Hogyan tegyük környezetkímélőbbé a szépségrutinunkat?

2:45 du.
Nagyon elkeserítő, de a csapból műanyagszemét folyik… Akárhányszor megnyitom (naponta többször) a kedvenc magyar és külföldi hírportáljaimat, minden egyes alkalommal van egy újabb írás arról a borzalmas környezetszennyezésről, ami napjainkban folyik. Nagyon szomorú nézni az egykor mesés tengerpartok, folyók, tájak ocsmány műanyagszatyrokkal, palackokkal, poharakkal stb. csúfított fotóit, az áldozatokról (szegény bálnák…) nem is beszélve. Rossz látni mindezt, ugyanakkor muszáj is, mert talán csak így fogják észrevenni az emberek, hogy nagy a baj. Vannak már most szuper kezdeményezések, a legtöbb egyelőre sajnos csak külföldön, de úgy gondolom, hogy egyénenként is sokat tehetünk a változásért. Szépen, apránként, kicsiben kezdve, mert ez is sokat számít! Sajnos a szépségipar egyébként kiemelkedően szennyező ágazat, a termékek csomagolásától kezdve, a felesleges pr cuccokon át, a még feleslegesebb töltőanyagokon keresztül (webshopos rendelés), nagyon sok szemetet termel, aminek a nagy része nem újrahasznosítható jelenleg (a nem lebomló csillámokról és glitterekről nem is beszélve). Én is csak most kezdem el tudatosítani ezeket a dolgokat magamban és én sajnos csak most kezdtem el jobban odafigyelni rájuk, de jobb későn, mint soha. Jelenleg ismerkedek, kutakodok, hogy hogyan tarthatnám meg a jelenlegi megszokott és kényelmes rutinomat úgy, hogy kevesebb szemetet termelek. Van még mit tanulnom (sokat), de szerintem elindultam egy jó úton :).




Szia vattakorong, kozmetikai kendő és műanyag fülpiszka

100%-ig biztos vagyok benne, hogy a fent említett három termékből gyűlik össze a legtöbb szemetem. Olyan termékekből, amelyik nem újrahasznosíthatóak és nem igazán bomlanak le (fülpiszka). Gyalázat… A kozmetikai papírkendők kiváltása volt a legegyszerűbb, ugyanis lecseréltem őket picike törölközőkre. Ezen húzom le az ecseteimet (egy csomó színt leszed, nem kell állandóan mosni őket, vízspórolás!), ezzel törlöm meg a tükrömet (nagyon sok por hullik rá sminkelés közben), ebbe törlöm a maradékokat a kezemről stb. 4-5 db van belőle itthon, mind fehér, mindből kijött eddig minden egy sima mosásnál. A vattakoron nehezebb volt, de erre is van már szerencsére alternatíva! Pl. a Pink Pandán lehet kapni kimosható mikroszálas korongokat, amik tökéletesen ellátják ugyanazt a funkciót, mint a vattakorongok. Egy csomagban 3-5 db található, érdemes egyszerre 2-3 csomag megvenni, amit vetésforgóban használhatunk, hiszen ki kell őket mosni arctisztítás után. Elsőre kicsit nagyobb beruházásnak tűnik, hosszútávon viszont jobban megéri :). Sajnos a fülpiszkát nem tudtam még teljes mértékben kiiktatni az életemből, de egy ideje szigorúan csakis bio, papírból készült verziót veszek. Ez ugyan drágább, de nincs benne műanyag. Emellett igyekszek kevesebbet használni, bár elég nehéz… Várom, hogy erre is jöjjön valami jó alternatíva.

Glov mikroszálas tisztítókorongok - 2921 Ft (Pink Panda)

Papírból készült lebomló fülpiszka - 429 Ft


Kevesebb arctisztító = kevesebb műanyagtubus (és víz)

Pár hónapja halálosan szerelmes lettem… Megvettem ugyanis életem első Delete márkájú mikroszálas arctisztítóját! Tudom, korábban voltak próbálkozások a dm portörlőkendőivel, de össze sem lehet a kettőt hasonlítani. Tökéletesen leszed bármilyen sminket és nem kell hozzá semmi más, csak víz. Már kettő is van belőle itthon, mert jelenleg féláron van a Rossmann-ban (1499 ft). Több hónap után is ugyanolyan puha a régebbi darab, egyszerű kimosni (kézzel és géppel is), picike, mindenhol elfér (mennyire szuperül jön mondjuk, ha munka után megyünk edzeni, kozmetikushoz vagy bárhová, ahol nem ajánlatos sminkben lenni) és tényleg sokkal kevesebb arctisztítót kell használnom amióta megvan. Arról nem is beszélve, hogy az arcmaszkok eltávolítása is ezerszer könnyebbé vált vele. Természetesen sok más verzióban is kapható, csak a Müllerben szerintem láttam kb 3 különböző márkától, különböző árfekvésben.





Shopping stop

Azt hiszem ez az egyik legegyszerűbb módja a környezetkímélő életmódnak. Egyszerűen ne vásároljunk annyit! Minek az a hetedik tusfürdő a zuhanyzóba??? Én rászoktam, hogy egyetlen egyet megveszek, elhasználom és mehet a szelektívbe. Régebben volt egyszerre kb 10 a fürdőszobában, aminek nagy része a kukába landolt félig teli állapotban... Ugyanez vonatkozik a testápolókra is. Nem kell minden újdonságot megvenni, ami aztán lehet, hogy nem is tetszik, megromlik és mehet a szemétbe. Tudom, hogy ez most furcsán hangzik tőlem, akinek beauty blogja van, ahol az újdonságokat mutatja meg és teszteli, de ezt is lehet mértékkel :). Természetesen érdemes az élet minden területén alkalmazni ezt a jó szokást ;). Nem azt mondom, hogy ne vegyünk semmit, de mondjuk szabjunk magunk limitet, pl. nem veszek csak havonta egy sminkújdonságot, vagy havi kettő tusfürdőt, kéthetente új ruhadarabot stb. Persze nagy a kísértés, de most őszintén: tényleg szükség van arra a hetedik tusfürdőre? Emellett pedig megpróbálok odafigyelni arra, hogy újrahasznosított és/vagy óceánbarát legyen a termék és a csomagolása (pl. Neogence Watery Essence Sunscreen).

Neogence óceánbarát fényvédő - 7990 Ft

Nem tartalmaz az óceánok élővilágára káros anyagokat.



Női dolgok

A természetnek van egy áldása, ami csak nőket érint, és ami egyrészt nagyon sokba kerül, másrészt elég sok szemetet termel. Igen, a menstruációról van szó. Tudom, hogy kicsit még szokni kell az alternatív megoldásokat a betétek és a tamponok helyett, én sem próbáltam még őket, de nem zárkózok el sem a textil betéttől, sem pedig a menstruációs kehelytől. Szerencsére egyre több helyen lehet őket kapni, kelyhet már minden drogériában láttam több méretben is egész jó árakon. Tervezem, hogy veszek egyet, hátha beválik és ha szeretnétek, akkor szívesen írok is róla. 

OrganiCup hipoallergén, káros anyagoktól mentes intimkehely - 7190 Ft, Rossmann Facelle Intimkehely - 2990 Ft

Emilla mosható intimbetét - 1599 Ft



Csomagolás nélkül?

Szerencsére van már pár márka, amelyek csomagolásmentes alternatívát biztosítanak elég sok beauty termékre. Ezek közül természetesen a legkiemelkedőbb a Lush, a márka kínálatában még szilárd arcápolók is vannak, amiknek nincsen csomagolása. Én személy szerint nem rajongok a Lush-ért, a bőröm tombolna, ha felkennék rá bármit a márkától és szerintem túl is árazottak a cuccaik, de azért érdemes körülnézni náluk, mert egy-két termék még számomra is meggyőzőnek tűnik. A drogériákban még nem nagyon terjedtek el az ilyesmik, de pl. szilárdsampont már szinte mindenhol láttam.

Foamie szilárd sampon - kb 2000 Ft

1. Lush pucér tusfürdő - 3450 Ft, 2. Lush Banana Skin pucér arcápoló olaj - 3990 Ft, 3. Lush Slap Stick szilárd alapozó - 6290 Ft, 4. Lush szilárd sampon - 2990 Ft, 5. Lush Jade Roller pucér arctisztító balzsam - 1890 Ft



A fenti ötletek mellett nagyon fontos, hogy igyekezzetek minél több szemetet szelektíven gyűjteni. A csomagolásokon szinte minden esetben feltüntetik, hogy újrahasznosítható-e vagy sem. Ne felejtsétek el azt sem, hogy a műanyag flakonokat kukába dobás előtt ki kell öblíteni/mosni, hogy ne maradjon bennük semmi (ez vonatkozik a konyhai szemetekre is!!!). A papíroknál pedig arra figyeljetek oda, hogy ne maradjon rajtuk műanyag (sok kozmetikai dobozon van fóliaablak stb., ezt tépjétek le kidobás előtt). Remélem hasznos volt a poszt mindenki számára :) Kommentben várom a ti környezetkímélő tippjeiteket is!

6 megjegyzés:

  1. Szerintem az a legkörnyezetbarátabb, amit _nem_ veszünk meg. Legyen az smink, szépségápolási termék, ruha... Ha csak a szükségeset vesszük és azt elhasználjuk az új beszerzése előt, az már egy hatalmas lépés. :)
    Úgyhogy a cikkben mindennel egyetértek, csak a fontossági sorrendem más.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. én random írtam a sorrendet, de nálam is ez szerepel az első helyen :)

      Törlés
  2. Szia Vanda! Direkt ide írom nem akarom fb-ra nyilvánosba, láthattalak esetleg a St-i buszon? :) nem mertelek volna megszólítani, de a képről szinte biztos, hogy te voltál, kb két hete.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Szia :) Engem 100% hogy nem, mert nem buszozok :D :D Hugom viszont igen, lehet, hogy őt láttad :)

      Törlés
  3. orulok hogy irtal errol:)) ilyen fultisztitot az aldiban is lehet kapni. illetve ajanlom a hulladekmentes.hu oldalt, szuper dolgok vannak. ruhat/sminket gyakran secondhand veszek, amik meg nincsenek kibontva vagy hasznalva, rengeteget lehet vele sporolni.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. köszönöm az oldalt, meg is nézem gyorsan :)

      Törlés

Üzemeltető: Blogger.