ARCÁPOLÁS | Bevezető

9:02 du.
Elhatároztam pár hete, hogy az áprilist a blogon az arc- és testápolásnak fogom szentelni, egyrészt azért, mert az elmúlt időszakban sok arcápolási újdonságot kaptam tesztelésre, másrészt szeretném más oldalról megközelíteni ezeket a termékeket. Ugyanis rájöttem, hogy igazából az arcápolókról nem lehet a csak úgy egy tesztet írni, ezek nem olyanok, mint egy rúzs, vagy egy szemhéjpúder, hogy pigmentáció oké, textúra oké, tartósság oké, vehetitek. Mindenki bőrének mások az igényei, ezért nem mondhatom azt, hogy ami az enyémen nagyon jól működik, az másnak is be fog válni. Ezért szeretném inkább az összetevőket, vagyis a hatóanyagokat ’elemezni’, melyik mire jó alapon, az ’élményt’ megosztani veletek, a márka filozófiáját és nagyjából belőni, hogy melyik bőrtípus szeretné az adott tesztalanyt.

forrás: www.dermstore.com

Kezdeném először is a legfontosabbal, a saját bőrtípusom elemzésével, hátha valakinek hasonló ;). Az alaptípusom változó, a szárazabb, téli hónapokon vízhiányosabb volt, jobban kiszáradt, igényelte a gazdagabb krémeket. Alapvetően kombinált egyébként, T zónában fényesedésre hajlamos, az orcáimon szerintem láthatóak a pórusaim is, de egyáltalán nem durva a helyzet. Viszont óriási probléma az orrom, amit az allergiám miatt álladóan fújok, a zsepi kidörzsöli és néha katasztrófa az állapota, valamint az érzékenység. Nem mondanám kifejezetten allergiának, bár voltam vizsgálaton és hivatalosan az, de szerintem ez nem egy fekete vagy fehér szituáció. Az illatokra néha hevesen reagál, nem mindegyikre, de az illóolajok nagy részét messzire kerülöm, azokkal nincs jóban. A rózsát és a citrusokat elviseli azért. A szintetikus parfümöket csak nagyon kicsi mennyiségben, ha nem állandóan kapja. Az olajokat szinte semmilyen mértékben nem tolerálja, shea vaj, kókusz, kakaó és egyéb nagyon gazdag zsírok kizárva. Van, hogy a könnyebb olajokkal jól kijön, de ez is változó. Mivel pontosan nem nagyon lehet meghatározni, hogy éppen mi nem tetszik neki, ezért állandó kisebb-nagyobb piros foltokkal és eltömődött pórusokkal küzdök. Nem, nem fogok vele kozmetikushoz menni, mert ki tudja mivel dolgoznak, nem kockáztatok, a bőröm megfelelően van tisztítva (dupla tisztítás, Foreo, micellás víz), a rutinomat tartom és az eszközeim is tiszták természetesen. 

forrás: outline-prod.imgix.net

30 elmúltam, egy kis ránckezdeményt már felfedeztem, de emiatt nem aggódok, elvből nem fogok anti-aging termékeket használni, nem hiszek bennük, mondjon és gondoljon bárki bármit. A bőr ’öregedése-fiatalságának megőrzése’ nem egy csoda-összetevőn és méregdrága krémeken múlik véleményem szerint. Nem mondom azt, hogy ennyi idősen is olyan a bőröm, mint kb. 10 éve, én látom és érzem a változást, más nem ;). Elsősorban az egészséges ragyogását szeretném fokozni, jó lenne, ha finomodnának a pórusaim, de nem panaszkodhatok igazából. Tisztában vagyok vele, hogy vannak nagyon jó hatóanyagok, peelingek, szuper új termékek, de sajnos, mint ahogy már említettem soha nem lehet tudni, hogy mire mondja azt a bőröm, hogy nem, ezért ritkán kísérletezek drasztikus változtatásokkal az arcápolási rutinomban.

forrás: fashionista.com

Érdekességképpen egyébként így alakul a rutinom: reggel micellás vizes tisztítás (feleslegesnek tartom az erősebb tisztítót), könnyű hidratáló, este double cleansing, először leszedem a sminket, majd egy másik arctisztítóval és a Foreo Luna-val minden plusz szennyeződéstől megszabadulok, de ha esetleg maradt is bármi azt a micellás víz megoldja. Ezután jöhet a szintén könnyű hidratáló, újabban pedig egy szérum is, erről majd egy későbbi posztban beszámolok. Ennyi, nem több :). Az arctisztítóm évek óta ugyanaz, a hidratálót néha váltogatom, mikor milyen újdonságot fedezek fel vagy kapok tesztelésre, de alapvetően Clinique-t használok napi egyszer. Hetente egy vagy két alkalommal radírozok, mindig fizikai radírral, nekem a kémiai hámlasztás nem vált be. Alkalmanként maszkolok, szeretem az agyagmaszkokat és a fátyolmaszkokat, a lehúzható típusokat már inkább kerülöm. Kicsit rendszeresebben kellene őket használnom szerintem, de majd alakul a dolog. 

forrás: storage.googleapis.com

A rutinos arcápolóknak biztosan feltűnt valami az olvasás közben azért. Egyszer sem említettem a fényvédelmet. Nos, nem véletlenül. Mint kiderült a kifejezetten fényvédelemre készült arcápolási termékeket nem bírja a bőröm. Nincsen gond az alapozóban lévő SPF15-el, de egy hidratáló, amiben mondjuk SPF50 van, na az már no go zóna. Ha direkt kimegyek a napra valamilyen elvetemült okból kifolyólag, akkor megpróbálok valahogy védekezni ellene természetesen, de szerencsére nem szeretem a nyarat és a napot, ritkán vagyok kint ilyenkor, nem is bírom egyébként sem annyira, szóval nincs belőle problémám. Ettől függetlenül nagyon-nagyon-nagyon fontosnak tartom a fényvédelmet, tudom, hogy kell a napfény, meg jó a napfény (sugárzás), de nekünk csak kicsit az, a bőrünknek meg egyáltalán nem az. Öregíti, szárítja, ráncossá teszi azt és ez még a kisebbik gond. Mértékkel oké, tudom, hogy van akinek a barna bőr a mindene, de ezt is lehet okosan csinálni, nem kell és szabad kockáztatni az egészségünket semmilyen szépségideálnak való megfelelés miatt.

Nos, nagyjából ennyi lenne a bevezető az áprilisi arcápolási mókához :). Az elkövetkezendő időszakban bemutatok nektek nagyon klassz k-beauty arcmaszkokat, pár tajvani újdonságot, egy izgalmas szérumot, innovatív termékeket és nyári újdonságokat. Ha lenne bármilyen kérdésetek, akkor kommentben várom őket!

2 megjegyzés:

  1. Kíváncsi leszek a folytatásra. (-: Nekem is nagyon érzékeny a bőröm, de a fényvédelmet tényleg érdkmes komolyan venni! Én fizikai fényvédőt ajánlok esetleg - szerintem az arckrémekben nem ez van -, utolsó lépésként alapozó alá nálam elmaradhatatlan. (-:

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. remélem tetszeni fog :) a fényvédőket feladtam, amúgy sem szeretem a napot, szinte soha nem vagyok kint nyáron, így nem probléma a dolog szerencsére :)

      Törlés

Üzemeltető: Blogger.