Konyhatündér | Puha sós perec & fahéjas-cukros perecfalatkák

Facebook-on már írtam az Auntie Anne's perecekről (Amerika legfinomabb perecei, puhák és vajasak és teljesen addiktívek), amik nagy kedvenceim lettek a kint eltöltött másfél év alatt és most végre eljutottam odáig, hogy megcsináltam őket itthon. Első próbálkozáshoz képest isteni finomak lettek és egyáltalán nem nehéz őket megcsinálni. Kicsit vigyázni kell velük azonban a végén, mert a sok vaj miatt nagyon laktatóak és megfájdulhat tőlük a pocink :).




Hozzávalók a tésztához (kb 3-4 perec és 20-25 falatka):

1 csésze langyos tej  1 csomag szárított élesztő  3 ek barna cukor  2 és 1/4 csésze liszt (plusz egy kevés a gyúráshoz)  2 ek vaj  1 tk só  1/3 csésze szódabikarbóna ☺ durva szemű só

Hozzávalók a bevonathoz:

4 ek vaj ☺ 4 ek cukor ☺ 2-3 tk fahéj

Elkészítés:

1. A bögre langyos tejbe szórjuk bele az élesztőt és pihentessük pár percig. Egy nagy tálba öntsünk 1 csésze lisztet, adjuk hozzá a vajat, a cukrot és a sót, majd az élesztős tej is jöhet rá. Keverjük el géppel vagy fakanállal, végül adjuk hozzá a többi lisztet és gyúrjuk addig, amíg szép egyenletes tésztát kapunk. Letakarva pihentessük egy-másfél órát meleg helyen.

2. Ha eléggé megkelt a tesztánk gyúrjuk át egy enyhén lisztezett felületen és osszuk ketté. Az egyik felet osszuk még 3-4 felé (amennyi perecet szeretnénk csinálni) és nyújtsuk ki őket kb 60 centi hosszúságú, 1,5-2 centi vastagságú 'kötelekre', majd formáljunk belőlük pereceket. A tészta másik felét szintén nyújtsuk 1,5-2 centi vastagságú rúdra és vagdossuk fel 2-3 centis csíkokra.

3. Egy lapos. nagy tálba (jénai mondjuk) öntsük bele a szódabikarbónát, majd öntsük fel 3 csésze meleg vízzel és jól keverjük el. Áztassuk ebbe 2-3 másodpercre a tésztákat, majd helyezzük el őket egy sütőpapírral kibélelt tepsire, a pereceket szórjuk meg a durva sóval és süssük őket 160-170 fokon 10-12 percig, vagy amíg szép egyenletes aranybarnák lesznek.

4. Olvasszuk meg a 4 evőkanál vajat egy tálban, egy másikban pedig keverjük össze a cukrot és a fahájat. A kis perec falatkákat mártsuk meg a vajban, majd hempergessük meg a fahéjas cukorban. A pereceket kenjünk be a maradék vajjal. 

5. Jó étvágyat :)



7 megjegyzés:

  1. Milyen mennyiséget kell érteni a csésze alatt,ezek a csészés dolgok soha nem mentek nekem,mindenhol mást írtak.Előre is köszönöm. Sára

    VálaszTörlés
  2. egy csésze az 240 ml :) vannak ilyen kis cuki mérőkancsók, amik pont egy csészések, én az enyémet a teszkóban vettem kb 300 ft-ért :)

    VálaszTörlés
  3. Kipróbáljuk, nagyon fini lehet! :)

    VálaszTörlés
  4. kipróbáltam és még a macskám is somfordálna falatkáért :D

    VálaszTörlés
  5. itt a kutyusok álltak érte sorban :D

    VálaszTörlés

Üzemeltető: Blogger.