket. Ez már könnyebb meló és ha ezzel is megvagyunk, akkor szépen masszírozzuk egybe az egészet, jól dörzsöljük át a hajvégeket, hogy biztosan mindenhová jusson a festékből. Igazából meg is vagyunk :D. Ha a festékből jutott egy kevés a fülünkre vagy a homlokunkra vagy bárhová, ahova nem kellett volna akkor töröljük le egy zsepivel, vagy a sötét törcsivel.

Passzoljon az a szemöldök

Amíg türelmetlenül kivárjuk a hatóidőt (min 20 perc max 45 perc, rajta van a dobozon mindig, de érzésre is lehet csinálni :D), addig befesthetjük a szemöldökünket mondjuk. Biztosan maradt egy kis festék a tálkánk alján, azt pont elég lesz. Fogjunk egy fülpiszkát, mártsuk bele a festékbe, majd szépen vigyük fel a szemöldökünkre az anyagot. Ügyeljünk arra, hogy egy: nem menjünk ki a vonalból és kettő: hogy dörzsöljük be a festéket a szőrszálak közé, mert különben nem fogja megfogni a festék a szemöldököt. Mivel a szemöldök szálai erősek, erősebbek, mint a hajszálak értelemszerűen nem lesz elég 5 perc hatóidő. Nekem személy szerint 20 perc is kevés néha. Ki kell tapasztalni, nem tudok mást mondani, de cserébe a hajunkhoz tökéletesen passzoló szemöldökünk lesz. A lemosáshoz vegyünk elő vattakorongot, vizezzük be és simán töröljük le a festéket. 

A lemosás a legrosszabb

Hogy miért? Mert ki a fene szeret 15 percig a kád fölött térdelni?? Én nem az tuti... persze megéri, ha szép lesz a végeredmény, de konkrétan nevetségesen nézünk ilyenkor hátulról, szóval zárjuk magunkra az ajtót. És meg ne próbálkozzunk egy zuhanyozással egybekötött hajfesték lemosással!!!! Szigorúan csak a hajat mossuk ilyenkor! Először mossuk le jó alaposan a festéket, amíg a víz áttetsző nem lesz (ha vörössel dolgozunk soha nem lesz teljesen áttetsző, mert vörösre színezni a festék a vizet akármit csinálunk és akármilyen hosszan öblítjük le), majd utána kétszer samponnal is mossuk meg. Ne dörzsöljük a fejünket, a bőrünk épp eleget szenvedett a kemikáliáktól, a dörzsi pont nem hiányzik neki. Jöhet a balzsam, vagy amit ilyenkor szoktunk használni. És tadááá készen is vagyunk. A szárítás és formázás már ízlés kérdése.

Mit kíván a festett haj?

Rengeteg törődést és gondoskodást. Főleg a szőke és a vörös, mert azok szárítják a legjobban a hajat. Kombináljuk a termékeket, legyen mondjuk egy hidratáló samponunk és mellé egy színvédő balzsamunk. Ha jó minőségűeket választunk, akkor nem lesz gond sem a szárazsággal, sem a fénnyel. Mindenképpen használjunk hővédő terméket, mert a hajszárító és a vasaló hője nagyon szépen ki tudja ám fakítani a hajszínt. Én most tesztelek egy speckó volumennövelő és hővédő spray-t, tegnap használtam először, de egészen nagyon jó lett tőle a hajam (MOP lemongrass lift, organikus meg minden :D). Ha kis hiúak vagyunk, akkor vehetünk speciális hajszínvédő fényspray-t, vagy krémet ilyesmiket, de ezek általában sokba szoktak már kerülni, mert főleg a luxus meg profi márkáknál van ilyesmi (Kerastase, imádlak... és utállak egyszerre, miért kell ilyen drágának lenned). De ami a legfontosabb, hogy a festett haj minden 4-6 hetente újrafestést kíván. 

Egy kisebb vagyon, de tudnak a Chroma termékek valamit.


Igyekeztem nagyon összeszedetten írni a témáról, de azt hiszem kimeríthetetlen dologgal állunk szemben. Ha bármilyen kérdésetek van nyugodtan írjatok, nagyon szívesen segítek, mert ha nem is profi szinten, de konyítok a dologhoz. Szóval várom a kommenteket!

25 megjegyzés:

  1. Láthatunk képet az eredményről? :)

    VálaszTörlés
  2. szabad kérni a végeredményszínről egy képet? mert nekem is ez a legnagyobb gondom, hogy amilyen színt szeretnék, sehonnan se tudom összehozni, illetve egyszer sikerült, de véletlen volt szerintem.... Oo amúgy nagyon jó poszt.

    VálaszTörlés
  3. én a végeredményre lennék kíváncsi :P

    VálaszTörlés
  4. mindjárt csak éppen sminkelek :D aztán lefotózom :D

    VálaszTörlés
  5. Én is várom az eredményt:)

    VálaszTörlés
  6. Én úgy tudom, hogy a hajfestéket tilos szemöldökre kenni. Fodrász sem ajánlotta, és a festékek dobozán is rajta van.

    VálaszTörlés
  7. Kit mit gondol a témáról... és egy nagyon nagy nevű szalonban dolgoztam anno és ott használtak hajfestéket szemöldökre a vendégeken, én meg kb 2 éve festem vele magam és megvan még mind a kettő :D és a bőrömnek sem lett soha semmi baja

    VálaszTörlés
  8. Terveim szerinte őszülésig nem fogja festék érni a hajam, de ettől még a poszt klassz. Később még jól jöhet :)

    VálaszTörlés
  9. szerencsés vagy ha olyan hajad van gyárilag ami illik hozzád és szép a színe :D én sem festetném ha nem egérszürke lenne gyárilag a hajam, vagy ha természetes vörös lenne :D

    VálaszTörlés
  10. Nagyon szépen összeszedted a dolgokat! Mint fodrász sem tudok belekötni szinte semmibe :) Na jó egy dologba igen, mégpedig a szemöldökfestésbe. Elvileg a hajfesték nem erre való és szinte az összesre rá van írva, hogy szemöldök és szempilla festésére nem alkalmas. DE nagyon nagyon sok helyen csinálják mindenféle hátulütő nélkül! :) Tehát igazából ebben sem lehet bekötni. :) Szóval tök jó kis poszt lett :))

    VálaszTörlés
  11. köszönöm, ezt óriási dicséretnek veszem el is pirultam :D

    VálaszTörlés
  12. Annyira tetszik az első képen látható hajszín, hogy mindjárt el is morzsolok egy könnycseppet. :D

    VálaszTörlés
  13. és ha még azt is elárulom, hogy nekem már olyanom is volt :D

    VálaszTörlés
  14. Ha jól látom, a mostani is hasonló. :)

    VálaszTörlés
  15. sajna nem olyan szép, de elmegy a mostani is :D

    VálaszTörlés
  16. Ezen a poszton felbuzdulva döntöttem úgy, hogy itt az ideje itthon harmad annyiért hajatfesteni :) Teljes nyugalommal mentem be a fodrászkellékesbe, és bár nagyon kedves és segítőkész volt az eladó, jól jött, hogy itt már a számbarágtál minden fontosat :) és a végeredmény szuper lett! Ha jobban belejövök a dologba, megpróbálok más színű frufruval trükközni :) Arra nincsen tipped, hogy vörös hajhoz, hogy fessek szőke (csíkos) frufrut?

    VálaszTörlés
  17. fóliás melírral :D sima alufólia szőkítőpor (minden infó rajta van hogy mivel hogyan kell keverni) ráhelyezel egy hajtincset a fóliára kb fél centire vagy 3 milire a tőtől ráhúzod a szőkítót, becsomizod és rajtahagyod 10-15 percig kibontod megnézed, ha elég szőke lemosod. Mivel frufru ezért könnyen meg tudod magadnak is csinálni, de a vörösből igazán szőke nem biztos hogy lesz... a vörös nagyon benne tud maradni a hajban, szóval olyan enyhén rezes szőkére számíts, bár ha jól bírja a hajd és tovább rajta mered hagyni, akkor valószínűelg szőkébb lesz

    VálaszTörlés
  18. Jaj de jó hogy rád találtam! Most kaptam a sokadik görcsöt a fodrász áraktól. De most! Na MOST majd én ÉN fogom festeni a hajamat! Köszönöm a - szerintem első hajfestéssel próbálkozóknak (mint én is) az érthető útmutatást. De ugye nem fog tőből leégni, letörni a hajam, ha mindent a felhasználói utasítás szerint csinálok, ugye? UGYEeee?

    VálaszTörlés
  19. Èn lassan egy ève magamnak csinàlom ès mèg semmi baja a hajamnak :) tartsd be az utasìtàsokat ès nem lesz nah. A lènyeg hogy ne hagyd fent tovàbb a festèket a hajadon, mint ahogy az a leìràsban van.

    VálaszTörlés
  20. Szabadna kérni egy napfényben készült képet a hajadról festés után? : ) kíváncsi lennék rá.. én most a narancs hajra gyúrok, de még a fodrásznak se sikerül..

    VálaszTörlés
  21. ha most újrafestem csinálok egy képet :D

    VálaszTörlés
  22. Szia! Nagyon-nagyon hálás lennék, ha tudnál nekem segíteni ebben: honnan szereztél L'oreal Hicolor festéket? (Tudtommal itthon nem árulják.)
    Én az Ebayt nézegetem most, de hátha te tudsz olcsóbb megoldást! Nekem is nagyon makacs, barna a hajam, és szerintem megpróbálkoznék ezzel. Örök hálám üldözne!

    VálaszTörlés
  23. óóóó :( én kint amerikában vettem :( de szerintem a majirel ezerszer jobb :)

    VálaszTörlés
  24. Köszi, nagyon jó lett a poszt! Hajfestékek terén én még tudom ajánlani az Alfa Parf-os Evolution festékeket, igaz, hogy csak szőkét használtam belőle, de nekem ez az egyetlen fajta aminek szép színe lett, és SOHA nem sárga. :)

    VálaszTörlés
  25. Ja, és az ára is egész tűrhető (legalább is a Majirel-hez képest mindenképpen jóval olcsóbb)

    VálaszTörlés

Üzemeltető: Blogger.