Egy nem főállású beauty blogger vallomásai

6:58 du.
Miközben 6 óra 26 perckor vezettem a munkahelyem felé (igen, istentelen időben, 7 órakor kezdünk) szokás szerint elkalandoztak a gondolataim és eszembe jutott egy szuper poszt ötlet, mert szerintem ilyen még soha nem volt a blogon. Nagyon-nagyon szeretem azokat a videókat, amiben a kedvenc vloggereim beszélnek arról, hogy mi történik a kulisszák mögött, hogy valójában milyen az életük, mivel jár az, hogy ők influencerek, vagyis milyen beauty bloggernek/vloggernek lenni (nem a mázra, hanem a valóságra gondolok). Én egy kicsit csavarok a dolgon, mert én nem vagyok főállásban blogger, de azért a 11 éves pályafutásom alatt láttam és tapasztaltam pár dolgot…



  1. A nem főállású blogger élete marhára nem fancy, pont annyira izgalmas vagy éppen unalmas, mint egy átlagemberé. Rohadtul korán felkelek, bemegyek dolgozni (autóiparban nyomom, büszke irodistaként), igyekszek túlélni, néha sunyiban megírok egy insta vagy egy facebook posztot. Otthon meg kicsit fotózgatok, kicsit írogatok, de alapvetően Netflix előtt ülök/fekszek :D. Ráadásul vidéken élek, szóval még a sajtóeseményekre, találkozókra sem jutok el. Ez van.
  2. Szakítottam már meg kapcsolatot márkával azért, mert bele akartak szólni, hogy mit írok egy posztba róluk meg a termékükről. Ja és ki is merem mondani, hogy a The Body Shop-ról van szó. Azóta nem használom a cuccaikat és be se megyek az üzleteikbe. Én szeretek őszinte lenni és egyébként sem írtam semmi negatívat, vagy bántót, de nekik nem tetszett a megfogalmazásom, én meg úgy döntöttem, hogy akkor részemről ennyi volt. Egyébként itthon szerintem még az ajándékba küldött termékekért cserébe is túl sokat várnak, plusz a márkák nem díjazzák az őszinteséget… 
  3. Ebből kifolyólag nem is tartom túl sok céggel a kapcsolatot. Régen sokkal, de sokkal több márka küldött nekem pr anyagot, de pl. a Cosnova (Essence, Catrice), a dm, a Rossmann, a L’Oréal, Guerlain, Bourjois, Marionnaud márkák, stb megfeledkeztek rólam egy idő után. Elmaradoztak a meghívók is, a csomagok is… Sajnos senki nem közölte ennek az okát, én meg nem firtattam, mert nem fogok senkinek könyörögni egy szempillaspirálért vagy rúzsért. Lehet, hogy nem vagyok elég népszerű vagy túl őszinte vagyok…. Szerencsére azért vannak, akik megmaradtak, őket imádom, nagyon korrektek (Avon, Pupa, IsaDora, Szépségcenter).
  4. Ebből pedig az következik, hogy a cuccaim kb. 85-90%-át én finanszírozom, vagyis jó sokba kerül a blog :D. Ezért van az, hogy nincsenek csilli-villi kiegészítőim a fotózáshoz, se menő eszközeim, kamerám, fényeim stb. Inkább a tesztelnivalókba invesztálok, bár, ha nem lenne a blog, akkor is ennyit költenék szépségápolásra egyébként. Az összeg havonta változik, de átlagban kb. 30-40.000 Ft megy el ilyesmire. Tudom, hogy soknak tűnik, de más meg ruhára költ ennyit vagy többet, vagy cigire, vagy bulizásra vagy még haszontalanabb dolgokra, szóval ne tessék ítélkezni és hüledezni!
  5. Fogadtam már el régebben pénzt egy-egy posztért, de alapvetően nem kenyerem az ilyesmi. Sajnos az a tapasztalatom, hogy az esetek legnagyobb részében egy fizetett poszt tömény hazugság keverve hülyeséggel (reklám). A legkedvencebb példám erre egy letörölt youtube videó (miattam volt :D), amit valami Stüncike Tücsi (????) vagy ki az isten tett fel, egy NuSkin vízbázisú alapozóról, amiről sütött, hogy egyrészt fizettek érte, másrészt fingja nincs, hogy miről beszél. Ki nem állhatom az ilyet… Én kerek perec kimondom, hogy ezért követek nagyon kevés embert a social media oldalakon, mert hányok a fizetett posztoktól, a beállított álomvilágoktól és a hozzá nem értő emberektől (leginkább ezektől).
  6. Bevallom, hogy azért kicsit irigykedek a főállású bloggerekre, én is szeretnék néha ezzel pénzt keresni, eseményekre járni, Gucci tásával menőzni… Aztán rájövök, hogy ez egy álomvilág, ahol minden egyes nap egy beállított kamu képet kéne magamról posztolni, el kéne vállalnom olyan fizetett posztokat, amiket nem is akarok és kamuzni kéne benne, el kéne viselnem a trollokat stb. Nekem nem érné meg, plusz ellenkezne az elveimmel is. Én is szeretek szép fotókat, sminkeket nézni az instán, ugyanakkor rettentően károsnak találom ezt az egészet, pláne a gyerekekre, fiatalokra nézve. 
  7. Igen, volt klikkesedés régen, és nem, egyiknek sem voltam szerintem a tagja. Voltak/vannak (mindig is lesznek) akiket nem szeretek és nagyon kevesen, akiket igen. De egyébként magányos farkas vagyok, szinte senkit nem követek már a régiek és az újak közül sem. Kicsit hiányzik azért, ami régen volt, amikor az emberek még olvastak és nem videókat néztek. És igen, kicsit csalódott voltam, hogy anno a legelsők között voltam, szerintem értek is hozzá, de valahogy mégsem sikerült kitörnöm, amikor nagyon beindult itthon a dolog. Szerencsére ma már nem bánom, nem lenne nekem való.
  8. Nem főállású bloggernek lenni a legjobb, mert nem kell megfelelni semmilyen elvárásnak, nem kell számolgatni a lájkokat, a követőket, nem kell állandóan tökéletesnek lenni, nem kell minden egyes nap kötelezően posztolni és őszinte lehetek. Arról és akkor írok, amikor akarok. És talán az én képeim és posztjaim nem keltenek senkiben kisebbségi és rossz érzéseket. Már ezért megéri.
  9. Nagyon-nagyon ragaszkodok a magánéletemhez, soha, semmilyen körülmények között nem osztanék meg információt, képet, stb., a családomról, a barátaimról, a nem létező gyerekeimről (hugi az egyetlen kivétel). Max, ha ők kérik, de akkor sem szívesen. Gusztustalannak tartom azokat az influencereket akik a gyerekeikből nyerészkednek, rettentően ártalmasnak tűnik az egész, nem érdekel, hogy szépen beállított és ízléses a kép, vagy ilyen meg olyan tartalom van mögötte. A gyerek nem social media-ra való és pont. (Fú de sokan fognak most utálni...)
  10. Az egyik legklasszabb dolog ami együtt jár a beauty blogger léttel, hogy a barátaim mindig hozzám fordulnak szépségápolási tanácsért és meg is bíznak bennem. Ez mindig óriási örömmel tölt el, nagyon szeretek 'tanítani' és megtéríteni másokat.

19 megjegyzés:

  1. Nagyon jó kis bejegyzés lett. Régebben sok-sok beauty bloggert követtem, de azán valahogy egy idő után vagy nem keltették fel az érdeklődésemet a posztjaikkal vagy abbahagyták a blogolást. Szóval te maradtál kb. az egyetlen, akit a "beauty blogger olvasó/néző" korszakom kezdetétől követek. Szeretem az őszinteséged, a stílusod, a kitartásod, hogy nem a PR csomagok miatt csinálod, hanem miattunk és magad miatt. ❤️

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. köszönöm :) én is nagyon sokat olvastam régen, de már csak pár olyan ember maradt akit követek, akikről merem azt hinni, hogy tényleg őszinték és érdekesek.

      Törlés
  2. Szerintem barki neveben irhatom, hogy koszonom, hogy megszuletett ez a bejegyzes. A magyar kozossegben senki sem olyan oszinte, mint te. Ezert maradtam itt az ősidőktol kezdve, mert tudsz mindig jot, ertekeset es erdekeset nyujtani, amit a sok wannabe kozelrol sem ismer. Talan egy ember van rajtad kivul, akit a magyarok kozul kovetek, pont a fentebb leirtak miatt. Szeretnem, hogy sose hagyd abba, abszolut hianypotlo az, amit itt te csinalsz. Neha sajnalom, hogy nem videozol, de egy blogbejegyzesed tobbet er, mint sokak videója egyuttveve!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. nagyon szívesen, örömmel írtam :) igyekszek még sokáig csinálni :D (én is sajnálom, hogy nem videózok, de nem akarok olyan munkát kiadni a kezemből, amivel nem vagyok elégedett és most nincs meg a háttér ahhoz, hogy profi videókat csináljak)

      Törlés
  3. Én is nagyon örülök, menő kis poszt :) Te vagy a legjobb :D ! -bodri

    VálaszTörlés
  4. Nagyon tetszett ez a poszt! A te blogod volt az első amit követtem és mindig örülök, ha új bejegyzést látok.
    Mindenben egyetértek, amit leírtál. Vidékről sajnos nem egyszerű becsatlakozni a blogger közösségbe. Szinten minden sajtóesemény hétköznapra esik, így mivel nem vagyok főállású, természetesen nem tudok felutazni Bp-re. Emiatt egy idő után pedig nem is hívnak többet eseményekre, ha 2-3 alkalommal jelzem, hogy nem tudok menni. Én is vesztettem már el együttműködést, bár magyar márkákkal, mert amikor előzetesen elküldtem nekik a posztot, jelezték, hogy ez így nem jó és ezt meg ezt írjam bele, én pedig mondtam, hogy ácsi ez nem egy pr szöveg hanem az én véleményem. Ekkor közölték, hogy inkább ne rakjam ki a posztot. Olyan is volt, hogy a kedves magyar brand tulajdonos besértődött, mert megírtam neki, hogy a frissen műtött arcomon most pár hétig nem tudok szérumot tesztelni, visszatérhetnénk e pár héttel később a dologra. Az utóbbi egy-két évben ha új márkával kerülök kapcsolatba már meg szoktam kérdezni, hogy gond e ha a negatívumot is leírom, mert máskülönben nem tudom vállalni az együttműködést. Az esetek 90%-ban ezután még választ sem szoktam kapni.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. köszönöm, örülök, hogy tetszett :) nem semmi azért a te tapasztalatod sem... szomorú, hogy a márkák ahelyett, hogy figyelnének az építő kritikára, nem kérnek az őszinteségből, legalábbis itthon. Úgy gondolják szerintem, hogy te kis senki örülj hogy kaptál valamit és most írj róla egy pr cikket :D

      Törlés
  5. Nagyon őszinte poszt, ahogy mindig. Téged követtelek elsőként a magyar beauty bloggerek közül, és rajtad kívül már csak a Parfümblogot olvasom. Maradj mindig ilyen őszinte és valódi! :)
    Ja és én jobban szeretek olvasni, mint videót nézni ;)

    VálaszTörlés
  6. Én is nagyon szeretem a blogodat. (-: Szerintem fontos az őszinteség, hiszen reklámszövegeket bárhol olvashatunk, de az ember ha termékekről olvas arra kíváncsi milyen az adott termék valójában. A főállású bloggereket én sem irigylem. Nem tudnék nap mint nap képeket posztolni a (mű)életemről, figyelni a likeokat, követőket gyűjteni..... És azt írni és olyannak lenni, mint amit elvárnak tőlem.
    A NuSkint ne is mondd! Mindig felhúz, ha látok olyan posztokat, képeket a termékeikről, ilyen előtte-utána típusúakat, ami tömény PhotoShop, lesír róla...... Szörnyű!
    Szóval; csak így tovább, mindig örülök egy-egy posztnak, és annak is, hogy írsz, mert én nem szeretem a videókat. :D

    VálaszTörlés
  7. Nálam is a kevesek közé tartozol, akiket még követek beauty témában és adok is a véleményére. Szeretem az őszinteséged és hogy imádod az újdonságokat, őszintén tudsz lelkesedni értük. Maradj mindig ilyen!

    VálaszTörlés
  8. Koszonom szepen ezeket a szavakat! Meg par bloggert/vloggert kovetek, de azok is nagyon le redukalodtak. Olvasni blogposztokat viszont nagyon szeretek, es sajnalom, hogy egyre kevesebb is van.
    Olelest kuldok Neked Erdelybol. Udv, Bogi :)

    VálaszTörlés
  9. Nagyon tetszik ez a posztod is ! :)
    Díjazom az őszinteséged :)
    Nagyon sok dologgal egyettértek veled. Főleg a magánéleti dolgokkal kapcsolatban. Kövezzetek meg érte de èn sem követek egy nagyon ismert bloggert sem :(
    Remélem nem baj ha megosztok veletek egy történetet.
    Pár éve igényeltem Oriflame törzsvásárlói kártyát. Persze imádom a kozmetikumokat, rengeteg rendeltem , sőt még a barátnők is. Erre felfigyelt a Direktor hölgy és folyamatosan hívogatott, hogy hirdetnem kéne meg toborozni....
    Na gondoltam én nem fogok szervezgetni befele senkit, meg ajánlgatni ... viszont nagyon szívesen megosztom a tapasztalataimat a termékekről ( ezért született meg a blogom, ami még nagyon új meg hát csak próbálkozgatok ...:)
    Erre a Direktor hölgy is bele bele kukkantot és nem tetszik neki !!!Ki èrti ezt ? 😃😃😃
    Mert ő szerinte nem kène reklámoznom, hogy más márkát is használok, meg mi az hogy az Orira azt mondom hogy nem jó ???
    Hát ha nem jó akkor nem jó !! Hazudni nem fogok !!
    Meg is szakítottam vele a kapcsolatot.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Ilyen tapasztalatom nekem is volt sajnos, amikor egy márkának dolgoztam, le akarták velem töröltetni az egész blogot :(

      Törlés
    2. Úristen.. nem semmi.
      Csak azt nem értem, hogy ha màr küldözgetni PR csomagokat, hogy az adott személy elmondhassa róla a vélemènyét akkor miért nem fogadják el ha az esetleg negatív ? Ha pedig a negatívat nem képesek feldolgozni, a terméket tovább fejleszteni, javítani akkor minek akarnak PR csomagokat küldeni ???
      Egyébként számomra pont az az irrealis ha egy termék mindenkinek bejön, mindenki arról áradozik. Mivel mások vagyunk, más a bőrtīpusunk stb....

      Törlés

Üzemeltető: Blogger.