#nomakeup?

4:31 du.
Kellenek néha ilyen posztok. Jó kis megosztó posztok, meg olyanok, amikben kidühöngheti magát az ember lánya, ha éppen ahhoz van kedve. Mert néha dühös vagyok. Dühös a világra és a többi emberre. Leginkább azért, mert nem hagyjuk egymást élni. Kéretlenül osztogatjuk az észt és a véleményeket. Tudom, tudom szólászabadság van meg liberalizmus, azt csinál és azt mond mindenki, amit akar. De néha nem ártana filert rakni a szánkra és az agyunkra szerintem. Nem, nem lesz komoly a téma. Profilba fog vágni, mert a beauty világról, a sminkekről lesz szó, vagyis inkább a sminkelésről magáról és azokról a nőkről, akik szeretnek sminkelni, akik sminkben érzik jól magukat és akik nem akrnak emiatt magyarázkodni.



A világon, ha úgy vesszük kétféle nő él. Az egyik sminkel, a másik nem. A sminkelni kedvelő hölgyeknak két csoportja van: 1. imádja a sminket, minden nap sminkel, így érzi jól magát, de soha nem szólna meg senkit azért, mert nem sminkel, 2. imádja a sminket, minden nap sminkel, így érzi jól magát, de elenézi azokat, aki nem követik a példáját és nem sminkelnek minden nap. A nem sminkelő hölgyeket is két csoportra lehet osztani: 1. nem sminkel, de soha nem szólna meg senkit csak azért mert sminkel, 2. nem sminkel és feljebbvalónak érzi emiatt magát, lenéz mindenkit, aki minden egyes nap sminkel. Az 1-es csoportokkal felesleges foglalkozni, mindenkinek ide kellene tartoznia. Viszont a 2-es csoportokról van bőven mesélnivaló. Vegyük először a sminkmániás, de a nem sminkelőket lenéző nőket. 



Míg nem váltam teljesen felnőtté (nem mindenki lesz az 18 évesen) én is ilyen voltam. 32 éves vagyok, 16 éves korom óta sminkelem magam. Minden egyes nap. Na jó ez túlzás, vasárnap és ünnepnapokon nem, csak akkor, ha megyek valahova. Az én életemben olyan szerepet játszik a sminkelés, amit tényleg csak az tud megérteni, aki hasonló cipőben jár, mint én. Először azért sminkeltem, mert el akartam tüntetni a hibáimat, mert normális akartam lenni. Aztán azért sminkeltem, mert egyszerűen szebb akartam lenni. Soha nem voltam igazán szép, max kisgyereknek, de tininek abszolút nem voltam az. Nehezen éltem meg ezt az időszakot, sok-sok évnek kellett eltelnie ahhoz, hogy megszokjam magam, hogy elfogadjam magam, hogy kialakítsam az ízlésemet és a stílusomat. Amikor ez meglett, akkor átestem a ló túloldalára. A sminknek éltem. Imádtam, megszállott voltam és rengeteget kísérleteztem. És igen, bevallom, hogy néha ítélkeztem mások felett, akik nem tették ugyanazt mint én. Mert akkor fiatal voltam és ostoba és azt hittem, hogy attól lesz szép egy nő, ahogyan prezentálja magát a külvilágnak. Vagyis ez nálam azt jelentette, hogy ötözzön márkás ruhákba a legújabb divat szerint és borítsa magára reggel a MAC állványát. Szerencsére nem tartott sokáig ez az állapot, nekem is benőtt a fejem lágya és azóta tudom, hogy abszolút nem attól lesz valaki szép és vonzó, hogy mi van rajta. Hanem attól, hogy mi van benne. A kisugárzás, az intelligencia, a kedvesség, a jólelkűség, egymás elfogadása, ezek számítanak és ettől válik már számomra is egy másik ember vonzóvá. Persze alkalomadtán elmélázok azon, hogy pl egy beauty szakmában dolgozó lány/nő miért nem sminkel, de nem az én dolgom azzal foglalkozni és azon ítélkezni, hogy ő hogyan érzi jól magát. Szerencsére úgy vettem észre, hogy a környezetemben élő sminkmániás lányok is hasonlóan gondolkodnak és nem akarják ráerőltetni senkire az életmódjukat. 



De van egy rosszabb csoport. Akik mostanáig is, nap, mint nap előkerülnek itt vagy ott. Lerázhatatlanok. Szinte vallálos meggyőződéssel próbálják a saját véleményüket mások torkán lenyomni. Ők a nem sminkelők, aki feljebbállónak képzelik magukat emiatt. Szinte biztos vagyok benne, hogy ti is találkoztatok már ilyennel. Én nagyon sokszor. Kommentekben, ez még viszonylag a jobbik eset, a rosszabbik az, ha valaki egy cikket is ír a témában, amiben olyan mondatokat használ, hogy ő nem akar senkit bántani, aki sminkel, de... Már rosszul kezdődik! És ilyenkor jön az, hogy mert, aki sminkel, az mondjuk ribanc, meg önző, meg dögöjön meg, hogy van pénze és ideje ezzel foglalkozni, meg miért nem foglalkozik értelmesebb dolgokkal, meg felszínes, meg a pasik nem szeretik az agyonsminkelt nőket (kedvencem, ettől szokott a gyógyszerem elgurulni nagyon messzire). De az abszolót csúcs, az ez: mert aki sminkel, az hazudik, egy álarc mögé bújik, az alacsony önbizalmát és önbecsülését akarja ezzel kompenzálni. És hiába próbálod azt mondani, hogy ez baromság, ez nem teljesen így van, nem, ők jobban tudják. Tény, hogy a smink növeli az önbizalmat, szebbnek érzi magát tőle az ember, ezzel soha nem fogok vitatkozni, mert én is így vagyok vele. De a smink nem hazugság és nem álca és nem álarc. Mert a sminkkel és smink nélkül is ugyanazok vagyunk belül. Aki ismer minket az sminkkel és smink nélkül is elfogad minket olyannak, amilyenek vagyunk. Az idegenek véleménye meg nem számít. Miért tartják ezek a nők szinte bűnnek azt, hogy mások szeretnék kihangsúlyozni azt, amilyük van, vagy eltüntetni azt, amit el szeretnének? Miért hazugság ez? Hazugság az, ha valaki kétszínű. Ha valaki elhiteti veled, hogy kedves, de valójában egy velejéig romlott ember. 



De leginkább az a probléma, hogy miközben lenézi a sminkelő nőket, önmagát piedesztálra állítja. Hogy tessék, én természetes vagyok, smink nélkül is ki merek menni az utcára, nekem nem kellenek ezek a vackok, hogy szépnek érezzem magam, engem így is szeretnek. Nos, egyrészt örülök annak, hogy valaki abszolút szépnek érzi magát smink nélkül is, ez jó dolog mindenképpen. De nehogy már valami érdemrendet adjak azért, vagy a seggem verjem a földhöz, mert te mekkora hős vagy, hogy smink nélkül jársz-kelsz az emberek között. Meg még másik kb 1 milliárd nő is, nagyon különleges leszel ettől, de tényleg. Azt meg ki mondta, hogy sminkkel nem lehet valaki természetes? Mióta az a természetes, ha valaki nem sminkel? És a természetes smink? Akkor most mi van? Miért nem lehet egymást békén hagyni? Komolyan amitt kell lenézni embereket, mert sminkelnek? A mai világban még mindig ez megy, hogy azért rekesztünk ki embereket, bántjuk őket, mert máshogy néznek ki, mint mi? Mikor nő fel a világ eléggé ahhoz, hogy elfogadjuk végre egymást olyannak, amilyenek vagyunk? Sminkkel vagy anélkül. Élni és élni hagyni, a magunk dolgával törődni és elfogadni. Mantrázhatná mindenki ezt néha.


8 megjegyzés:

  1. Örülök, hogy megírtad ezt a posztot és minden szavával egyet értek.
    Én is imádok sminkelni, sminktermékeket vásárolni. Van, hogy hétköznap csak a szemöldökömet csinálom meg és spirált kenek föl valami szép rúzzsal, de van hogy egy órán át sminkelek és még műszempillát is rakok fel. De nem azért csinálom, hogy valakinek megfeleljek, hanem mert egyszerűen csak szeretek sminkelni.
    Ez ugyanaz a kategória szerintem amikor valaki megkérdezte, tőlem, hogy miért edzek amikor amúgy is vékony vagyok. Bitch, azért mert szeretek edzeni.
    Jó lenne, ha végre nem mindent az önbizalomhiánnyal próbálnának meg magyarázni, mert lassan mindenkire ráragasztják ezt a címkét, aki például magassarkút visel, rövid szoknyát hord, napszemüveget hord, sminkel, edz, stb.
    Az általad említett nem sminkelő-pride mozgalom pedig szerintem ugyanolyan szánalmas, mint a vegánok, akik úton útfélen hangoztatják, hogy ők vegánok és mindenki aki enni mer bármi állati eredetűt az egy felelőtlen önző dög aki pusztulást hoz a bolygóra.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. azok, akik önbizalomhiánnyal akarnak magyarázkodni, na pontosan azok az önbizalomhiányosak szerintem :D A vegánok nekem is szúrják emiatt a szememet, pedig soha semmi bajom nem volt velük, de amikor jönnek nekem a dumával, hogy hogy tudok tükörbe nézni miután megeszek egy állatot... hát na ne haragudjanak már meg, de elmehetnek a csába :D

      Törlés
  2. Jaj hogy én milyen végtelenül gyűlölöm ezt a "hmmm. bocs, de nekem nem jön be ez a VAKOLAT" dumát. Elegem van már abból hogy mindenki lehet kövér , vékony, vegán, ufó, unisex, kopasz, cruelty free, na de SMINKELNI?? ÚRISTEN, SOMEBODY CALL THE POLICE!! " Júj nekem annyira nem jön be ha valaki elmaszkírozza magát" "Jaj neked jól áll amúgy, de rajtam borzalmas lenne, öregít és annyira ocsmány a smiiiink". Mindenkiii fogja be a pofáját és élje a saját életét :D Huhh. Agresszív kismalac vagyok most. Köszönöm hogy megszületett ez a cikk- bodri

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. nagyon szívesen :) nekem is el tud azért gurulni a gyógyszer, amikor kéretlenül hallgatom és tűröm (mert nem lehet leállni vitázni az ilyenekkel, meg egyébként is okos enged...) a kommenteket a sminkemre vonatkozóan... szerencsére a család már hozzászokott, kellett nekik pár év, de ahhoz képest, hogy korábban tőlük is kaptam az ívet, ma már nem szólnak semmit még a műszempilláimra sem... néha még itt-ott bókokat is kapok (más nőktől!!!), hogy mennyire szép a sminkem és milyen jó látni, hogy valaki sminkel. Persze ez fordul elő kevesebbszer, de értékelem az ilyen pillanatokat, a gyűlölködőkre meg magasról teszek XD

      Törlés
  3. Szia!
    Szuper poszt, szívemből szóltál!
    A kedvenceim nekem is:
    "A pasik nem szeretik az agyonsminkelt nőket" - na ez a halálom...a legtöbb pasi egyszerűen észre sem veszi, hogy ki van a nő sminkelve, csak az összhatást észleli (szép v sem) vagy max a túlzásokat veszi észre. Élesebb szeműek kiszúrják, esetleg meg is dícsérik :-) A párom múltkor tök cuki volt, nézte ahogy készülődöm, sminkelek és megjegyezte, hogy látszik hogy milyen örömmel csinálom, hogy szeretek sminkelni (magyarán nem azért csinálom, mert anélkül rondának érzem magam, hanem egyszerűen élvezem csinálni, mint egy kreatív hobbi) és a végén persze megdícsérte a végeredményt :-)
    "A sok sminktől ráncos leszel" - LOL, ez megint jó nagy baromság...16 éves korom óta sminkelek napi szinten, idén 44 leszek és a bőröm szebb mint 20 évesen, és kb 10 évvel nézek ki fiatalabbnak a koromnál, akár van rajtam smink, akár nincs...anyám sosem sminkelt (úgyhogy nem tudom kitől "örököltem" a szenvedélyt), de ő is letagadhat 10 évet, úgyhogy ez inkább genetika...plusz a mai sminkek már jóval bőrbarátabbak mint 30-40 évvel ezelőtt.
    A harcos "természetlánya" mozgalmároktól amúgy meg kiráz a hideg. :-)
    Üdv,
    Orsi

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Szia :) örülök, hogy hasonló álláspontot képviselünk :) kicsit féltem amikor megírtam a posztot, hogy majd azok fognak kommentelni, akik nem értenek ezzel egyet, de melegséggel töti el a szívemet, hogy eddig akárki válaszolt rá, mind nekem adott igazat :) köszönöm!!!

      Törlés
  4. Nálunk az Egyetemen kb senki nem sminkel a szakon, ahová járok, néha kicsit furán is érzem magam, mert én meg szeretek teljes sminkben lenni, de eddig még nem szólt meg senki. Kicsit önbizalom-kérdés is, mert nem vagyok megelégedve a bőrömmel (bár 15 évesen a fél karomat odaadtam volna, hogy olyan legyen a bőröm mint most, de az ember mindig kritikusabb saját magával), de a "legyen számomra is vállalható fejem" smink 10 perc alatt megvan, a további 20 perc a saját örömömre megy. Az elmúlt évek során, főleg mióta kutyánk van, sokkal inkább megbarátkoztam a smink nélküli fejemmel, egyre kevésbé érdekel, hogy hogyan megyek utcára, simán flangálok a környéken egy órát a kutyával smink nélkül, pedig ez mondjuk 5 éve elképzelhetetlen lett volna (néha pizsamagatyában is - éljen a lustaság!:D).
    Az meg, hogy mit szeretnek a pasik... a párom imádja az erős sminket, szerinte még kevés is az, amit én szoktam:D Mondjuk az igazsághoz hozzátartozik, hogy mostanában a szájhangsúlyos sminkeket preferálom, kék-lila-vörös-fekete-stb kb. bármilyen erős színű rúzs jöhet, a szememre meg csak spirál. Én így érzem jól magam, már-már betegesen imádom a rúzsokat, imádom felkenni, viselni. Ez van:D A párom viszont a szemhangsúlyos sminkeket szereti jobban, szerinte a Taylor Momsen-féle sminket kellene kötelezővé tenni:D szóval abszolút ízlések és pofonok.
    Öregedés kérdésében szerintem is a genetika a felelős, anyukám sosem sminkelt, max fekete szemceruza (rémesen előnytelen neki, de nem bírtam lebeszélni róla), és már 20 évesen 40-nek nézett ki, szóval ő az ellenpélda. Én most 24 vagyok, szerintem ennyinek is nézek ki, bár ha világosabb a hajam, mindig elkérik a személyimet, úgyhogy reméljük, hogy ezt nem örököltem:D

    VálaszTörlés
  5. Szuper lett ez a poszt is. Abszolut egyetértek, hogy mindenki döntse el saját maga, hogy mit szeretne, sminkelni vagy sem. Emiatt senkit nem szabadna megszólni vagy lenézni.
    Én személy szerint nagyon szeretek sminkelni, a youtube-ról tanultam meg és ezáltal angolul is. Első sorban amiatt kezdtem el sminkelni, hogy szebb legyek. Smink nélkül nem érzem szépnek magam. Már 7-8 éve nézek napi szinten ilyen videokat, kb. 70 vloggert követek csak ebben a témában. Sajnos én is sokszor megkaptam már, hogy ez nem normális dolog, túl sok sminket használok, túl sokat költök a termékekre, túl sok időmet veszi el a készülődés, túl nagy a kontraszt a sminkelt és a smink nélküli arcom között. Ezekben az állításokban van is sok igazság, de hát pont az a lényeg, hogy fogadjuk el egymást olyannak amilyen :) nem fogok azért nem sminkelni, mert xy azt mondta, hogy sok a vakolat :)

    VálaszTörlés

Üzemeltető: Blogger.