Heti off: Karácsonyi készülödés V.

8:14 du.
Ismét itt a szerda, vagyis ismét itt vagyok én, hogy toljam nektek a karácsonyi okosságokat! A mai posztban az ajándékokról lesz szó, vagyis azok csomagolásáról. Ugyanis szerintem míg az ajándékok kiválasztására óriási gondot fordítunk minden évben, addig a szegény csomagolással sokszor túl mostohán bánunk. Előre legyártott zacsik, meg kártyák meg gagyi csomagolópapír és ronda szalag kombója... Pedig egy kis fantáziával csodaszépen felöltöztethetjük az ajándékainkat. Persze most mindjárt megkapom, a de hát úgyis letépjük róla és megy a kukába dumát, de szerintem még ha ez így is van, akkor is érdemes gondot fordítani erre. Mert most őszintén, ki ne szeretne egy csodásan csillogó és gondosan becsomagolt meglepit a fa alá? 




Az egyszerű csomagolós

Vagyis, aki mondjuk annyira bénának érzi magát, hogy marad a jól bevált simán becsomagolom és átkötöm szalaggal verziónál (drága kishúgom XD). Nekik sem kell kétségbeesni és nagy mérgükben összecsapni a dolgot! Csak annyi a teendő, hogy az átlagnál szebb csomagolópapírt és szebb szalagot kell keresni, esetleg csinálni, plusz kis csecse giccs díszeket szerezni rá. Szerintem például nagyon szép egy egyszínű papír csillám sprével lefújva, vagy gyárthatunk sablonokat és azokat fújjuk körbe, akár műhó sprével is, és máris készen van a csodaszép és egyedi csomagolónk (na persze a csillámtornádóval számolni kell, mert a lakás nálam egy hónapig úszott a csillámban egy ilyen jellegű kísérletezés után). Esetleg vehetünk egy kis doboz/zacskó karácsonyi konfettit és azt is ráragaszthatjuk a papírunkra (ezt már csomagolás után érdemes, a csomagunk tetejére). A másik, amit én nagyon szeretek, azok a fémszínű papírok, ezek elegánsak, igényesek és nagyon szépek. Esetleg vehetünk natúr papírt, tudjátok azt a fura fás szerű dolgot és krumpli nyomdázhatunk rá (ebbe a gyerekeket is be lehet vonni, ha netán valakinek van otthon ilyesmi, mármint gyerek...). Az ötletek száma szinte végtelen, csak kicsit gondolkodni kell rajta, vagy gugli bácsitól segítséget kérni. Ha megvan a szépen becsomagolt ajándék, akkor jöhetnek rá a szalagok is. Hagyjuk a fenébe azokat a ronda vékony kunkori izéket, én annyira ki nem állhatom őket ezen a csodás ünnepen (kivételt képeznek a fémszínek, de abból csináljunk szép pompomos masnit), inkább vegyünk textilszalagot. Tudom, hogy azok drágábbak egy kicsit, de megéri, mert sokkal szebbek is. Őket is lefújhatjuk csillámmal, ha a csomagolópapírunk egyszerűbb, ha az is csillámos, akkor a szalagra már nem szükséges. Esetleg vehetünk egy vastagabb és egy kicsivel vékonyabb szalagot, majd egymásra téve őket kötözzük át a csomagot, ez nagyon egyszerű, de látványos megoldás. Vagy vehetünk eleve extrás szalagokat, amin minták vannak, vagy csipkéset, vagy fémeset, vagy drótosat. És voilá, egy kicsivel több ráfordítással máris sokkal szebben csomagoltunk. 



Persze nyilván nem mindegyik ajándékot lehet csak úgy simán papírral bevonni, ilyenkor a lustik vehetnek szép papír tasakokat, plusz színes selyempapírt. A tasakunkat díszíthetjük (tudjátok csillámok, vagy ilyen kis karácsonyi konfettik), bele az ajándékot, kibélelni a selyempapírral, összekötni szép szalaggal (amire rátehetjük a kísérő kártyát) a füleket és tadá, készen vagyunk.




A ráérős barkácsolós

Az én kedvencem! Szerencsére idén rá fogok érni és tolom is majd orrba szájba a különleges csomagolásokat. Az egyik legszebb ezek közül a saját készítésű díszdoboz. Ehhez nem kell más csak egy sablon (van mellékelve a poszt alján, felnagyít, kinyomtat vagy lemásol tetszőleges méretben, vonalzó segítségével), műszaki rajzlap vagy vékonyabb kartonpapír, olló, körző, vonalzó, csicsák, díszek, csillámok, csomagolópapír. Ha sima fehér kartont vettünk, akkor két lehetőségünk van: vagy csomagolópapírozzuk, vagy magunk díszítjük fel. Ha papírozunk akkor egyszerűen ragasszuk fel a kartonra stiftes ragasztóval (ez kevésbé fogja megnedvesíteni a papírt, nem lesz olyan hullámos, vagy vehetünk erősebb, vastagabb csomagolót) és csak ezután vágjuk ki a formát. A hajtogatást megkönnyíthetjük, ha a hajtási vonalakon végighúzzuk a körzőnk tűjét egy vonalzó mentén (nyilván a doboz belső oldalán :D). Ezek után jöhet a doboz összeragasztása (én picike cellux darabokkal is meg szoktam erősíteni belül és hobbiragasztóval szoktam dolgozni mellé) és díszítése. Miután beletettük az ajándékot már csak egy szalaggal át kell kötni és készen is vagyunk. 



Sima doboz helyett csinálhatunk gúla dobozt is, ez még egyszerűbb is, mint a kocka. Sablont ehhez is mellékeltem, összetevők hasonlóak, de egy lyukasztócucc is szükségeltetik pluszban. Menet is ugyanaz, csak annyi kell még, hogy a háromszögek csúcsát kilyukasztjuk a lyukasztónkkal, mer ide fogjuk befűzni az összekötő szalagunkat. Az oldalak nyitva maradnak egy pingyurt, így lehet kukucskálni :D. Nagyon szép és mégis egyszerűen elkészíthető ez a verzió.

Ha van otthon pár cipős dobozunk, amire nem lesz már szükség, akkor azokból is csinálhatunk szépséges ajándékdobozokat. Csak be kell külön a tetőt és a dobozt magát vonni szép csomagolópapírral, vagy tapétamatricával vagy mi a szösznek hívják, azt a hengerben kapható matricát. Valami tapéta... Ha matricázunk akkor legyen kéznél egy bankkártya vagy egy lapos, vékony műanyag bármi, amivel a levegőt kisimogathatjuk a matrica alól, így nem lesz puklis. 




A kísérőkártyák

Mert nálam ugye ez sem lehet bolti, én ebből is a saját készítésűt preferálom :D. Az elkészítésük gyerekjáték, csak vékonyabb karton, meg kis csomagolópapír darabok kellenek hozzá, de vehetünk ilyen előre mintás névjegy papírt, vagy minek hívják (ilyen A/4-es méretű). Sablonokat ehhez a részhez is mellékeltem, de persze saját magunknak is kitalálhatunk mintákat, vagy sütiszaggatót is körberajzolhatunk. Ha sima kartonnal dolgozunk, akkor ragasszuk rá a maradék csomagolópapírunkat és ezután vágjuk ki a nekünk tetsző formákat, majd egy lyukasztóval csináljunk rá egy lyukat, ebbe jön a szalag és csak kössük fel a csomagunkra. Ja persze előtte írjunk rá, mondjuk ezüst vagy arany tollal. 

Remélem hasznosnak találjátok majd ezt a kis posztot! Ahogy ígértem, íme pár sablon a dobozokhoz meg a kártyákhoz, illetve jó pár inspirációs képet is mellékeltem. Jó csomagolást!!!








Torta-alátétes verzió.

Szép szalagos-elegáns.

Újságos-pomponos.

Minimalista.

Candy Cane.

Hópelyhes szépséges.

Rénszarvasos.

Nem karácsonyi ugyan, de unikornisos.

A kedvencem: csengettyűs kottás.

Kék-ezüst meg pompon.


Égős.

Pompon gyártás menete.

Natúr.

Nagyon szép.

Sok masnis.


Karácsonyi színek.

Szarvasos.

Alufóliás.

Térképes.

Hópelyhes giccses.

Nájlonszatyros.

Nagyon giccses.



25 megjegyzés:

  1. Unicorns can't fly. I can't fly. So, i'm a unicorn :))

    VálaszTörlés
  2. karacsonykor semmi nem gicccsss!!! :))
    amugy a pompon angolul hogy van?

    VálaszTörlés
  3. haha, a sajat keszitesu diszdobozos resznel a hozzavaloknal csicsak helyett csicskakat olvastam, es nem is tunt hulyesegnek, 3 eve olyat csinaltam MINDENKINEK, hat jol jott volna a segitseg :D

    VálaszTörlés
  4. Tetszik! Köszönöm!!!

    VálaszTörlés
  5. De jók :]
    Én is jobb szeretem a szép csomagolást, bár általában apu a csomagoló nálunk, mert brutálisan, de tényleg, már-már betegesen precízen csomagol :DD

    VálaszTörlés
  6. Hey! Quick question that's entirely off topic. Do you know how to make your site mobile friendly? My web site looks weird when browsing from my iphone 4. I'm
    trying to find a theme or plugin that might be able to resolve this problem.

    If you have any recommendations, please share.

    With thanks!
    Feel free to surf my homepage old holborn

    VálaszTörlés
  7. jólvan már, nem értem mit kell fikázni a csomagolási tudományomat..úgy jó ahogy van én beleadom a szeretetem az egy dolog hogy úgy néz ki mintha a kutya szájából húztam volna ki, ezek után örülj ha kapsz tőlem ajándékot :D de idén ígérem megpróbálok precíz lenni...hogy mi fog belőle kisülni félek

    VálaszTörlés
  8. A jó öreg csomagolópapír és a kézügyesség :D én mindig próbálom kihozni a legjobbat,de előfordul, hogy a tasak jobb lenne! :)

    Lolly, mi a véleményed, a MUP-ban kaphatóak lesznek a PPQ paletták jár hozzájuk a szájfény? Nem írtak róla :(

    VálaszTörlés
  9. Csillámtornádó.. XDDD
    Egyébként én is az összecsapós, legyen rajta papír oszt jóvan, vagy dobjuk bele egy tasiba oszt jóvan típus vagyok. :DD Pedig olyan szépek tudnak ezek lenni, meg imádok kreatívkodni, de valahogy csomagolásban nem aktivizálom magam.

    VálaszTörlés
  10. és mit tanácsolsz arra az esetre, ha nem otthon karácsonyozol és egy hat órás vonatos utat is ki kelljen bírjon? :D nekem eddig a masni mindig megtört a papíron is volt néha sérülés, de annyira szeretném szépen becsomagolni.. szerinted milyen ötlet, ha a masni tövébe egy szebb karácsonyfa dísz gömböt tesz az ember?

    VálaszTörlés
  11. Húúúú... na hát azt nemtom milyen csomagolás élné túl... Nem lehet őket a vonatút után csomagolni? Vagy ruhát tekerni köréjük, a szalagokat később felrakni... A masni tövébe pedig nyugodtan tegyél egy szép gömböt vagy akár kettőt is!

    VálaszTörlés
  12. na majd most :D

    VálaszTörlés
  13. De próbálkozol és az a lényeg :D sajnos fogalmam sincsen én nem állok velük semmilyen kapcsolatban, csak a hírlevelükre vagyok feliratkozva :(

    VálaszTörlés
  14. pedig te pont hogy tudnál tök kreatív lenni, nem értelek XD

    VálaszTörlés
  15. wow... én még nem láttam apukámat csomagolni soha életemben XD

    VálaszTörlés
  16. nagyon szívesen

    VálaszTörlés
  17. mondjuk lehet az is kellene XD

    VálaszTörlés
  18. pom-pon :D úgy mint nálunk

    VálaszTörlés
  19. me too, me tooo XD

    VálaszTörlés
  20. hát ha az út után csomagolok, oda a meglepetés, muszáj előtte. Még gondolkozom, hogyan is csomagoljak, de tuti kitalálok valamit :)

    VálaszTörlés
  21. csak meg kellett nezzek egy videot, de most mar ertem mirol van szo, iden ez lesz a speci csomagolasi modszer:D

    VálaszTörlés
  22. Én 1 hónapja vittem így szülinapi ajándékot. Dobozba becsomagoltam, a selyem masnit pedig összetekerve vittem magammal 980 km-re :) Ekkor autóval mentem. Ez lesz karácsonykor is, de nem is egy ajándékot kell vinnem magammal a repülőn, hanem egy egész családnak :) Szóval megpróbálok ügyesen csomagolni,hogy szép is maradjon. Egyébként ez a poszt nekem nagyon tetszett, mert imádok csomagolni. Volt,hogy a barátomnak szív alakú dobozt gyártottam piros kartonból és abba csomagoltam az ajándékát. Megküzdöttem vele, de tetszett mindenkinek a kreatívkodásom :)

    VálaszTörlés
  23. na, örülök hogy tetszett és sok szerencsét a csomagokkal :D én is viszek haza sok ajándékot most de én még csomagolás nélkül

    VálaszTörlés
  24. Jelentem, mindent becsomagolva, nem lett ilyen full extrás mint a képeken, de így is ízléses. A becsomagolt dobozokat egy papír díszszatyorba tettem, amit még beleraktam egy zöld bevásárlótáskába ( a sokszor felhasználható szövet, nekem neonrózsaszín XD). na így talán mindenki épen marad és majd nagy örömmel lehet bontogatni őket :) jó utat Lolly :)

    VálaszTörlés
  25. köszönöm! és gratula, szerintem meg fogják úszni :D és mindenki nagyon fog nekik örülni! Boldog Karácsonyt

    VálaszTörlés

Üzemeltető: Blogger.